Ha további kérdésed van, lépj kapcsolatba velünk az info@salatazo.hu email címen.

 

Válassz a téged érdeklő témák közül

Milyen ültetőközeget használhatok mikrozöld növesztéshez?

A mikrozöldek növesztéséhez mindig valamilyen ültetőközeget használunk, ami több minden is lehet.

A SALÁTÁZÓ ültetőcsomagjaiban kókuszrostot találsz, ami tökéletesen megfelel a mikrözöldek növesztéséhez. Vegyszermentes, jó a víztartóképessége, sokáig tárolható penészedés nélkül, környezetkímélő, pH-ja semleges.

Mikrozöld növesztéshez alkalmas még a tőzeg (semleges pH-val), ezt viszont érdemes perlittel keverni, hogy a vímegtartóképessége optimális legyen.

Kerti földet, virágföldet NEM javaslom, mert ezek szerves anyag tartalma magas (baktériumok, gombák, kártevők formájában), amik könnyen megbetegíthetik a növényeket.

Bármiyen vetőmagot használhatok mikrozöld növesztéshez?

Ezek a fiatal növényi hajtások a növekedésükhöz szükséges minden tápanyagot a magból fedezik. A mezőgazdási boltokban található vetőmagok nagyrésze csávázott, veszélyes vegyszerrel kezelt magok, amik egyáltalán NEM alkalmasak mikrozöldek növesztéséhez.

Csak ellenőrzött forrásból származó, vegyszerrel nem kezelt magokat használj, mint pl. a SALÁTÁZÓ mikrozöld magjai.

Meddig tarthatom a tálcában a mikrozöldeket?

A mikrozöldek fajtától függően 10-14 nap alatt érik el vágható méretüket. Nem szükséges az összeset levágnod, megfelelő locsolás és fényviszonyok mellett akár 3-4 hétig is elvannak a növesztő tálcákban. (Kivéve a napraforgó, aminek az íze kesernyéssé válik a 3. levél megjelenése után.)

Mivel a kókuszrostban nincsenek a növekedéshez szükséges tápanyagok, ezért egy idő után a levelek sárgulni kezdenek. Ekkor vágd le a maradék mikrozöldet és 5-6 napig hűtőben még tárolhatod.

 

Kell tápoldatozni a mikrozöldeket?

A mikrozöldek a növekedésükhöz szükséges anyagokat a magból fedezik, ezért nincs szükség a növesztésükhöz sem tápanyagban dús földre, sem tápoldatra.

Ha a mikrzöldeket hagyod néhány hétig a tálcában növekedni, akkor egy idő után tápanyag-utánpótlás nélkül a levelek sárgulni kezdenek majd.

 

Miért kell sötétben tartani az elszórt magokat az első napokban?

A kókuszrostra elszórt magokat kezdetben 4-6 napig(fajtától, környezettől függően) sötét helyen érdemes tartani, hogy a kicsírázott magok hajtásai megnyúljanak egy kicsit, hogy a későbbiekben könnyen vághatóak legyenek.

Apró, fehér szőröcskék vannak a magok körül. Ez penész?

A csírázás utáni első napokban a magok körül megjelenhetnek vékony, penészhez hasonló szőrszálacskák. Ez a legtöbb esetben nem penész, bár könnyen összetéveszthető a penésszel.

Ezek kezdeti, elsődleges gyökerecskék, amik a későbbiekben majd eltűnnek. Ha nem vagy biztos benne, hogy mivel van dolgod, hagyd a növényt növekedni és várj néhány napot, hogy eltűnnek-e a szőröcskék ill. nem válik-e penészes, dohos szagúvá a tálcában elvetett növény.

Felhasználhatom többször is a kókuszrostot?

A mikrozöldek gyökerei a növekedés során teljesen átszövik a kókuszrostot (vagy bármilyen ültetőközeget).

A mikrozöldek levágás után a visszamaradt gyökerek és szárak bomlásnak indulnak, ami különböző szerves anyagok felszaporodását jelentik a kókuszrostban. Ezek lehetnek baktériumok, gombák, amik esetleges kockázatot jelenthetnek a következő növesztésnél és megbetegíthetik a növényeket.

Ezért azt javaslom, használj mindig új kókuszrostot a sikeres növesztés érdekében.

Hányszor használhatom fel a papírtálcákat?

Az ültetőcsomagokban található papírtálcák újrahasznosíttt papírból készült vízálló papírtálcák. Kiválóan alkalmasak a mikrozöldek környezetbarát növesztéséhez.

