Hogyan termessz friss zöldeket (salátaféléket, levélzöldségeket, mikrozöldeket) egész évben?

Hogyan termessz friss zöldeket (salátaféléket, levélzöldségeket, mikrozöldeket) egész évben?

Van egy jó hírem. Neked is lehet saját salátás kerted, akár konyhakert nélkül is. Nincs szükség nagy befektetésre, csak néhány eszközre, vetőmagra és egy kis kitartásra, hogy zöld oázist varázsolj otthonodban.

Bár elsőre csábító és kényelmes lehet az előre csomagolt saláták választéka, sajnos a zacskó legtöbbször nem azt rejti, amit várnánk tőle. Friss, ízletes,  roppanós levelek helyett fonnyadt, vegyszerekkel kezelt, tápanyagokban szegény, ízetlen zöldek kerülnek a tányérunkra.

Ha te úgy döntöttél, hogy mostantól magadnak szeretnéd megtermeszteni a vitamindús, vegyszermentes zöldeket, akkor olvasd végig a bejegyzést. Segítek eligazodni, hogy

  • Milyen zöldeket érdemes termeszteni?
  • Milyen eszközökre van szükség a kezdéshez?
  • Melyik évszakban milyen fajtákat érdemes vetni?
  • Gondozási tanácsok – termőföld, öntözés, kártevők

Milyen zöldeket érdemes termeszteni?

Salátaféléket (idesorolom a különböző levélzöldségeket, mikrozöldeket is) növeszteni egyáltalán nem bonyolult, valójában kertre sincs szükség. Ha teljesen kezdő vagy a kertészkedésben, érdemes ezekkel a növényekkel kezdeni, mert gyakorlat nélkül is sikerélményed lehet. Ahogy korábban már említettem, friss zöldek alatt a következőket növényeket értem: 

Salátafélék: a salátáról a többségnek a fejes saláta vagy a jégsaláta ugrik be elsőnek, pedig a lista hosszú. Vannak a fejesedő saláták (pl. Lollo Rosso, szívsaláta stb.), amikkel a szuperrmarketek polcain is gyakran találkozol. Otthoni termesztésre én a különböző tépősalátaféléket javaslom. Ezek nem fejesedő saláták, alsó leveleik folyamatosan szedhetőek. A vetéstől számítva már 4-6 héten belül vághatóak az első levelek. A tépősaláták mellett még javaslom, hogy próbálkozz a rukkola és a madársaláta (galambbegy saláta) termesztésével. 

Levélzöldségek: a salátafélék (amik szintén levélzöldségek) mellett még rengeteg fajta levélzöldség termeszthető, amik változatosan felhasználhatóak a konyhánkban.  A lista nem teljes, csak egy kis ízelítő, milyen sokféle zöld áll már rendelkezésünkre: Ázsia levélzöldségek (Pak Choi, Tsatsoi, mustárfélék, mizuna), spenót, amaránt, mángold,  fodros kel, vérsóska stb.

Mikrozöldek: ezek a fiatal (8-14 napos) növényi hajtások kitűnő tápanyagforrások és kert nélkül , vegyszermentesen növeszthetőek egész évben. Részletesen itt olvashatsz róluk.

Krémes zöldfűszeres salátaöntet

Krémes zöldfűszeres salátaöntet

Ennek a krémes zöldfűszeres salátaöntet receptnek az alapja a görög joghurt, a krémes joghurt adja a tejszínességet. Van már egy másik zöldfűszeres öntet az oldalon, az viszont olívaolajjal készül és jóval kevesebb zöldfűszer van benne.

A tejszínes joghurt teszi különlegessé ezt az öntetet Gyanítom, hogy a sima joghurt szintén jól működne, bár szerintem kevésbé lesz krémes.

Az öntet tele van sok-sok friss zöldfűszerrel, néhány javaslat, hogy milyen zöldfűszereket érdemes használni ehhez az öntethez:

Metélőhagyma/zöldhagyma/póréhagyma mikrozöld: Hogy ne legyen túl hangsúlyos a hagymaíz az öntetben, érdemes csak egy keveset használni (póréhagyma mikrozöldből mehet bele több is)

Bazsalikom, petrezselyem, koriander, kapor és / vagy menta: Ezek közül a zöldfűszerek közül bármelyik önállóan ​​vagy bármilyen kombináció jól működik. Válaszd ki a kedvencedet és tegyél abból többet.

Mikrozöldek: Nemcsak zöldfűszerekkel, hanem bármilyen mikrozölddel felturbózhatod az önteted. Így nemcsak plusz vitaminokat, hanem extra ízeket is csempészhetsz is az öntetbe.

