Anno kezdő mikrozöld kertészként sikerült elég egysíkúan felhasználni az ablakpárkányon nevelt mikrozöldjeimet – a reggeli szendvicsekbe kerültek vagy egy omlett mellé tettem egy marékkal.

Akkoriban még max. az éttermekben találkozhattunk mikrozöldekkel, így a környezetemben nem sok inspirációt találtam a felhasználásukhoz. Viszont szerettem volna ezeket a tápláló zöldeket minél sokoldalúbban az étrendünkbe illeszteni és felfedezni olyan ételeket, amikkel szívesen fogyasztjuk el.

Visszatekintve már csak mosolygok magamban, milyen bátortalan is voltam:)

Az egyik legnagyobb előnye ezeknek a fiatal növényi hajtásoknak, hogy nagyon gyorsan “konyhakészre” nőnek, általában 6-10 nap elég, hogy elérjék a vágható méretet. Érdemes már nagyon fiatal korukban elkezdeni vágni és felhasználni, hiszen minél fiatalabb a növényünk, annál magasabb a tápanyagtartalma.

A csírákkal ellentétben nem szorít az idő, hogy X napon belül fel kellene használni, mert ellenkező esetben megromlanak – megfelelő öntözés mellett jól elvannak a tálcában és elegendő csak akkor levágni, amikor készítünk belőlük valamit.

Jöjjön tehát néhány tipp, milyen formában kerüljenek a mikrozöldjeink a tányérunkra nap mint nap.

Használd salátaalapként vagy salátákba keverve

A leggyakrabban salátákhoz használom a mikrozöldjeinket, több fajtát összekeverve izgalmas ízű és színű saláták készíthetők belőlük. Van, hogy “üresen” tálalva csak egy finom öntet kerül rá, viszont sok esetben keverek a zöldek közé szezonális zöldségeket, gyümölcsöket, valamilyen sajtot, diófélét, aszalt gyümölcsöt, sült zöldségeket.

Készíts belőlük egészséges turmixokat

A gyermekeim nagy turmix rajongók, ezért folyamatosan terem az ablakpárkányon zöldborsó mikrozöld, mert a fodros kel mellett ez a kedvenc turmix alapanyaguk. Van, hogy csak egy banán és valamilyen növényi tej vagy narancslé kerül a mikrozöld mellé, de szívesen turmixoljuk össze fagyasztott bogyós gyümölcsökkel, mangóval/ananásszal.

mikrozöld turmix

Keverd kencékbe/mártogatósokba/salátaöntetekbe

Sok esetben úgy tekintek a mikrozöldjeimre, mintha fűszernövények lennének, így extra ízt kapnak ezek az ételek, nem beszélve az extra tápanyagokról.  Szívesen turmixolom bele  egy joghurtos öntetbe, vagy pl. készítek egy harsogóan zöld és finom hummuszt zöldborsó mikrozölddel. Ha nem szeretném pikánssá tenni az adott ételet, maradok a semleges ízű fajtáknál (brokkoli, fodros kel), ha kicsit izgalmasabbat szeretnék, akkor jöhet a mustár, vöröskáposzta és társai.

Itt videón is megnézheted, hogyan készül a hummusz zöldborsó mikrozölddel.

Tedd mikrozöldjeidet szendvicsekbe

Ha felgyorsul az életünk, akkor igazán hálás tudok lenni a néhány tálca növénykéért az ablakomban. Csak fogom az ollót és mehetnek is a frissen szedett zöldek a szendvicsbe. Nagyon ínycsiklandó látvány tud lenni néhány színes mikrozöld a szendvicsedbe, használd bátran bármelyik fajtát.

kapros turokrem

Használd olyan gyors ételek mellé, mint a gyros, hamburger vagy fajitas tortillában

Mi már 4 éve nem vettünk bolti salátát, mindenhez a saját mikrozöldjeinket ill. salátáinkat esszük. A gyrosba is csodafinom tud lenni egy nagy marék mikrozöld, a gyerekek is teljes természetességgel tömködik a pita kenyerükbe a friss zöldeket. Szívesen tekerjük a tortilla ételeinkbe is, hiszen jól tele lehet pakolni zöldekkel a tekercseket.

Avokádós pirítós

Bevallom, nagy kedvencünk az avokádó, de mindig eszembe jut, hogy mennyit utazik ez a zöldség, míg megérkezik hozzánk és a termesztése is óriási környezetterheléssel jár. Így csak ritkán veszek, de akkor bizony jól megpakolom a tetejét friss mikrozöldekkel, mert nemcsak látványban, de ízben is fantasztikus élmény.

Feltétként levesekre szórva

A mikrozöldek jó része nagyon zsenge, vékony szárú növényke, így egy tál leves tetejére halmozva nagyon finom feltétként. Próbálj ki egy marék mikrozöldet egy egyhangú krémleves tetejére szórva!

A lista ezzel még nem ér véget, sokáig sorolhatnám, hogy milyen ételekbe ill. ételek mellé kerülhetnek még ezek az ízletes zöldségek. A szavak helyett meséljenek a képek:

Te milyen formában fogyasztod mikrozöldjeidet a mindennapokban? Írd meg vagy fotózd le és küld el az info@salatazo.hu email címre, nagyon szeretem olvasni a visszajelzéseiteket.