Mivel a papírtálcák a használat közben egy kicsit elszíneződhetnek ill. nem lehet megfelelően elmosni használat után, ezért csak egyszeri növesztésre alkalmasak.

Ha komolyan gondolod a mikrozöld növesztést, akkor növessz műanyagtálcákban, amiket minden használat után alaposan el tudsz mosni.

Mikor kapom meg a csomagomat?

Amennyiben utánvétes fizetési módot választottál, 2-3 munkanapon belül kézhez kaphatod a rendelt terméket.

Ha banki előrefizetést választottál, az összeg bankszámlára megérkezését követően 1- 2 munkanapon belül kézbesítjük a csomagodat.

Termékeink saját raktárunkban elérhetőek, ezért a rendelések feldolgozása 24 órán belül megtörténik. Amennyiben valamely termékünk mégis váratlanul kifogyott, abban az esetben azonnal értesítünk.

Milyen fizetési módok vannak?

A vásárlás összegének kiegyenlítése utánvéttel és banki előre utalással  lehetséges.

1. Utánvétes fizetés esetén a csomag díját (termékek ára, szállítási díj, utánvét kezelési díj (350Ft)) az átvételkor fizeted készpénzben a futárnak.

2. Banki előreutalás esetén a fizetendő összeget előre át kell utalnod a CIB Banknál vezetett számlaszámunkra.

Az átutaláshoz szükséges adatok:
Cég neve: Dr. Bakonyiné Sárközy Orsolya
Bankszámla szám: 10700419-14936906-51100005
Megjegyzésbe a rendelés számot kérjük feltüntetni

3. Bankkártyás

Fizesd ki a rendelésedet gyorsan, kényelmesen és azonnal!

A Salátázó webáruházban is használhatod a bankkártyádat fizetéskor. A Barion-rendszer ötféle típust fogad el:

  • MasterCard
  • Visa
  • Visa Electron
  • Maestro
  • American Express

Ha ilyen kártyád van, semmi akadálya annak, hogy használd nálunk.

Mi az a Barion?

Egy biztonságos, bankfüggetlen, sokak által használt, online fizetési rendszer. Vásárolhatsz közvetlenül bankkártyáról is, ugyanakkor van lehetőség arra, hogy előre feltölts egy Barion-egyenleget – ezután amíg azon van pénz, még a kártyára sincs szükség (extra biztonságos módszer)! Ha erről szeretnél tájékozódni, ajánljuk a következő oldalt: www.barion.com/hu

Mennyibe kerül a szállítás?

Szállítási díjak (magyarországi szállítási cím esetén):

GLS futárszolgálat díjai:

Termékeinket kényelmes és gyors házhoz szállítási szolgáltatásainkkal is megrendelheted. Csomagjainkat a GLS futárszolgálat 2-3 napon  belül szállítja ki a megadott szállítási címre vagy GLS csomagpontra.

A kiszállítási díjak alakulása magyarországi szállítási cím esetén érvényesek:

Előreutalásos vagy bankkártyás fizetési mód esetén: 990 Ft

Utánvétes szállítás esetén a fenti árak mellé + 350Ft utánvét kezelési díjat számolunk fel.


FOXPOST szállítás díjai:  650 Ft/csomag

FIGYELEM! December 21-ig  a FOXPOST-os kiszállítás szünetel a FOXPOST terminálok túlterheltsége miatt! December 21-e után ismét elérhető lesz. Köszönöm a megértésed.

A FOXPOST egy egyszerű és időtakarékos csomagátvételi mód, amely mostantól webáruházunkban is elérhető. Ha megrendelésed bármely FOXPOST csomagautomata egyikébe kéred, nem kell egész nap várnod a futárt. Az automata helyszínének nyitvatartási idejében bármikor átveheted a megrendelt termékeidet.

Fontos: az automatáknál csak bankkártyával lehetséges fizetni, ezért abban az esetben válaszd ezt a fizetési módot, ha ez megoldható számodra. A kiszállítástól számított 3 munkanapig tárolják a terméket.


Szállítási díjak külföldi (Szlovákia, Románia) szállítási cím esetén:

2 szomszédos országba szállítunk (Románia és Szlovákia) GLS futárszolgálattal, melynek díjai a következők:

Szlovákia: 1500 Ft

Románia: 1500 Ft

Ha külföldre kéred a csomagod, csak bankkártyás  és előre utalásos fizetési módot választhatsz.