Fokhagyma: csak egy kis-közepes gerezd – nem több! Mártásokban és öntetekben a tárolás során a fokhagyma íze fokozódik és nem szeretnénk, ha elnyomná a többi ízt.

Milyen salátákhoz használhatod?
Ez a lágy, krémes öntet annyira sokoldalú, így bármilyen salátakombinációhoz használhatod. Ezt a salátaöntet vegetáriánus mártogatósként is finom. Tálald sült zöldségek mellé.

ÍGY KÉSZÍTSD EL

A recept hozzávalóiból körülbelül 1 ¼ csésze öntet készül. Készíts dupla adagot, tedd hűtőbe, így 5-7 napig bármikor előveheted.

HOZZÁVALÓK

1 csésze görög joghurt,

1 nagy marék friss fűszernövény/mikrozöld vegyesen (koriander, petrezselyem, kapor, bazsalikom és / vagy menta)

max. ¼ csésze metélőhagyma/zöldhagyma vagy póréhagyma mikrozöld

1 közepes gerezd fokhagyma

½ teáskanál só

frissen őrölt fekete bors ízlés szerint

Egy aprítógép/turmixgép segítségével aprítsd össze a hozzávalókat.
Kóstold meg, és ha szükséges, adj hozzá még sót vagy borsot. Hűtőben 5–7 napig tárolható.

Mit főzzél májusban?

Mit főzzél májusban?

Minden évszaknak (sőt hónapnak) megvannak a szezonális zöldségei, gyümölcsei. Májustól hétről-hétre bővül a friss zöldségek választéka, bővelkedünk az ízletes zöldségekben, néha azt sem tudjuk, mit készítsünk belőlük.

A május szezonális zöldségeihez (spárga, újburgonya stb.), gyümölcséhez (eper) állítottam össze receptötleteket, milyen formában tudsz finom, egészséges, gyorsan elkészíthető fogásokat készíteni ezekből.

Spárga

 

sült spárga

10 perces sült spárga

 

További spárga receptek:

Spenót-spárga krémleves

Újburgonya saláta spárgával és zöldborsóval

Spárgás pite zöldfűszeres krémsajttal

 

Zöldsaláták

citrusos céklasaláta

Céklasaláta friss zöldekkel és fetasajttal

 

További zöldsaláta receptek

3 egyszerű zöldsaláta a rohanós hétköznapokra

Eper

Kecskesajtos spenót saláta eperrel citromos öntettel

 

További salátaötletek eperrel

Salátaöntet eperből

 

Cékla

Joghurtos céklasaláta

 

További céklasaláta receptek

Egyszerű és gyors céklasaláta receptek

 

Zöldfűszerek

Tejfölös-bazsalikomos öntet

További zöldfűszeres öntetek

3 zöldfűszeres salátaöntet, ami mártogatósnak is kiváló

 

Újburgonya

Burgonyasaláta tavaszi zöldségekkel és mikrozöldekkel

További újburgonya saláta receptek

Könnyű újburgonya saláta receptek

 

Mikrozöldek

Csirke és cukkini kockák görögösen

További mikrozöld receptek

Kapros túrókrém 3 perc alatt

Csicseriborsós kence korianderrel

Pesztós-joghurtos csirkesaláta

Csicseriborsó-sütőtök saláta

Ezért válaszd a friss salátát a bolti zacskós helyett

Ezért válaszd a friss salátát a bolti zacskós helyett

Kényelmi termékeknek nevezik azokat az előre csomagolt és kiporciózott termékeket, amiket szinte bármikor megtalálsz a boltok polcain, hűtőiben. Ma már egy zacskó saláta is lehet ilyen, hiszen ott van előtted becsomagolva, csak el kell venned. Összegyűjtöttünk 5 okot, hogy miért válaszd mégis inkább a frisset. 

Az előrecsomagolt saláták

Ma már az előre csomagolt saláták is olyan kényelmi termékek, amiket szinte minden nagyobb boltban megtalálsz. Sőt, a marketingesek már azt a piaci rést is felismerték, hogy a „zacskós” salátát biztosan feldobnád valamilyen öntettel, ezért biztos, hogy a saláta mellett nem messze ott az öntet is. Csak be kell raknod a kosaradba mind a kettőt.

De ha ez ilyen egyszerű, akkor milyen érveink lehetnének a zacskós saláta és zöldség ellen?  Pedig van, elmondjuk. 

Belegondoltál már mennyire friss?

