Mit vessél júniusban?

Mit vessél júniusban?

Ha ezt a bejegyzést olvasod, lehet azt gondolod: „Már elkéstem, kár már belekezdeni bármibe is a kertben.”  A tavasz végével sokan úgy érzik, hogy ezzel véget ért a kertészeti szezon. Ne aggódj, ezt a bejegyzést olvasva rájössz, hogy egyáltalán nem vagy elkésve semmivel. Rengeteg zöldségféle kerülhet még a kertedbe, magaságyásodba, balkonkertedbe a nyár beköszöntével.

Zöldségfélék

Palántából nevelhető zöldségfélék

Ilyenkor még sok helyen kaphatóak zöldségpalánták, érdemes bevásárolni ezekből. Egészen június végéig palántázhatsz paprikát, paradicsomot, uborkát. cukkinit, padlizsánt és káposztaféléket. A nyári hónapok alatt lesz még idejük megerősödni és termést hozni ezeknek a növényeknek is.

Magról vethető zöldségfélék

Sok fajta zöldségféle vethető magról még júniusban. Ezeknek a zöldségeknek a többségét akár másodvetésként is elvethetjük, amikor a kora tavaszi zöldségeink (pl. borsó, retek stb.) kikerültek a helyükről.

Sárgarépa

A sárgarépát egészen június végéig elvethetjük, érdemes rövid tenyészidejű fajtát választani.

Fodros kel

A fodros kel is vethető magról egészen június végéig, így még lesz ideje megerősödni a növényeknek a tél beköszöntéig. A fodros kel termesztéséről itt írtam részletesen. (Érdemes elolvasni, mert sok gyakorlati tanácsot osztottam meg ebben a bejegyzésben.)

fodros kel Fodros kel termesztése konyhakertben

Mángold

A mángold szép, színes növény. A fiatal levelek nagyon finomak salátákban, a nagyobb leveleket spenót helyett is használhatjuk.

A mángold magját egészen őszig elvetheted. Vesd el a magokat kb. 2-3 cm mélyre, majd a növekedésük során ritkítsd meg a növényeket úgy, hogy mindegyik között körülbelül 25 cm legyen. Szedd gyakran a mángold leveleket, ne aggódj, a növényed majd folyamatosan hozza majd az új leveleket.

A fodros kelhez hasonlóan a mángold is viszonylag jól áttelel a mi éghajlatunkon. Bár a tél második felében már nem szépek a levelei, tavasszal újrahajt és ezután még jó néhány hétig biztosítja számunkra a friss vitaminforrást az ínségesebb kora tavaszi hónapokban.

Salátafélék

A salátafélék gyorsan fejlődő növények, 4-6 hét leforgása alatt már élvezhetjük is az első leveleket a meleg nyári időben. Egyetlen hátrányuk, hogy többségük a hűvösebb időjárást kedveli, a nagy melegben gyorsan virágba, majd magba mennek. 

Ha van árnyékos vagy félárnyékos helyed, akkor oda szórhatsz el a salátafélék magjaiból. A tépősaláták közül nyáron én a Mesclun salátakeveréket vetem, mivel olyan fajtákból áll, amik tolerálják a meleget.  Nagyobb, árnyékot adó növények (pl. paradicsom) tövébe szórom köztes veteményként.

Új-zélandi spenót

A mi spenótunkhoz képest nagy előnye, hogy jól bírja a meleget és száraszságot, így egész nyáron szedhető. A szárazságot sokáig elviseli, sőt magot is érlel, de kevesebb lesz a zöldtömege. A talajra nem igényes, de ha dús lombozatú növényt szeretnénk, akkor tápanyagdús talajba vesd és rendszeresen öntözd.

Cékla

Céklát nemcsak kora tavasszal, hanem júliusig folyamatosan vethetsz. Fiatal zsenge leveleit salátákba is felhasználhatod, az apróbb bébi céklák is nagyon finomak salátákban. Igénytelen, a kártevőknek ellenálló zöldségféle, amiből mindenképp érdemes termeszteni.

Babfélék

A babok többsége melegebb időben érzi jól magát, ezért vetésükkel érdemes megvárni a melegebb hónapokat, akár július végéis is vethetsz babot. Természetesen léteznek olyan változatok is, amelyeknek a hideg körülmények is ideálisak (pl. lóbab). A babok kerüljenek napos helyre, ahol legalább 6 óra napfény éri őket és jó vízelvezetésű talajba vesd.

 

Fűszernövények  

Júniusban sem vagy elkésve a különböző fűszernövények vetésével, ültetésével. Ültethetsz előre nevelt fűszernövény palántákat vagy bizonyos fajtákat közvetlenül magról is vethetsz.

A melegebb júniusi hőmérséklet lehetővé teszi, hogy a fűszernövények magjai gyorsan kicsírázzanak a szabadban, így néhány hét alatt gyönyörű friss fűszernövényeket termeszthetsz.

Válassz gyorsan növekvő fajtákat, például koriandert, kaprot és petrezselymet. Ha van egy igazán védett, napos hely a kertben, a bazsalikom is jó választás lehet.

 

zöldfűszer

6 tipp, hogyan használd fel mikrözöldjeidet a mindennapokban

6 tipp, hogyan használd fel mikrözöldjeidet a mindennapokban

Anno kezdő mikrozöld kertészként sikerült elég egysíkúan felhasználni az ablakpárkányon nevelt mikrozöldjeimet – a reggeli szendvicsekbe kerültek vagy egy omlett mellé tettem egy marékkal.

Akkoriban még max. az éttermekben találkozhattunk mikrozöldekkel, így a környezetemben nem sok inspirációt találtam a felhasználásukhoz. Viszont szerettem volna ezeket a tápláló zöldeket minél sokoldalúbban az étrendünkbe illeszteni és felfedezni olyan ételeket, amikkel szívesen fogyasztjuk el.

Visszatekintve már csak mosolygok magamban, milyen bátortalan is voltam:)

Az egyik legnagyobb előnye ezeknek a fiatal növényi hajtásoknak, hogy nagyon gyorsan “konyhakészre” nőnek, általában 6-10 nap elég, hogy elérjék a vágható méretet. Érdemes már nagyon fiatal korukban elkezdeni vágni és felhasználni, hiszen minél fiatalabb a növényünk, annál magasabb a tápanyagtartalma.

A csírákkal ellentétben nem szorít az idő, hogy X napon belül fel kellene használni, mert ellenkező esetben megromlanak – megfelelő öntözés mellett jól elvannak a tálcában és elegendő csak akkor levágni, amikor készítünk belőlük valamit.

Jöjjön tehát néhány tipp, milyen formában kerüljenek a mikrozöldjeink a tányérunkra nap mint nap.

Használd salátaalapként vagy salátákba keverve

A leggyakrabban salátákhoz használom a mikrozöldjeinket, több fajtát összekeverve izgalmas ízű és színű saláták készíthetők belőlük. Van, hogy “üresen” tálalva csak egy finom öntet kerül rá, viszont sok esetben keverek a zöldek közé szezonális zöldségeket, gyümölcsöket, valamilyen sajtot, diófélét, aszalt gyümölcsöt, sült zöldségeket.

