Valóban termeszthetőek-e friss fűszernövények és zöldségfélék beltéren a tél folyamán? 

A válasz: igen, de….és ez egy nagy DE.

Ezt annak ellenére mondom, hogy a magazinok, a social media és a televíziós műsorok folyamatosan azt az elképzelést szorgalmazzák, hogy a fűszernövények és néhány zöldségféle beltéri termesztése nagyon egyszerű. Vágyakozva nézzük a gyönyörű fotókat és nem értjük, nekünk miért nem sikerül megmentenünk növényeinket.

Gyakran kérdezitek, hogy milyen zöldségeket/fűszernövényeket termeszthettek bent az ősz/tél folyamán, mert friss salátákra vágytok egész évben, lenne hely is nekik stb.? Ilyenkor érkezik tőlem egy rövid, de velős válasz, hogy nagyjából semmilyet. (Ennél azért részletesebben válaszolok:))

Most kifejtem bővebben, mi is a probléma a beltéri természtéssel.

Miért nem működik a beltéri zöldség/fűszer termesztés?

A probléma az, hogy a legtöbb fűszernövény/zöldségféle egyszerűen nem alkalmazkodik ahhoz a körülményhez, amelyet a téli időszakban otthonunkban kínálhatunk, tekintettel a gyenge fényviszonyokra és a száraz levegőre. Még egy nagy, déli fekvésű ablak előtt is, az ablakpárkányok decembertől februárig érkező fénye nem több, mint a mély árnyék a szabadban júniusban és júliusban, különösen azért, mert a napok nagyon rövidek és gyakran felhősek.

A növénylámpák fényei természetesen segítenek, de ezek is legfeljebb mérsékelt fényt adnak, ami elegendő a növények életben tartásához, de nem elég ahhoz, hogy elősegítse a szabadban termesztett növények egészséges növekedését. 

Ráadásul a megfelelő körülmények hiánya miatt meggyengült növények hajlamosak a betegségekre és kártevőkre (levéltetvek, atkafélék stb.)

A fentiek miatt sok esetben növényünk kipusztul és a kukában végzi.

De még ne add fel a reményt:) vannak olyan növények, amelyek meglehetősen jól teljesítenek beltéren, és legalább életben tudod tartani, ha tudod, hogyan kell kezelni őket.

Mikrozöldek: Gyors növekedésük, rövid tenyészidejük miatt egyértelműen az őszi, téli időszak elsődleges természetes vitaminforrásai lehetnek beltérben.

Rengeteg fajtából növeszthetünk már mikrozöldeket (káposztafélék, borsófélék, fűszernövények, retek, mustárfélék stb.) és 8-14 nap alatt kevés gondozással, magas beltartalmi értékkel rendelkező, vitamindús zöldség- és fűszerféléket adhatunk az ételeinkhez.

Salátafélék: bár többségük gyors növekedésű fajta, beltéri növekedésüket gátolja a fény hiánya. Nyurga, gyenge növényeket tudunk csak termeszteni egy világos ablakpárkányon is, növénylámpa alatt viszont elérik a bébisaláta állapotot.

Babérlevél (Laurus nobilis): Ez a bőrös levelű növény a legkönnyebben termeszthető fűszernövény beltéren. Teheted közvetlen napfényre vagy részleges árnyékba, vagy fénycső alá.. Növekedése nagyon lassú.  Ha minden ősszel beviszed a növényed a beltérbe, és minden nyáron visszahelyezed a szabadba, akkor fokozatosan meglehetősen nagy cserjévé vagy akár egy kis fává válik, de ez évtizedekig tart.

Petrezselyem (Petroselinum crispum): Ha nagyon világos helyre tesszük normál szobahőmérsékleten, akkor lassan, de folyamatosan nő a tél folyamán is. A levelek kissé “fonnyadtak” lehetnek, de ehetőek maradnak. A petrezselymet nem érdemes meghagyni második évre. Kétéves növény, tavasszal virágzik, majd keserűvé válik. 

„Gondold meg, mielőtt belevágsz” fűszernövények

Ide azok a fűszernövények tartoznak, amelyek elviselik a beltéri klímát, feltéve, ha kielégíted különleges igényeiket (bár nem ezek lesznek feltétlenül az ablakpárkányod sztárjai)

Bazsalikom (Ocimum basilicum): Fontos megérteni, hogy a  bazsalikom természetesen rövid életű növény. Ha megpróbáljuk behozni a bazsalikom növényünket a nyári kertből, akkor azt tapasztaljuk, hogy növényünk csak szenved. Ha viszont magról vetjük a bazsalikom növényt és találunk neki egy igazán napfényes helyet (vagy növénylámpa alá tesszük), akkor kiváló eredményeket érhetünk el beltéren is. Vigyázzunk, mert beltérben gyorsabban tönkremehet a növényünk mint kint, ezért ha a kipusztulás jeleit mutatja, szüreteld le, és készíts egy hatalmas adag pesto-t.

Ha rendszeresen újraveted és találsz egy nagyon-nagyon napfényes helyet a növényednek,  akkor folyamatosan lesz friss bazsalikomod egész évben beltéren is.