Az emberek éppen a legegyszerűbb kérdést nem teszik fel egy ilyen helyzetben.

Vajon mennyire friss az a saláta vagy az a salátamix, amit éppen most raktál be a kosaradba? Azt nehéz elhinni róla, hogy alig pár órája szedték és csomagolták. A legjóindulatúbb számítások szerint is legalább 2-3 napos a saláta, amit bezacskózva találsz, de akár lehet 2 hetes is, ha közel a lejárati idő. Te pedig a friss, ropogós saláta helyett egy kissé fonnyadt valamit kaptál. 

Az elpazarolt víz

Kutatóintézetek (és az élelmiszer-higiénikusok) szerint a legtöbb salátát háromszor mossák meg, mielőtt odakerül a boltok polcaira. Ez a háromszori megmosás hatalmas vízpazarlás, ami a mai „zöld” gondolkodásnak ellent mond. Ha a salátát otthon termeled meg, akkor nagyon kevés víz is elég arra, hogy „átmosd”, így viszont akár 50-100 liter vizet is elhasználhatnak egy zacskónyira.

Sok a hulladék míg odakerül

Szerintünk soha többet nem vásárolnál zacskós salátát vagy zöldséget (lehet, hogy semmiféle zacskós terméket) akkor, ha egyszer végignézhetnéd a gyártási folyamatot. Szinte felfoghatatlanul pazarló.  A rengeteg víz mellett elképesztő milyen sok elektromos energiára van szükség, de ha ez nem lenne elég,  az egész folyamat sok szemetet termel.

Mennyibe kerül?

Bár egy jogszabály szerint minden árat ki kell írni literre/darabra/kilogrammra felszorozva vagy visszaosztva, mégis kevesen vásárolunk annyira tudatosan, hogy megnézzük, hogy egy zacskó (tételezzük fel 250 gramm) rukkola, mennyibe kerülne ha egy kilót szeretnénk venni belőle? Ha legközelebb vásárolsz akkor legyél tudatos, és nézd meg. Lehet, hogy azonnal alternatív megoldásokat fogsz keresni.

Vegyszermentesség

Bár a gyártóknak kötelező feltüntetni a zacskón, hogy mit tartalmaz, mivel kezelték az adott terméket, de ha nem vagy kémiaprofesszor, akkor úgysem tudod eldönteni azt, hogy mennyi vegyszert tartalmaz az amit megvettél. Ha rá van írva, hogy vegyszermentes, akkor pedig megfizethetetlen lesz. Ezzel szemben, ha otthon termesztenéd meg magadnak akkor biztos lehetsz abban, hogy a salátád vegyszermentes, friss.

Nem azt mondjuk, hogy ne vásárolj boltban salátát, és ne bízz benne, de szeretnénk neked mutatni egy alternatív lehetőséget. Nézz körül ültetőedényeink és a kezeletlen vetőmagok között 

Saláta és levélzöldség vetőmagok

[et_pb_shop type=”product_category” posts_number=”4″ show_pagination=”on” include_categories=”198″ admin_label=”Vetőmagok” _builder_version=”4.0.8″ _i=”1″ _address=”0.1.0.1″ /]

Ültetőedények

[et_pb_shop type=”product_category” posts_number=”4″ show_pagination=”on” include_categories=”204″ admin_label=”Vetőmagok” _builder_version=”4.0.8″ _i=”3″ _address=”0.1.0.3″ /]

Hogyan növessz friss zöldeket, salátaféléket ültetőedényben?

Hogyan növessz friss zöldeket, salátaféléket ültetőedényben?

Mindegy mekkora kerted van, sőt lehet, hogy egy terasz vagy erkély áll rendelkezésedre, akkor is el tudsz kezdeni salátáaféléket  és friss zöldeket növeszteni.

Salátafélék alatt nemcsak a jól ismert, kevésébé ízletes fejes salátát vagy jégsalátát értem, hanem a nálunk kevésbé elterjedt tépősalátákat és az izgalmas levélzöldségeket (pl. mustárféléket, mángoldot, ázsiai levélzöldségeket, fodros kelt stb.)l

Salátaféléket, friss zöldeket növeszteni nagyon egyszerű, még a legkezdőbb kertész is képes rá. Egyrész a magok elszórása után kb. 4-6 héten belül már szüretelheted is az első friss bébileveleket, másrészt gondozásuk nem igényel előképzetsséget . Nincs szükség kertre, csak néhány ültetőedényre, amiben megterem a család teljes salátaszükséglete, friss, vegyszermentes zöldekkel ellátva a család apraját-nagyját.