Készíts belőlük egészséges turmixokat

A gyermekeim nagy turmix rajongók, ezért folyamatosan terem az ablakpárkányon zöldborsó mikrozöld, mert a fodros kel mellett ez a kedvenc turmix alapanyaguk. Van, hogy csak egy banán és valamilyen növényi tej vagy narancslé kerül a mikrozöld mellé, de szívesen turmixoljuk össze fagyasztott bogyós gyümölcsökkel, mangóval/ananásszal.

mikrozöld turmix

Keverd kencékbe/mártogatósokba/salátaöntetekbe

Sok esetben úgy tekintek a mikrozöldjeimre, mintha fűszernövények lennének, így extra ízt kapnak ezek az ételek, nem beszélve az extra tápanyagokról.  Szívesen turmixolom bele  egy joghurtos öntetbe, vagy pl. készítek egy harsogóan zöld és finom hummuszt zöldborsó mikrozölddel. Ha nem szeretném pikánssá tenni az adott ételet, maradok a semleges ízű fajtáknál (brokkoli, fodros kel), ha kicsit izgalmasabbat szeretnék, akkor jöhet a mustár, vöröskáposzta és társai.

Itt videón is megnézheted, hogyan készül a hummusz zöldborsó mikrozölddel.

https://www.youtube.com/embed/GkGsyyifR7A

Tedd mikrozöldjeidet szendvicsekbe

Ha felgyorsul az életünk, akkor igazán hálás tudok lenni a néhány tálca növénykéért az ablakomban. Csak fogom az ollót és mehetnek is a frissen szedett zöldek a szendvicsbe. Nagyon ínycsiklandó látvány tud lenni néhány színes mikrozöld a szendvicsedbe, használd bátran bármelyik fajtát.

kapros turokrem

Használd olyan gyors ételek mellé, mint a gyros, hamburger vagy fajitas tortillában

Mi már 4 éve nem vettünk bolti salátát, mindenhez a saját mikrozöldjeinket ill. salátáinkat esszük. A gyrosba is csodafinom tud lenni egy nagy marék mikrozöld, a gyerekek is teljes természetességgel tömködik a pita kenyerükbe a friss zöldeket. Szívesen tekerjük a tortilla ételeinkbe is, hiszen jól tele lehet pakolni zöldekkel a tekercseket.

Avokádós pirítós

Bevallom, nagy kedvencünk az avokádó, de mindig eszembe jut, hogy mennyit utazik ez a zöldség, míg megérkezik hozzánk és a termesztése is óriási környezetterheléssel jár. Így csak ritkán veszek, de akkor bizony jól megpakolom a tetejét friss mikrozöldekkel, mert nemcsak látványban, de ízben is fantasztikus élmény.

Feltétként levesekre szórva

A mikrozöldek jó része nagyon zsenge, vékony szárú növényke, így egy tál leves tetejére halmozva nagyon finom feltétként. Próbálj ki egy marék mikrozöldet egy egyhangú krémleves tetejére szórva!

A lista ezzel még nem ér véget, sokáig sorolhatnám, hogy milyen ételekbe ill. ételek mellé kerülhetnek még ezek az ízletes zöldségek. A szavak helyett meséljenek a képek:

Te milyen formában fogyasztod mikrozöldjeidet a mindennapokban? Írd meg vagy fotózd le és küld el az info@salatazo.hu email címre, nagyon szeretem olvasni a visszajelzéseiteket.

Beltéri fűszer- és zöldségeskert télen

Beltéri fűszer- és zöldségeskert télen

Valóban termeszthetőek-e friss fűszernövények és zöldségfélék beltéren a tél folyamán? 

A válasz: igen, de….és ez egy nagy DE.

Ezt annak ellenére mondom, hogy a magazinok, a social media és a televíziós műsorok folyamatosan azt az elképzelést szorgalmazzák, hogy a fűszernövények és néhány zöldségféle beltéri termesztése nagyon egyszerű. Vágyakozva nézzük a gyönyörű fotókat és nem értjük, nekünk miért nem sikerül megmentenünk növényeinket.

Gyakran kérdezitek, hogy milyen zöldségeket/fűszernövényeket termeszthettek bent az ősz/tél folyamán, mert friss salátákra vágytok egész évben, lenne hely is nekik stb.? Ilyenkor érkezik tőlem egy rövid, de velős válasz, hogy nagyjából semmilyet. (Ennél azért részletesebben válaszolok:))

Most kifejtem bővebben, mi is a probléma a beltéri természtéssel.

Miért nem működik a beltéri zöldség/fűszer termesztés?

A probléma az, hogy a legtöbb fűszernövény/zöldségféle egyszerűen nem alkalmazkodik ahhoz a körülményhez, amelyet a téli időszakban otthonunkban kínálhatunk, tekintettel a gyenge fényviszonyokra és a száraz levegőre. Még egy nagy, déli fekvésű ablak előtt is, az ablakpárkányok decembertől februárig érkező fénye nem több, mint a mély árnyék a szabadban júniusban és júliusban, különösen azért, mert a napok nagyon rövidek és gyakran felhősek.

A növénylámpák fényei természetesen segítenek, de ezek is legfeljebb mérsékelt fényt adnak, ami elegendő a növények életben tartásához, de nem elég ahhoz, hogy elősegítse a szabadban termesztett növények egészséges növekedését. 

Ráadásul a megfelelő körülmények hiánya miatt meggyengült növények hajlamosak a betegségekre és kártevőkre (levéltetvek, atkafélék stb.)

A fentiek miatt sok esetben növényünk kipusztul és a kukában végzi.

De még ne add fel a reményt:) vannak olyan növények, amelyek meglehetősen jól teljesítenek beltéren, és legalább életben tudod tartani, ha tudod, hogyan kell kezelni őket.

Mikrozöldek: Gyors növekedésük, rövid tenyészidejük miatt egyértelműen az őszi, téli időszak elsődleges természetes vitaminforrásai lehetnek beltérben.

Rengeteg fajtából növeszthetünk már mikrozöldeket (káposztafélék, borsófélék, fűszernövények, retek, mustárfélék stb.) és 8-14 nap alatt kevés gondozással, magas beltartalmi értékkel rendelkező, vitamindús zöldség- és fűszerféléket adhatunk az ételeinkhez.

Salátafélék: bár többségük gyors növekedésű fajta, beltéri növekedésüket gátolja a fény hiánya. Nyurga, gyenge növényeket tudunk csak termeszteni egy világos ablakpárkányon is, növénylámpa alatt viszont elérik a bébisaláta állapotot.

Babérlevél (Laurus nobilis): Ez a bőrös levelű növény a legkönnyebben termeszthető fűszernövény beltéren. Teheted közvetlen napfényre vagy részleges árnyékba, vagy fénycső alá.. Növekedése nagyon lassú.  Ha minden ősszel beviszed a növényed a beltérbe, és minden nyáron visszahelyezed a szabadba, akkor fokozatosan meglehetősen nagy cserjévé vagy akár egy kis fává válik, de ez évtizedekig tart.

Petrezselyem (Petroselinum crispum): Ha nagyon világos helyre tesszük normál szobahőmérsékleten, akkor lassan, de folyamatosan nő a tél folyamán is. A levelek kissé “fonnyadtak” lehetnek, de ehetőek maradnak. A petrezselymet nem érdemes meghagyni második évre. Kétéves növény, tavasszal virágzik, majd keserűvé válik. 