Ne feledd, hogy a bazsalikom szereti a meleget! Tartsd olyan helyen, amely még éjszaka is viszonylag melegen marad (15 ° C felett)!

Vannak évelő bazsalikom fajok, amelyek természetesen hosszú életűek, és beltéren sokkal jobban teljesítenek, mint pl. az egynyári fajták és egész télen virágoznak erős fényben. Ebbe a csoportba tartozik pl. a citrom bazsalikom (O. x citriodorum), viszont ennek íze nem azonos az édes bazsalikommal (O. basilicum).

Metélőhagyma (Allium schoenoprasum): ez a növény hajlamos a kipusztulásra beltéren … hacsak nem kap egy “hideg kezelést”. A beltérbe való költözés előtt  hagyjuk a szabadban, amíg egyszer-kétszer megfagy a növényünk.  Amikor beviszed, azt hiszi, hogy tavasz van, és erőteljes növekedésnek indul.

Oregánó (Origanum vulgare), zsálya (Salvia officinalis) és kakukkfű (Thymus vulgaris és mások): Ezek a növények télen inkább a szabadban érzik a legjobban magukat és előfordulhat, hogy a kifejlett  növények nem alkalmazkodnak jól a beltéri klímához. Jobb, ha ősszel visszavágunk néhány hajtást és ezeket ültetjük el egy cserépbe és költöztetjük be beltérbe. A citrom kakukkfű (T. x citriodorus) különösen könnyű fajta beltéri termesztéshez.

Rozmaring (Rosmarinus officinalis): nem a legideálisabb fűszernövény a beltéri fűszertermesztéshez. Amire szüksége lenne, az egy hűvös, de intenzíven napos szoba. A legtöbb embernek nincs ilyen helysége.  Ezt a növényt kint teleltem a teraszomon, a fiatal növényeket óvom a fagytól, az erős, öregebb tövek áttelelnek már a mi éghajlatunkon is.

Levendula (Lavandula angustifolia): inkább a kertben szeret lenni, mint beltéren. A rozmaringgal megegyező igényei vannak – ragyogó napsütés, alacsony hőmérséklet és óvatos öntözés – bár nem sokat fog növekedni. Személyes véleményem az, hogy a levendula  szabadtéri növény, és nem igazán látom értelmét, hogy beltéren akarjuk termeszteni.

Menta (Mentha spp.): Sok fajtája létezik, néhány fajta jól bírja beltéren is. Általánosságban azonban elmondható, hogy a menta is a szabadföldi körülményeket szereti. Ha beltérben próbáljuk termeszteni, hajlamos fokozatosan tönkremenni, mert nem tud alkalmazkodni az állandó meleghez és a száraz levegőhöz. De ha van egy alig fűtött, de igazán napfényes szobád vagy hideg üvegházad, akkor megpróbálkozhatsz a termesztéssel. 

Fűszernövények, amelyeket nem érdemes megmenteni

Kapor (Anethum graveolens), ánizs (Pimpinella anisum), koriander (Coriandrum sativum), borágó (Borago officinalis): ezek egynyári növények, és ősszel életciklusuk végéhez közelednek, így nincs értelme beköltöztetni őket, hiszen beltéren rövid időn belül úgyis kipusztulnak. Koriander beltéri termesztéséhez a legideálisabb a koriander mikrozöld növesztése (gyors, könnyű és garantált siker).

Fűszernövények gondozása télen

Ha mégis úgy döntesz, hogy néhány fűszernövényt beltérben nevelgetsz, ne feledd, hogy sok fényre lesz szükségük, valamint megfelelő páratartalomra. Bőségesen öntözd is őket, ha a talaj tapintásra száraz.

Ha a fűszernövényeidet abalakpárkányon termeszted, akkor, november végén hagyd abba a tápoldatozást. Ugyanis nem szeretnéd őket arra ösztönözni, hogy gyenge fényviszonyok mellett növekedjenek. A tápanyag utánpótlást február végén vagy március elején kezd újra, amikor a nappalok már hosszabbak.

Ha növénylámpák alatt termesztesz növényeket, az egy másik történet: hosszú nappalokat (16–18 órát) tudsz fenntartani egész évben, így télen is növekedni fognak. Havonta pótold a tápanyagokat tápoldattal.

Különösen figyelj a kártevőkre – távolítsd el a beteg leveleket, mivel a kártevők futótűzként terjedhetnek a stresszes növényeken … és az átlagos beltéri fűszernövény nagyon stresszes!


A fenti információk birtokában megpróbálkozhatsz néhány fűszernövény beltéri termesztésével ezen a télen… és lenyűgözheted vendégeidet egy csokor saját termesztésű,  friss fűszernövénnyel az asztalon január közepén!

De legyünk őszinték: a fűszernövények beltéri termesztése divatos lehet, de a legtöbbjük számára nem ez az ideális helyzet. Jelentős stressznek teszed ki őket, többségüknek azzal teszel jót, ha a szabadban telelnek át vagy megvárod a megfelelő évszakot a termesztésével.

Az én gondolatom a következő: mindennek megvan a szezonja … és a tél nem a fűszernövények szezonja. Termessz inkább mikrozöldeket ősztől-tavaszig, változatos ízükkel rengeteg ételnél,mint fűszerek is felhasználhatóak.