Ebben a bejegyzésben összegyűjtöttem mindent fontos tudnivalót, hogyan tudsz friss zöldeket növeszteni ültetőedényben egész évben.

 

Miért érdemes ültetőedényben salátaféléket/ levélzöldségeket növeszteni?

 

  • kevés gondozást igényelnek,
  • nincs szükség kertre, csak néhány megfelelő méretű ültetőedényre,
  • nagyon egyszerű, olcsó és jó móka is egyben,
  • gyorsan elérik a vágható méretet  (4-6 héten belül) és folyamatosan fogyaszthatóak,
  • nemcsak egészségesek, hanem változatos színeikkel, gyönyörű levelükkel a teraszod/erkélyed díszei is lehetnek,
  • az ültetőedényben történő növesztés védelmet nyújt a kártevők ellen (pl. a meztelen csigák), amik a kerti ágyásban sok kárt tudnak okozni

Mit főzzél januárban?

Mit főzzél januárban?

Sok izgalmas, ízletes étel készíthető januárban is szezonális zöldségekből, gyümölcsökből. Összegyűjtöttem egy helyre néhány gyorsan elkészíthető, egészséges étel receptjét, ha számodra is fontos, hogy szezonális alapanyagok szerepeljenek az étrendedben.

Fodros kel

Nagyon értékes és ízletes zöldségféle, kár, hogy hazánkban feledésbe merült a korábbi években. Nekem az egyik kedvenc zöldségfélém, egész évben szüretelem a kiskertemből vagy mikrozöldként használom salátákhoz, levesbetétként, turmixokba. 

Fodros kel receptek:

 Fodros kel és körte zöld turmix

 Fűszeres lencseleves fodros kellel

Fodros kel és kelbimbó saláta bacon-nel

Fodros kel saláta szőlővel

Káposztasaláta retekkel, almával és feta sajttal

Brokkoli

Nem csak krémleveseknek elkészítve használhatod ezt az ízletes zöldséget. Párolhatod, sütheted, keverheted salátákhoz.

Brokkolis receptek:

Tortellini saláta brokkolival és pesztóval

Cékla

Ne csak savanyúságként szerepljen az étrendedben, mert sütve, főzve, sőt nyersen is nagyon finom. Leginkább salátákhoz használom, almával, répával, de akár káposztafélékkel is nagyon finom.

Céklás receptek:

 Lencse-cékla-csicseriborsó saláta citromos öntettel

Görög céklasaláta joghurttal

Lilakáposztás céklasaláta kaporral

Villámgyors céklasaláta gyömbérrel és lime-mal

Mentás cékla saláta körtével 

Cékla-sárgarépa-spenót saláta quinoa-val 

Villámgyors céklasaláta répával és almával 

Citrusos céklasaláta kecskesajttal és dióval 

Édesburgonya

Az édesburgonya édeskés íze szuper kiegészítője sokfajta zöldségfélének, ezért jól felhasználható salátákhoz is. Süsd meg sütőben (nagyon gyorsan megsül) és dobj össze egy gyors salátát. 

Édesburgonya receptek

Sült karfiol saláta édesburgonyával citromos öntettel 

Meleg édesburgonya saláta 

Meleg sült kelbimbó-édesburgonya saláta mézes-mustáros öntettel 

Édesburgonya saláta bazsalikommal és fetával 

Mikrozöldek

Az ablakpárkányon vegyszermentesen növesztett mikrozöldekkel egész évben biztosíthatod a természetes vitaminforrást. Készíts belőlük salátákat, turmixokat vagy csak használd feltétként szendvicsekhez, levesekhez. 

Mikrozöld receptek 

Citrusos céklasaláta kecskesajttal és dióval  

Sült karfiol saláta pirított dióval, áfonyával és friss zölddel  

Meleg édesburgonya saláta 

Mexikói csirkés salátatál joghurtos öntettel  

Tonhal saláta korianderes-joghurtos öntettel 

Tízperces fehérbab-saláta mikrozöld mix-szel 

Lilakáposzta

Bár leggyakrabban párolva szerepel az étlapon, pedig fantasztikusan finom saláták készíthetők ebből az értékes káposztaféléből. 

Lilakáposzta receptek 

Lilakáposztás céklasaláta kaporral 

Lilakáposzta saláta datolyával, feta sajttal és szezámmaggal  

Céklás káposztasaláta mustáros-kapros öntettel 

Kelbimbó

Sokunk (rossz) emlékeiben a kelbimbó főzelék formájában köszön vissza, pedig ha megkóstolod sütve vagy nyersen, akkor új oldalát ismerheted meg ennek a finom zöldségfélének. 