„Gondold meg, mielőtt belevágsz” fűszernövények

Ide azok a fűszernövények tartoznak, amelyek elviselik a beltéri klímát, feltéve, ha kielégíted különleges igényeiket (bár nem ezek lesznek feltétlenül az ablakpárkányod sztárjai)

Bazsalikom (Ocimum basilicum): Fontos megérteni, hogy a  bazsalikom természetesen rövid életű növény. Ha megpróbáljuk behozni a bazsalikom növényünket a nyári kertből, akkor azt tapasztaljuk, hogy növényünk csak szenved. Ha viszont magról vetjük a bazsalikom növényt és találunk neki egy igazán napfényes helyet (vagy növénylámpa alá tesszük), akkor kiváló eredményeket érhetünk el beltéren is. Vigyázzunk, mert beltérben gyorsabban tönkremehet a növényünk mint kint, ezért ha a kipusztulás jeleit mutatja, szüreteld le, és készíts egy hatalmas adag pesto-t.

Ha rendszeresen újraveted és találsz egy nagyon-nagyon napfényes helyet a növényednek,  akkor folyamatosan lesz friss bazsalikomod egész évben beltéren is.

Ne feledd, hogy a bazsalikom szereti a meleget! Tartsd olyan helyen, amely még éjszaka is viszonylag melegen marad (15 ° C felett)!

Vannak évelő bazsalikom fajok, amelyek természetesen hosszú életűek, és beltéren sokkal jobban teljesítenek, mint pl. az egynyári fajták és egész télen virágoznak erős fényben. Ebbe a csoportba tartozik pl. a citrom bazsalikom (O. x citriodorum), viszont ennek íze nem azonos az édes bazsalikommal (O. basilicum).

Metélőhagyma (Allium schoenoprasum): ez a növény hajlamos a kipusztulásra beltéren … hacsak nem kap egy “hideg kezelést”. A beltérbe való költözés előtt  hagyjuk a szabadban, amíg egyszer-kétszer megfagy a növényünk.  Amikor beviszed, azt hiszi, hogy tavasz van, és erőteljes növekedésnek indul.

Oregánó (Origanum vulgare), zsálya (Salvia officinalis) és kakukkfű (Thymus vulgaris és mások): Ezek a növények télen inkább a szabadban érzik a legjobban magukat és előfordulhat, hogy a kifejlett  növények nem alkalmazkodnak jól a beltéri klímához. Jobb, ha ősszel visszavágunk néhány hajtást és ezeket ültetjük el egy cserépbe és költöztetjük be beltérbe. A citrom kakukkfű (T. x citriodorus) különösen könnyű fajta beltéri termesztéshez.

Rozmaring (Rosmarinus officinalis): nem a legideálisabb fűszernövény a beltéri fűszertermesztéshez. Amire szüksége lenne, az egy hűvös, de intenzíven napos szoba. A legtöbb embernek nincs ilyen helysége.  Ezt a növényt kint teleltem a teraszomon, a fiatal növényeket óvom a fagytól, az erős, öregebb tövek áttelelnek már a mi éghajlatunkon is.

Levendula (Lavandula angustifolia): inkább a kertben szeret lenni, mint beltéren. A rozmaringgal megegyező igényei vannak – ragyogó napsütés, alacsony hőmérséklet és óvatos öntözés – bár nem sokat fog növekedni. Személyes véleményem az, hogy a levendula  szabadtéri növény, és nem igazán látom értelmét, hogy beltéren akarjuk termeszteni.

Menta (Mentha spp.): Sok fajtája létezik, néhány fajta jól bírja beltéren is. Általánosságban azonban elmondható, hogy a menta is a szabadföldi körülményeket szereti. Ha beltérben próbáljuk termeszteni, hajlamos fokozatosan tönkremenni, mert nem tud alkalmazkodni az állandó meleghez és a száraz levegőhöz. De ha van egy alig fűtött, de igazán napfényes szobád vagy hideg üvegházad, akkor megpróbálkozhatsz a termesztéssel. 

Fűszernövények, amelyeket nem érdemes megmenteni

Kapor (Anethum graveolens), ánizs (Pimpinella anisum), koriander (Coriandrum sativum), borágó (Borago officinalis): ezek egynyári növények, és ősszel életciklusuk végéhez közelednek, így nincs értelme beköltöztetni őket, hiszen beltéren rövid időn belül úgyis kipusztulnak. Koriander beltéri termesztéséhez a legideálisabb a koriander mikrozöld növesztése (gyors, könnyű és garantált siker).

Fűszernövények gondozása télen

Ha mégis úgy döntesz, hogy néhány fűszernövényt beltérben nevelgetsz, ne feledd, hogy sok fényre lesz szükségük, valamint megfelelő páratartalomra. Bőségesen öntözd is őket, ha a talaj tapintásra száraz.

Ha a fűszernövényeidet abalakpárkányon termeszted, akkor, november végén hagyd abba a tápoldatozást. Ugyanis nem szeretnéd őket arra ösztönözni, hogy gyenge fényviszonyok mellett növekedjenek. A tápanyag utánpótlást február végén vagy március elején kezd újra, amikor a nappalok már hosszabbak.

Ha növénylámpák alatt termesztesz növényeket, az egy másik történet: hosszú nappalokat (16–18 órát) tudsz fenntartani egész évben, így télen is növekedni fognak. Havonta pótold a tápanyagokat tápoldattal.

Különösen figyelj a kártevőkre – távolítsd el a beteg leveleket, mivel a kártevők futótűzként terjedhetnek a stresszes növényeken … és az átlagos beltéri fűszernövény nagyon stresszes!


A fenti információk birtokában megpróbálkozhatsz néhány fűszernövény beltéri termesztésével ezen a télen… és lenyűgözheted vendégeidet egy csokor saját termesztésű,  friss fűszernövénnyel az asztalon január közepén!

De legyünk őszinték: a fűszernövények beltéri termesztése divatos lehet, de a legtöbbjük számára nem ez az ideális helyzet. Jelentős stressznek teszed ki őket, többségüknek azzal teszel jót, ha a szabadban telelnek át vagy megvárod a megfelelő évszakot a termesztésével.

Az én gondolatom a következő: mindennek megvan a szezonja … és a tél nem a fűszernövények szezonja. Termessz inkább mikrozöldeket ősztől-tavaszig, változatos ízükkel rengeteg ételnél,mint fűszerek is felhasználhatóak.

Mi az a „fehér anyag” a mikrozöldjeimen? Penész vagy gyökérszőr?

Mi az a „fehér anyag” a mikrozöldjeimen? Penész vagy gyökérszőr?

Mikor az első tálca mikrozöldemet növesztettem sok-sok évvel ezelőtt, meglepődtem, milyen gyorsan növekednek a zöldjeim. Minden nap többször is megnéztem, mert lenyűgözött az eddig soha nem tapasztalt növekedési sebesség:)

Egyik reggel, amikor a mikrozöldjeimet ellenőriztem, észrevettem, hogy fehér szőrszálak nőnek ki a mikrozöldjeim szárából. Természetesen az első gondolatom a penész volt – pedig előtte már sokat olvastam a gyökérszőröcskékről. Kezdő mikrozöld kertészként próbáltam kideríteni, hogy miről is van szó –  penészről vagy gyökérszőröcskékről? Aztán gyorsan megnyugodtam, hogy a fehér szőrszálak “csak” gyökérszőrök.

Honnan lehet tudni, hogy a mikrozöldjeinknek penészgombája van -e vagy csak gyökérszőrszálak nőnek?

Mit főzzél augusztusban?

Mit főzzél augusztusban?

Augusztusban rengeteg friss zöldség elérhető, néha még nehéz is választani, éppen melyik friss zöldségből készítsünk valami finomságot.

A forró nyári napokon leginkább valami hűsítő, könnyű ételre vágyunk, ami gyorsan elkészül.

