Először is tegyünk rendet a fejekben, milyen zöldségek is sorolunk pontosan a káposztafélék közé?

A káposztafélék közé tartozik a fejes káposzta, a lila káposzta, a kelkáposzta, a kínai kel és nálunk még nem annyira elterjedt, de már jó néhány helyen kapható és szuperegészségesnek kikiáltott fodros kel (angolul kale). De ide soroljuk a kelbimbót, a karfiolt és a brokkolit is.

Amiért személy szerint nagyon szeretem őket, hogy salátákhoz rengetegféleképpen felhasználhatók és sok más zöldséggel is jól kombinálhatók, nagyon finom, gyorsan elkészíthető, változatos saláták készíthetők belőlük kora ősztől késő tavaszig.

Nem mellesleg pedig, ezek a zöldségfélék ősztől tavaszig biztosítják szervezetünknek a vitaminokat és ásványi anyagokat.

Jöjjön akkor néhány tipp, mire figyelj a káposztafélék vásárlásakor, tárolásakor és hogyan használd fel őket salátákhoz.

 

1.Fejes káposzta, lila káposzta, kelkáposzta, fodros kel és kínai kel

 

Így vásárold és tárold a káposztaféléket

  • csak sérülésmentes, fényes levelű, tömör fejű káposztákat válassz;
  • a megvásárolt káposztát néhány napig tárolhatod a konyhapulton vagy a kamrában de a hűtőben akár egy hétig is eltartható;
  • lilakáposzta esetében ügyelj, hogy csak rozsdamentes acélkéssel vágd, különben elszíneződik;
  • Néhány szó a fodros kelről, ami nálunk az elmúlt néhány évben kezd elterjedni: Olyan káposztaféle, melynek nem fejlődik ki a feje. Enyhén káposzta ízű, levelei nagyon fodrosak, enyhe íze miatt remekül felhasználható zöldsaláta alapnak. C-vitamin tartalma igen magas, egyetlen tányérnyi fodros kelből készült étel fedezi napi C-vitamin szükségletünk 88%-át!!!
  • A kínai kel:  előnye, hogy nagyon hosszú ideig eltartható. Míg a salátafejek napok alatt összeeshetnek, a kínai kel hetekig finom ropogós marad. Zsenge levelei kiválóan használhatók salátákhoz. Vannak, akik a keményebb levélnyelet kivágják ilyenkor, pedig ez is finom, ropogós.

Így használd salátákhoz a káposztaféléket

Magyarországon leginkább az ecetes-köményes káposztasaláta terjedt el, pedig a káposzta ennél sokkal hálásabb saláta alapanyag.

  • Salátákhoz zöldséggyalun vékonyan lereszelve vagy késsel vékonyan felcsíkozva használhatóak.
  • Jól társíthatók sárgarépával, almával és céklával.
  • Öntetként a a krémes joghurtos, majonézes öntetek vagy a mustáros-olajos-ecetes önteteket ajánlom.

Káposztával készült saláta receptek:

Gyömbéres-szezámmagos csirkesaláta

Lilakáposztás céklasaláta kaporral

Lilakáposzta saláta datolyával, feta sajttal és szezámmaggal

Céklás káposztasaláta mustáros-kapros öntettel

Vegyes káposztasaláta majonézes-joghurtos öntettel

Fodros kel saláta retekkel, almával és feta sajttal

 

2.Brokkoli, karfiol, kelbimbó

 

Így vásárold és tárold

  • A brokkoli vásárlásakor mindig figyelj arra, hogy olyan példányt válassz, amelynek feje tömör, egészséges, sötétzöld színű. Legjobb azonnal felhasználni, de a hűtőszekrény zöldséges rekeszében papírba csomagolva 3-4 napig tárolható. Ha sárgulásnak indult, jobb nem felhasználni, mert íze kellemetlenné válik.
  • A brokkolit és karfiolt érdemes éles késsel érdemes rózsákra bontani, folyó víz alatt alaposan megmosni, hogy minden szennyeződést hatékonyan eltávolíthassunk.
  • Kelbimbó vásárlásakor mindig az élénk zöld, minél apróbb szemű és tömörebb levélzetű növényeket válasszuk.
  • Szezonjuk novembertől márciusig tart.

Így használd salátákhoz

Brokkoli: salátákhoz nyersen, főzve (roppanósra párolva) és sütve is felhasználhatod.

  • Nyersen vágd fel nagyon apró rózsákra vagy káposztagyalun reszeld le. Ebben az esetben, mint zöld saláta alap használd fel, keverve más zöldségekkel, teljes kiőrlésű gabonákkal, sajtokkal és csonthéjasokkal.
  • Sütve. Rózsáira szétszedve, olívaolajban megforgatva süsd előmelegített sütőben kb. 20 percig, amíg a megpuhul. Keverd teljes kiőrlésű gabonákhoz, tésztához, rizshez.
  • Főzve: forró vízbe helyezd a rózsákat és kb 3–4 percig főzd, hogy a brokkoli roppanós maradjon. Hideg vízzel öblítsd le, hogy ne főjjőn tovább. Tehetsz a vízbe egy kevés szódabikarbónát, hogy harsogó zöld színe megmaradjon.

Karfiol: salátákhoz sütve ajánlom. Kellemes, enyhén diós íze finom saláta alap.

  • Sütve. Rózsáira szétszedve, olívaolajban megforgatva süsd előmelegített sütőben kb. 25-30 percig, amíg a megpuhul.
  • Fűszerézéséhez használhatsz római köményt, piros paprikát, koriandert, parmezánt.
  • Kombinálhatod lencsével, teljes kiőrlésű gabonákkal, locsold meg olajos öntetekkel.

Kelbimbó: salátákhoz nyersen és sütve is felhasználhatod.

  • Nyersen egy éles késsel vágd fel nagyon vékonyan és használd salátaalapként. Kombináld almával, sárgarépával, sajtokkal, diófélékkel.
  • Sütve: a karfiolhoz hasonlóan süsd meg sütőben kb. 20-25 perc alatt. A nagyobb kelbimbókat vágd ketté. Sült baconnel, pirított dióval tálald, aszalt gyümölcsökkel, gránátalmával kombináld és olajos öntettel öntsd nyakon.

Brokkolival,kelbimbóval készült saláta receptek:

Tortellini saláta brokkolival és pesztóval

Kelbimbó saláta pirított mandulával, sajttal és aszalt meggyel

Meleg sült kelbimbó-édesburgonya saláta mézes-mustáros öntettel

Sült kelbimbó saláta pirított dióval