Íme egy csokorban sok-sok receptötlet, hogy mit készíthetsz a nyár slágereiből – paradicsomból, cukkiniből, padlizsánból, céklából, zöldfűszerekből.

Céklával készült ételek

A cékla nem csak a téli hónapok zöldsége, nyáron is készíthetsz belőle frissítő, könnyű ételeket, leveseket, mártogatosókat és salátát.

Itt van néhány receptötlet, mit készíthetsz céklából.

Paradicsommal készült ételek

Cukkinivel készült ételek

Nem csak rántva finom zöldség a cukkini, hiszen a nyár fűszereivel (petrezselyem, kapor, kakukkfű, rozmaring) kombinálva izgalmas ételeket, köreteket készíthetünk belőle.

Padlizsános ételek

A padlizsán kockára vágva, serpenyőben megpirítva, vagy grillezve nagyon finom salátákba keverve.

Zöldfűszerekkel készült ételek

Frissen, szárítva, mindenhogy finomak, elmaradhatatlan kiegészítői ételeinknek.

Ősszel vethető/ültethető fűszernövények

Ősszel vethető/ültethető fűszernövények

A nyár vége még egyáltalán nem jelenti azt, hogy véget ért a növénytermesztés időszaka. Sok fajta zöldségféle és fűszernövény vethető ill. ültethető augusztustól késő őszig.

Ebben a cikkben azokról a fűszernövényekről írok, amiket az őszi időszakban érdemes elvetni magról vagy előnevelt palántákat vásárolva elültetni. (Hogy milyen fajta levélzöldségeket érdemes vetni ősszel, arról itt írtam részletesen.)

Számos fűszernövényt lehet ősszel telepíteni – egynyári, kétéves és évelő növényeket. Íme hét kulináris fűszernövény, amelyet elültethetsz a kertedbe és a konténerekbe ősszel is.

Az ősszel ültetendő egynyári/kétéves fűszernövények

Míg sok évelő fűszernövény, mint például a kakukkfű és az oregano a jó vízelvezetésű talajt részesíti előnyben, az alábbi fűszernövények a legjobban akkor nőnek, ha komposztot és rendszeres öntözést kapnak.

Petrezselyem – Az összes ősszel termesztett fűszernövény közül a petrezselymet használom a leggyakrabban. Folyamatosan vágom, leveleit salátákhoz, pácokhoz, öntetekhez, levesekhez és tésztákhoz. Petrezselymet szoktam vetni tavasszal is, de nyár végén és kora ősszel ismét szórok magokat néhány ültetőedénybe. Késő ősszel ezeket a növényeket a kemény fagyok érkezése előtt lefedem növényvédő hálóval. Így egész késő ősszel és télen is szedhetem a friss petrezselymet. Mivel a petrezselyem kétéves, a növények a következő tavasszal kezdenek virágozni. Ezen a ponton én felszedem és a komposztra dobom őket, de ha van helyed, engedheted, hogy virágozzanak, mivel a beporzók szeretik a virágokat.

Koriander – szeresd vagy utáld (én imádom!), A koriander gyorsan növekvő, különleges ízű gyógy- és fűszernövény, amely nélkülözhetetlen sok ételben. Leggyakrabban mikrozöldként növesztem, mert ott 100%-os a siker és 14 nap alatt már használhatom is. Mivel a tavasszal kertbe vagy konténerbe vetett koriander hajlamos gyorsan virágozni, ezért ősszel is vetek néhány szem magot, mert ez a növény inkább a hűvösebb időt kedveli. Vesd a magokat ültetőedénybe, ablakládába vagy kerti ágyásba a nyár második felétől ősz közepéig, gyakran szüretelve.

Évelő fűszernövények az őszi ültetéshez

Bár a tavasz az elsődleges ültetési évszak a fűszernövények számára, mivel a meleg talaj, a hűvösebb idő és a bőséges nedvesség elősegíti a növények gyors megtelepedését, de ez nem jelenti azt, hogy nem telepíthetjük valamelyik kedvenc fűszerünket nyáron vagy kora ősszel.

A következő évelő fűszernövényeket folyamatosan lehet nyáron kora őszig palántázni/dugványozni, így a gyökerük kellőképpen megerősödik a tél beköszöntéig:

Zsálya – Sok éve termesztek zsályát, és bár nem gyakran használom a konyhában, soha nem lenne kertem nélküle. Miért? A zsálya gyönyörű növény, szürke-zöld levelekkel, de amikor nyár elején virágzik, beporzó növénnyé is válik, számtalan lepkét és méhet vonz a kertbe. Téli károkra hajlamos lehet, a fiatal növényeket takarással megóvhatjuk a fagytól, nálam az idősebb növények takarás nélkül is gond nélkül áttelelnek.

Kakukkfű – A kakukkfű alacsony növekedésű és gyorsan terjedő, szárazságtűrő fűszernövény. Apró virágai rendkívül méhbarátak, a levelek csodálatos illatúak és ízűek. A kakukkfű növényeket kerti ágyásban és cserépben is nevelhetjük. Magról is vethetjük a tavaszi hónapokban, az őszi telepítéshez vásároljunk kakukkfű palántát.

Metélőhagyma – A metélõhagyma a legkönnyebben termeszthető és legmegbízhatóbb évelõ növény. Nem sok helyet vesz igénybe, növesztheted veteményes kertben is, de ha közelebb akarod a konyhádkhoz, ültess virágágyásokba, évelőágyásokba vagy ültetőedényekbe is. Vetheted magról vagy szaporíthatod tőosztással. Télire az edényben nevelt példányokat a lakásban is tarthatod világos helyen. Virágai csodaszép dekorációs elemei lehet kertednek, késő tavasszal a kerek lila virágok vonzzák a méheket és más beporzókat.

Levendula – A levendula a talajjal szemben igénytelen, viszont a jó vízelvezetésű talajt igényli, mivel jobban tűri a szárazságot, mint a túl sok vizet. Amikor ősszel levendulát ültetsz, figyelj arra, hogy hat-nyolc héttel a téli fagyok előtt ültesd el )szeptember végéig), hogy a növényeknek legyen ideje megtelepedni. A növény védelme érdekében az első télen késő ősszel mulcsozd örökzöld ágakkal vagy egy réteg szalmával vagy takard növénytakaró fóliával.

Oregánó – Többféle oregánó található a kertemben. Mivel az ágyásban gyorsan szaporodik, ezért évek óta egy nagyobb ültetőedényben termesztem. Minden évben levágom a hajtásokat, a napon felfüggesztve megszárítom és a leveleket szétmorzsolva elteszem télire. Magjai nagyon lassan csíráznak, ezért érdemes előnevelt palántát beszerezni, a többi növényhez hasonlóan szeptember végéig palántázd el a töveket.

Hogyan termessz koriander mikrozöldet egész évben?

Hogyan termessz koriander mikrozöldet egész évben?

Ha rendszeresen használsz friss koriandert a konyhádban, akkor kár lenne a kihagyni a koriander mikrofűszert a mikrozöld kertedből. Kb.14 nap alatt a saját ablakpárkányodon meg tudod termeszteni kert nélkül is, napi 1 perc gondoskodással.

Amikor a koriander növény először kihajt a magból és kibontja két sziklevelét, ezt nevezzük koriander mikrozöldnek/-fűszernek. Ezek a finom levelek ugyanolyan ízűek, mint a koriander fűszernövény levelei. Nem sokkal a sziklevelek megjelenése után megjelennek az első, már cakkos szélű valódi levelek.

A koriander mikrozöld különleges ízt és bőséges tápanyagokat ad az ételeidhez. A legtöbb mikrozöldhöz hasonlóan a Coriandrum sativum is nagyon könnyen termeszthető. A lassabban növő mikrozöldek közé tartozik ugyan, de az élményért megéri várni.

A koriander mikrozöld és a kifejlett koriander között a „betakarítási” időben és tápanyagtartalomban van különbség. A tápanyagokban nagyon gazdag koriander mikrozöldet már 2 hét alatt megnövesztheted egész évben az ablakpárkányodon, kertre sincs szükséged, míg a koriander fűszernövény csak jó időben termeszthető.

Ebben a rövid útmutatóban megmutatom, hogyan lesz a koriander magból ízletes mikrofűszer 14 nap alatt.

Ugyanazokra az anyagokra lesz szükséged, mint a többi mikrozöldnél és a növekedési folyamat szintén hasonló.

Kb 14 napig tart, amíg a koriander mikrozöldek készek a „betakarításra”. A sziklevél levelei nyitottak és zöldek lesznek, ekkor már bátran felhasználhatod. (A növekedés során fokozatosan megjelennek majd a cakkos szélű valódi levelek is.)

Most már csak elő kell venned a konyhai ollót és le kell vágnod! A szárakat közvetlenül a talajszint felett vágd le. Nem kell az egész tálcányit betakarítanod, elegendő annyit, amennyire szükséged van.

Itt is igaz, hogy a koriander mikrozöldek akkor a legfinomabbak, ha frissen használjuk. Öblítsd le hideg vízzel és nyersen add hozzá salátához, levesekhez, turmixokhoz vagy kedvenc öntetedhez.

A növekedés során a koriander mikrozöldek egy része felfelé nyomja a maghéjat a sziklevelekkel és a levelekkel együtt és a maghéj hajlamos megtapadni a levelek végén. Nyugodtan megeheted maghéjjal együtt (még intenzívebb koriander ízt adva ételeidnek), amennyiben ezt nem szeretnéd, óvatosan húzd át a tenyeredet a koriander mikrozöldek tetején, hogy eltávolítsd a héjakat.

Kb 14 napig tart, amíg a koriander mikrozöldek készek a „betakarításra”. A sziklevél levelei nyitottak és zöldek lesznek, ekkor már bátran felhasználhatod. (A növekedés során fokozatosan megjelennek majd a cakkos szélű valódi levelek is.)

Most már csak elő kell venned a konyhai ollót és le kell vágnod! A szárakat közvetlenül a talajszint felett vágd le. Nem kell az egész tálcányit betakarítanod, elegendő annyit, amennyire szükséged van.

Itt is igaz, hogy a koriander mikrozöldek akkor a legfinomabbak, ha frissen használjuk. Öblítsd le hideg vízzel és nyersen add hozzá salátához, levesekhez, turmixokhoz vagy kedvenc öntetedhez.

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]TIPP! A penész szereti a sötét és nedves környezetet, ezért a talaj tetejét a lehető legszárazabban kell tartanunk. Az alsó öntözés a legjobb megoldás itt. Töltsd meg egy edényt vízzel, és tedd rá a tálcát. A kókuszrost felszívja a vizet, miközben a hajtások szárazak és penészmentesek maradnak.

A növekedés során a koriander mikrozöldek egy része felfelé nyomja a maghéjat a sziklevelekkel és a levelekkel együtt és a maghéj hajlamos megtapadni a levelek végén. Nyugodtan megeheted maghéjjal együtt (még intenzívebb koriander ízt adva ételeidnek), amennyiben ezt nem szeretnéd, óvatosan húzd át a tenyeredet a koriander mikrozöldek tetején, hogy eltávolítsd a héjakat.

Kb 14 napig tart, amíg a koriander mikrozöldek készek a „betakarításra”. A sziklevél levelei nyitottak és zöldek lesznek, ekkor már bátran felhasználhatod. (A növekedés során fokozatosan megjelennek majd a cakkos szélű valódi levelek is.)

Most már csak elő kell venned a konyhai ollót és le kell vágnod! A szárakat közvetlenül a talajszint felett vágd le. Nem kell az egész tálcányit betakarítanod, elegendő annyit, amennyire szükséged van.

Itt is igaz, hogy a koriander mikrozöldek akkor a legfinomabbak, ha frissen használjuk. Öblítsd le hideg vízzel és nyersen add hozzá salátához, levesekhez, turmixokhoz vagy kedvenc öntetedhez.

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]4.lépés: Néhány naponta ellenőrizd a magokat, szükség szerint permetezd vízzel. Lehet, hogy nem csíráznak egységesen, de 5-6 napon belül meg kell jelenniük az első csíráknak

5.lépés: Miután a magok kicsíráztak, tedd ki a tálcát a fényre, pl. a legvilágosabb ablakpárkányodra.

TIPP! A penész szereti a sötét és nedves környezetet, ezért a talaj tetejét a lehető legszárazabban kell tartanunk. Az alsó öntözés a legjobb megoldás itt. Töltsd meg egy edényt vízzel, és tedd rá a tálcát. A kókuszrost felszívja a vizet, miközben a hajtások szárazak és penészmentesek maradnak.

A növekedés során a koriander mikrozöldek egy része felfelé nyomja a maghéjat a sziklevelekkel és a levelekkel együtt és a maghéj hajlamos megtapadni a levelek végén. Nyugodtan megeheted maghéjjal együtt (még intenzívebb koriander ízt adva ételeidnek), amennyiben ezt nem szeretnéd, óvatosan húzd át a tenyeredet a koriander mikrozöldek tetején, hogy eltávolítsd a héjakat.

Kb 14 napig tart, amíg a koriander mikrozöldek készek a „betakarításra”. A sziklevél levelei nyitottak és zöldek lesznek, ekkor már bátran felhasználhatod. (A növekedés során fokozatosan megjelennek majd a cakkos szélű valódi levelek is.)

Most már csak elő kell venned a konyhai ollót és le kell vágnod! A szárakat közvetlenül a talajszint felett vágd le. Nem kell az egész tálcányit betakarítanod, elegendő annyit, amennyire szükséged van.

Itt is igaz, hogy a koriander mikrozöldek akkor a legfinomabbak, ha frissen használjuk. Öblítsd le hideg vízzel és nyersen add hozzá salátához, levesekhez, turmixokhoz vagy kedvenc öntetedhez.

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

3.lépés: Spricceld meg a magokat egyenletesen a vízpermetező segítségével. Fedd le a tálcát egy kartonlappal, vagy egy másik tálcával a csíráztatás ideje alatt, de biztosíts valamennyi szellőzést, hogy be ne penészedjen.

4.lépés: Néhány naponta ellenőrizd a magokat, szükség szerint permetezd vízzel. Lehet, hogy nem csíráznak egységesen, de 5-6 napon belül meg kell jelenniük az első csíráknak

5.lépés: Miután a magok kicsíráztak, tedd ki a tálcát a fényre, pl. a legvilágosabb ablakpárkányodra.

TIPP! A penész szereti a sötét és nedves környezetet, ezért a talaj tetejét a lehető legszárazabban kell tartanunk. Az alsó öntözés a legjobb megoldás itt. Töltsd meg egy edényt vízzel, és tedd rá a tálcát. A kókuszrost felszívja a vizet, miközben a hajtások szárazak és penészmentesek maradnak.

A növekedés során a koriander mikrozöldek egy része felfelé nyomja a maghéjat a sziklevelekkel és a levelekkel együtt és a maghéj hajlamos megtapadni a levelek végén. Nyugodtan megeheted maghéjjal együtt (még intenzívebb koriander ízt adva ételeidnek), amennyiben ezt nem szeretnéd, óvatosan húzd át a tenyeredet a koriander mikrozöldek tetején, hogy eltávolítsd a héjakat.

Kb 14 napig tart, amíg a koriander mikrozöldek készek a „betakarításra”. A sziklevél levelei nyitottak és zöldek lesznek, ekkor már bátran felhasználhatod. (A növekedés során fokozatosan megjelennek majd a cakkos szélű valódi levelek is.)

Most már csak elő kell venned a konyhai ollót és le kell vágnod! A szárakat közvetlenül a talajszint felett vágd le. Nem kell az egész tálcányit betakarítanod, elegendő annyit, amennyire szükséged van.

Itt is igaz, hogy a koriander mikrozöldek akkor a legfinomabbak, ha frissen használjuk. Öblítsd le hideg vízzel és nyersen add hozzá salátához, levesekhez, turmixokhoz vagy kedvenc öntetedhez.

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]1.lépés: Készítsd elő a tálcát  a mikrozöldek termesztésére. Töltsd fel a tálcát nedves ültetőközeggel, a lehető legegyenletesebben elsimítva (de nem tömörítve).

2. lépés:  Ezután szórd el a magokat a kókuszrost tetején. Azt akarjuk, hogy a magok viszonylag közel legyenek egymáshoz, de ne fedjék egymást (kb. 5-8 négyzetcentiméterenként). A koriander mikrozöldeknek valamivel nagyobb távolságra van szükségük, mint a többi fajtnak, mert hosszabb ideig nőnek és több levél fejlődik. A magot nem szükséges kókuszrosttal letakarni, én azonban szoktam rá egy vékony réteget szórni az egyenletesebb csírázás miatt.

3.lépés: Spricceld meg a magokat egyenletesen a vízpermetező segítségével. Fedd le a tálcát egy kartonlappal, vagy egy másik tálcával a csíráztatás ideje alatt, de biztosíts valamennyi szellőzést, hogy be ne penészedjen.

4.lépés: Néhány naponta ellenőrizd a magokat, szükség szerint permetezd vízzel. Lehet, hogy nem csíráznak egységesen, de 5-6 napon belül meg kell jelenniük az első csíráknak

5.lépés: Miután a magok kicsíráztak, tedd ki a tálcát a fényre, pl. a legvilágosabb ablakpárkányodra.

TIPP! A penész szereti a sötét és nedves környezetet, ezért a talaj tetejét a lehető legszárazabban kell tartanunk. Az alsó öntözés a legjobb megoldás itt. Töltsd meg egy edényt vízzel, és tedd rá a tálcát. A kókuszrost felszívja a vizet, miközben a hajtások szárazak és penészmentesek maradnak.

A növekedés során a koriander mikrozöldek egy része felfelé nyomja a maghéjat a sziklevelekkel és a levelekkel együtt és a maghéj hajlamos megtapadni a levelek végén. Nyugodtan megeheted maghéjjal együtt (még intenzívebb koriander ízt adva ételeidnek), amennyiben ezt nem szeretnéd, óvatosan húzd át a tenyeredet a koriander mikrozöldek tetején, hogy eltávolítsd a héjakat.

Kb 14 napig tart, amíg a koriander mikrozöldek készek a „betakarításra”. A sziklevél levelei nyitottak és zöldek lesznek, ekkor már bátran felhasználhatod. (A növekedés során fokozatosan megjelennek majd a cakkos szélű valódi levelek is.)

Most már csak elő kell venned a konyhai ollót és le kell vágnod! A szárakat közvetlenül a talajszint felett vágd le. Nem kell az egész tálcányit betakarítanod, elegendő annyit, amennyire szükséged van.

Itt is igaz, hogy a koriander mikrozöldek akkor a legfinomabbak, ha frissen használjuk. Öblítsd le hideg vízzel és nyersen add hozzá salátához, levesekhez, turmixokhoz vagy kedvenc öntetedhez.

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

Konyhai olló

Koriander mikrozöld növesztésének lépései

1.lépés: Készítsd elő a tálcát  a mikrozöldek termesztésére. Töltsd fel a tálcát nedves ültetőközeggel, a lehető legegyenletesebben elsimítva (de nem tömörítve).

2. lépés:  Ezután szórd el a magokat a kókuszrost tetején. Azt akarjuk, hogy a magok viszonylag közel legyenek egymáshoz, de ne fedjék egymást (kb. 5-8 négyzetcentiméterenként). A koriander mikrozöldeknek valamivel nagyobb távolságra van szükségük, mint a többi fajtnak, mert hosszabb ideig nőnek és több levél fejlődik. A magot nem szükséges kókuszrosttal letakarni, én azonban szoktam rá egy vékony réteget szórni az egyenletesebb csírázás miatt.

3.lépés: Spricceld meg a magokat egyenletesen a vízpermetező segítségével. Fedd le a tálcát egy kartonlappal, vagy egy másik tálcával a csíráztatás ideje alatt, de biztosíts valamennyi szellőzést, hogy be ne penészedjen.

4.lépés: Néhány naponta ellenőrizd a magokat, szükség szerint permetezd vízzel. Lehet, hogy nem csíráznak egységesen, de 5-6 napon belül meg kell jelenniük az első csíráknak

5.lépés: Miután a magok kicsíráztak, tedd ki a tálcát a fényre, pl. a legvilágosabb ablakpárkányodra.

TIPP! A penész szereti a sötét és nedves környezetet, ezért a talaj tetejét a lehető legszárazabban kell tartanunk. Az alsó öntözés a legjobb megoldás itt. Töltsd meg egy edényt vízzel, és tedd rá a tálcát. A kókuszrost felszívja a vizet, miközben a hajtások szárazak és penészmentesek maradnak.

A növekedés során a koriander mikrozöldek egy része felfelé nyomja a maghéjat a sziklevelekkel és a levelekkel együtt és a maghéj hajlamos megtapadni a levelek végén. Nyugodtan megeheted maghéjjal együtt (még intenzívebb koriander ízt adva ételeidnek), amennyiben ezt nem szeretnéd, óvatosan húzd át a tenyeredet a koriander mikrozöldek tetején, hogy eltávolítsd a héjakat.

Kb 14 napig tart, amíg a koriander mikrozöldek készek a „betakarításra”. A sziklevél levelei nyitottak és zöldek lesznek, ekkor már bátran felhasználhatod. (A növekedés során fokozatosan megjelennek majd a cakkos szélű valódi levelek is.)

Most már csak elő kell venned a konyhai ollót és le kell vágnod! A szárakat közvetlenül a talajszint felett vágd le. Nem kell az egész tálcányit betakarítanod, elegendő annyit, amennyire szükséged van.

Itt is igaz, hogy a koriander mikrozöldek akkor a legfinomabbak, ha frissen használjuk. Öblítsd le hideg vízzel és nyersen add hozzá salátához, levesekhez, turmixokhoz vagy kedvenc öntetedhez.

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

A termesztéshez szükséges eszközök

Koriander mag: bármilyen (nem csávázott) koriander mag megfelel a célra, de arra fel kell készülnöd, hogy az egész koriander magok jóval lassabban csíráznak, mint ezek a felezett magok.

Ültetőtálca: nem lesz szükséged mély edényekre (max. 8 cm mély elegendő), de győződj meg arról, hogy vízelvezető lyukak legyenek az edényen. A növesztéshez szükséges tálcákból itt tudsz válogatni.

Ültetőközeg: javaslom a kókuszrostot vagy még a finom szemcsés tőzeg is megfelelő. Mindenképp finom szemcsés ültetőközeget használj, amely folyamatosan nedvességet biztosít a magoknak. Mivel a fiatal növények minden tápanyagot a magból kapnak, nem kell aggódod a tápanyagutánpótlás miatt, nincs szükség virágföldre.

Vízpermetező

Konyhai olló

Koriander mikrozöld növesztésének lépései

1.lépés: Készítsd elő a tálcát  a mikrozöldek termesztésére. Töltsd fel a tálcát nedves ültetőközeggel, a lehető legegyenletesebben elsimítva (de nem tömörítve).

2. lépés:  Ezután szórd el a magokat a kókuszrost tetején. Azt akarjuk, hogy a magok viszonylag közel legyenek egymáshoz, de ne fedjék egymást (kb. 5-8 négyzetcentiméterenként). A koriander mikrozöldeknek valamivel nagyobb távolságra van szükségük, mint a többi fajtnak, mert hosszabb ideig nőnek és több levél fejlődik. A magot nem szükséges kókuszrosttal letakarni, én azonban szoktam rá egy vékony réteget szórni az egyenletesebb csírázás miatt.

3.lépés: Spricceld meg a magokat egyenletesen a vízpermetező segítségével. Fedd le a tálcát egy kartonlappal, vagy egy másik tálcával a csíráztatás ideje alatt, de biztosíts valamennyi szellőzést, hogy be ne penészedjen.

4.lépés: Néhány naponta ellenőrizd a magokat, szükség szerint permetezd vízzel. Lehet, hogy nem csíráznak egységesen, de 5-6 napon belül meg kell jelenniük az első csíráknak

5.lépés: Miután a magok kicsíráztak, tedd ki a tálcát a fényre, pl. a legvilágosabb ablakpárkányodra.

TIPP! A penész szereti a sötét és nedves környezetet, ezért a talaj tetejét a lehető legszárazabban kell tartanunk. Az alsó öntözés a legjobb megoldás itt. Töltsd meg egy edényt vízzel, és tedd rá a tálcát. A kókuszrost felszívja a vizet, miközben a hajtások szárazak és penészmentesek maradnak.

A növekedés során a koriander mikrozöldek egy része felfelé nyomja a maghéjat a sziklevelekkel és a levelekkel együtt és a maghéj hajlamos megtapadni a levelek végén. Nyugodtan megeheted maghéjjal együtt (még intenzívebb koriander ízt adva ételeidnek), amennyiben ezt nem szeretnéd, óvatosan húzd át a tenyeredet a koriander mikrozöldek tetején, hogy eltávolítsd a héjakat.

Kb 14 napig tart, amíg a koriander mikrozöldek készek a „betakarításra”. A sziklevél levelei nyitottak és zöldek lesznek, ekkor már bátran felhasználhatod. (A növekedés során fokozatosan megjelennek majd a cakkos szélű valódi levelek is.)

Most már csak elő kell venned a konyhai ollót és le kell vágnod! A szárakat közvetlenül a talajszint felett vágd le. Nem kell az egész tálcányit betakarítanod, elegendő annyit, amennyire szükséged van.

Itt is igaz, hogy a koriander mikrozöldek akkor a legfinomabbak, ha frissen használjuk. Öblítsd le hideg vízzel és nyersen add hozzá salátához, levesekhez, turmixokhoz vagy kedvenc öntetedhez.

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]
Hogyan termessz fodros kelt?

Hogyan termessz fodros kelt?

Azok közé tartozom, akik nagyon szeretik a káposztaféléket, ezeken belül pedig a legnagyobb kedvencem a fodros kel. Sok-sok éve elmaradhatalan növénye a kertemnek, sőt a teraszomnak, idén már a virágoskertbe is ültettem néhány tövet. Készítek belőle chipset, pesto-t, salátákat, turmixokba használom ill. a leveseimet is szívesen dúsítom vele.

Az elmúlt években kitapasztaltam a fodros kel növesztésének csínját-bínját, ezeket a tapasztalatokat szeretném megosztani veled.

Kezdjük ott, hogy már mikrozöldként is az egyszerűen növeszthető zöldségek közé tartozik, ha nincs kerted. érdemes fiatal növényi hajtásként az ablakpárkányodon növeszteni. Kifejlett növényként való termesztése sem bonyolult, ha figyelünk az igényeire.

Íme néhány tipp az egészséges fodros kel növény termesztéséhez:

Fodros kel fajták

A Brassica oleracea család sokféle fajtája létezik, amely magában foglalja a brokkolit, a karfiolt, a karalábét, a kelbimbót és a káposztát is. A fodros kel olyan káposztaféle, amelynek levelei szabadon nőnek és nem növeszt fejet.

Különböző levél színű, mintázatú fodros kel fajták léteznek, alacsonyabbra és magasabbra növő fajták. A webshopban a magasra növő, ráncos levelű toszkán (Cavolo Nero), Dwarf Blue fajtákból, ill. az alacsonyabb, lilás levelű Red Russian fajtákból választhatsz.

Hogyan növessz fodros kelt magból?

Legkorábban április végén vetem a fodros kel magokat szabadföldbe (vagy februártól palántákat növesztek odabent, de ez a ritkább). Hidegtűrő, 13 ° C és 24 ° C közötti hőmérsékletet kedveli, de megfelelő öntözés mellett a forró nyári napokat is jól viseli.

Egy nagyobb ültetőedénybe szórom el magokat vékony takarással, majd a későbbiekben a fiatal növényeket szétültetem másik ültetőedénybe vagy a kerti ágyásba. Tápanyagdús talajt igényel és meghálálja a rendszeres öntözést.

Jól bírja a hideg teleket, egyszer fagyott ki nálam, amikor -10 ° C alá esett a hőmérséklet.

A levelek íze a hűvösebb idő beköszöntével megváltozik, édeskésebb lesz.

A fodros kel kártevői

Sajnos minden olyan kártevő szereti, ami a káposztaféléket is szereti (pl.káposztalégy, káposztlepke, földibolha). A nagyüzemi termesztésben ezért sok vegyszert használnak, nemhiába foglal el előkelő helyet a vegyszerezett növények listáján.

Nálam a fizikai védelem vált be, mégpedig egy vékony, könnyen alkalmazható fátyolfóliát/növényvédó fóliát használok a kártevők ellen. Ez a vékony fólia átengedi a fényt, a nedvességet és megvédi a növényt a kártevőktől a nyári hónapokban, amíg a kártevők jelen vannak.

A fodros kel felhasználása

A fodros kel esetében nem kell az egész növényt tőből kihúzni és úgy felhasználni, elegendő az alsó levelekből annyit levágni, amennyire éppen szükséged van.

A vastagabb levelekből érdemes a vastagabb szárat kivágni, ha salátához használjuk, akkor a felvágott leveleket ajánlott az öntettel jól átmaszírozni, hogy megpuhuljanak.

Második évben a káposzta növény gyönyörű sárga virágokat terem, amelyek vonzák a méheket. Ha nem akarod megvárni a teljes kivirágzást, használd fel a rügyeket. A bontatlan rügyeket egyszerűen csípd le őket, és add hozzá salátákhoz.

Fodros kel receptek

Fűszeres lencseleves fodros kellel

fűszeres lencseleves fodros kellel

Fűszeres lencseleves fodros kellel

Fodros kel és kelbimbó saláta

Fodros kel és kelbimbó saláta

Fodros kel és kelbimbó saláta

Fodros kel és körte zöld turmix

fodros kel zoldturmix

Fodros kel turmix almával

Marinált paradicsom zöldfűszerekkel

Marinált paradicsom zöldfűszerekkel

Ha csak egyetlen fajta zöldséget (gyümölcsöt) termeszthetnék nyaranta, akkor biztos a paradicsomot választanám. Igyekszünk évek óta csak szezonban termett paradicsomot fogyasztani. Minden tavasszal ültetek néhány tövet, mert nincs finomabb a frissen szedett paradicsomnál. Idén ilyen ültetőedényekbe kerültek a paradicsom palánták és hetek óta ontják a zamatos terméseiket, mi pedig élvezzük a napérlelte, zamatos bogyók minden falatját.

Ebben a marinált paradicsomban az a legjobb dolog, hogy gyorsan megvan (igaz a végső fogyasztásig türelmesnek kell lenni) és minden hókusz-pókusz hozzávaló nélkül elkészül.

Készülhet nagyobb paradicsomokból karikára vágva, de koktélparadicsomból is finom lesz. Ez utóbbit elegendő megfelezni és úgy nyakon önteni az olajos-ecetes öntettel.

A felvágott paradicsom szeletek magukba szívják az ízletes fokhagymás-olajos-ecetes öntetet, ami fantasztikus ízt ad minden falatnak. Finom házi kenyérrel, focaccia-val vagy ezzel a zöldfűszeres pitakenyérrel tálalva könnyű nyári ebéd vagy vacsora lehet.

HOZZÁVALÓK

4-5 közepes paradicsom, kb. 1 cm-es karikákra vágva

1 kis fej lilahagyma v. 2-3 szál újhagyma, vékonyan felkarikázva

1 kis gerezd fokhagyma

kb. 60 ml extra szűz olíva olaj

kb. 4-5 ek vörösbor ecet1 tk barna cukor/méz

só, frissen őrölt bors

1 marék friss bazsalikom, petrezselyem

ÍGY KÉSZÍTSD EL

  1. A felkarikázott paradicsomokat helyezzük el egymás mellé egy tálra és szórjuk rá a felkarikázott hagymát.
  2. Keverjük össze az ecetet, olajat, mézet, sót, borsot, fokhagymát egy tálban és locsoljuk meg vele a paradicsomokat. hagyjuk állni 2 órát szobahőmérsékleten.
  3. Apróra vágott zöldfűszerrel és pl. ezzel a zöldfűszeres pitával tálaljuk.

Milyen fajtákat válassz az őszi, téli salátakertedhez?

Milyen fajtákat válassz az őszi, téli salátakertedhez?

Annak ellenére, hogy még javában tombol a nyár és a nyári zöldségek többsége most kezdett el érni, most van itt a megfelelő idő egy őszi kert megtervezésére – és magok vetésére is! 

Ebben a cikkben tippeket fogok megosztani, hogy milyen zöldeket érdemes vetni most és az elkövetkező hetekben, amiket ősszel és télen is szüretelhetsz majd. 

Milyen zöldségek kerüljenek az őszi/téli kertbe?

Van jó néhány fajta zöldség, amik kifejezetten a hűvös időt kedvelik pl. cékla, káposztafélék, retek, hagyma, salátafélék, levélzöldségek stb.. Én most kifejezetten az utóbbiakhoz – a salátákhoz és a levélzöldségekhez – adok hasznos tippeket. (Ha saját salátakertre vágysz és  megbízható forrásból származó, kezeletlen (nem csávázott) saláta és levélzöld vetőmagokat keresel, KATT IDE.)

Azért javaslom ezeket a növényeket, mert

  • kis helyen (akár ültetőedényekben/-állványokban) nagy mennyiségben termeszthetőek, 
  • nem igényelnek speciális gondozást,
  • boltokban nehezen vagy egyáltalán nem beszerezhető fajtákat is megnöveszthetsz.

Megfelelő időzítéssel és fajtaválasztással folyamatosan biztosítani tudod a friss, vegyszermentes zöldeket, amelyekkel tápanyagdús fogásokat, finomabbnál finomabb ízeket varázsolhatsz az asztalodra. (Ebben a cikkben segítek eligazodnimilyen növényeket és hol érdemes növeszteni, milyen eszközökre lesz szükséged, milyen fajtákat válassz és lesz szó a gondozásukról is. )

A teljesség igénye nélkül a következő levélzöldségeket érdemes vetni az őszi kertedbe: 

Tépősaláták

Gyorsan növő saláta fajta, 4-6 hét alatt szedhetőek az első levelek, így az alulról téphető leveleik folyamatosan biztosítják a “termést”.  A tépősalátai levelei nem borulnak egymásra (nem fejesednek). Virágládában, ültetőedényekben is jól termeszhetőek.

Téli porcsin:

hidegtűrő, árnyékot igénylő évelő növény, rendszeres öntözést igényel. Íze a spenóthoz hasonlít. Ha télen szeretnénk vágni belőle, szabadfölbe augusztusban vessük, szeptembertől fóliába.

Fodros kel:

a magvetés utolsó időpontja július vége, így  a növényeknek lesz még ideje megerősödni a hideg beállta előtt. A zsenge fiatal leveleket is szedhetjük alulról, a kifejlett növény levelei egész télen kitűnő vitaminforrás lehet.

Mángold:

július végéig-augusztus elejéig vethető. Napos helyre szórjuk el magjait és öntözzük rendszeresen. A bébi leveleket salátához, turmixokhoz használhatjuk, a kifejlett leveleket párolva, töltve is elkészíthetjük.

Rukkola:

szereti a hűvős időt, a nagy melegben gyorsan magba megy. Augusztustól ismét érdemes vetni (Akár szakaszosan, 1-2 hét eltolással, így folyamatosan ellát friss, zsenge levelekkel). Cserépben ill. balkonládában is nevelhető, fiatal levelei folyamatosan szedhetőek.

Madársaláta (galambbegy saláta):

könnyen termeszthető, igénytelen növényfajta, az enyhe fagyot is jól bírja.. Magjait szeptember környékén, vagy a márciusi kora tavasszal kell vetni. Alacsony vízigényű, a talajra nem kényes egynyári növény, ültetőedényben is jól érzi magát.

Mizuna:

erősen szeldelt, hegyes levelű, hihetetlenül gyorsan növő levélzöldség.Vörös és zöld levelű változata is létezik. A mizunának igen karakteres íze van, kicsit borsos, csípős ízzel rendelkezik. Vízigénye nagy. Ültetőedényben is sikeresen növeszthető.

Mibuna:

viszonylag gyorsan növő (60 nap) keleti káposztaféle. A mibuna kellemes, lágy ízű levelei kicsik, kerekek és hosszú, húsos nyélen kapnak helyet. A keleti konyha kedvenc zöldje, párolva, nyersen is fogyasztható.

 Mustárfélék (komatsuna, vörös levelű mustár):

a keleti konyha levélzöldségei. Csípős,a mustár ízére emlékeztető levelei gyorsan nőnek. Magjait szeptember végéig vethetjük, az enyhe fagyot jól bírják.

Pak Choi (kínai bordás kel):

kellemes ízű, keleti levélzöldség. Levesekbe, párolva, bébi levélként salátákba is használható. Fejesedő és bébi levél fajtája is létezik. Viszonylag gyorsan (kb. 40-60 nap alatt ) éri el végleges méretét. Közepes tápanyag igényű, a laza talajt kedvelő, vízigényes növény.