Kelbimbós receptek: 

Fodros kel és kelbimbó saláta bacon-nel 

Bulgur saláta sütőtökkel és kelbimbóval 

Kelbimbó saláta pirított mandulával, sajttal és aszalt meggyel 

Meleg sült kelbimbó-édesburgonya saláta mézes-mustáros öntettel

Lencsés receptek szilveszterre

Lencsés receptek szilveszterre

Ha gazdagságra, anyagi jólétre vágysz az új évben, akkor a babona szerint szilveszter vagy újév napján lakj be jól lencsével és megérkezik a bőség az újévben.

Ha nem a babona miatt, hanem egyszerűen az íze miatt vágysz egy finom lencsés ételre és ez jó lenne, ha nem főzelék lenne, akkor nézz körül itt a lencsés receptek között, biztosan találsz kedvedre valót.

 

Lencsesaláta sonkával és rukkolával

lencsesaláta sonkával

Egyszerű lencsesaláta

egyszerű lencsesaláta

Francia lencsesaláta bacon-nel

Francia lencsesaláta csirkével és zöldbabbal

francia lencsesaláta csirkével és zöldbabbal

Lencse-cékla-csicseriborsó saláta citromos öntettel

lencse-cékla-csicseriborsó saláta

Fűszeres lencseleves fodros kellel

fűszeres lencseleves fodros kellel
Sült karfiol saláta édesburgonyával citromos öntettel

Sült karfiol saláta édesburgonyával citromos öntettel

Ezt a sült karfiol salátát telepakoltam az ősz/tél legfinomabb alapanyagaival, feltúrbózva vitamin- és ízbomba mikrozöldekkel. A pont az „i”-re pedig egy szuperegyszerű citromos öntet, ami összefogja az egész salátát.

Nem tudom, te hogy vagy vele, de én szeretem az ilyen egyszerű, de ízletes ételeket, nem túlbonyolítva adolgokat. A sült karfiol szuper alapanyaga az ilyen ételeknek, enyhén diós ízével jól variálható alapnyag, mint pl. ebben a másik sült karfiol salátában is tettem dióval, áfonyával, zöldekkel.

HOZZÁVALÓK

1 bögre bulgur

1 közepes fej karfiol

1 nagyobb vagy 2 közepes édesburgonya

1 ek olívaolaj

só, bors

1 tk a kedvenc zöldfűszeredből (pl. oregánó, kakukkfű, rozmaring stb.)

1 nagyobb alma

1 marék friss petrezselyem

2 marék mikrozöld mix vegyesen

Az öntethez:

1 dl olíva olaj

1 citrom frissen facsart leve

1 gerezd fokhagyma

1 tk méz

1/2 tk só, frissen őrölt bors

 

ÍGY KÉSZÍTSD EL

  1. Főzd meg a bulgurt kb. 10-15 perc alatt sós vízben.
  2. Melegítsd elő a sütőt 200 fokra. Vágd fel a karfiolt apró daradokra és a meghámozott édesburgonyát 1.5-2 centis kockákra. Egy nagy tepsiben keverd össze olívaolajjal, sóval és borssal és 1 tk zöldfűszerrel. Süsd aranybarnára a zöldségeket kb. 15-20 perc alatt, félidőben óvatosan átforgatva.
  3. Míg a zöldségek sülnek, tedd az öntet hozzávalóit egy befőttes üvegbe, zárd le és rázd fel, hogy az alapanyagok jól összekeveredjenek. Kóstold meg, ha szükséges, ízesítsd sóval vagy citrommal.
  4. Vágd fel az almát kis kockákra.
  5. Egy mély tálban keverd össze a bulgurt, sült zöldségeket, almát, mikrozöldet és locsold meg az öntettel tálalás előtt. Ha később tálalod, tárold az alapanyagokat külön-külön és csak tálalás előtt keverd össze.
Sült karfiol saláta pirított dióval, áfonyával és friss zölddel

Sült karfiol saláta pirított dióval, áfonyával és friss zölddel

Annyi íz keveredik ebben a végtelenül egyszerű sült karfiol salátában, hogy elmondani is nehéz. A sült karfiol enyhén diós íze, a friss mikrozöldek üdesége, az áfonya savanyúsága , a pirított dió zamata egy csodálatos ízkavalkádban köszön vissza minden falattal.

A sült karfiol egyébként nálunk az egyik kedvenc sült zöldség, csak úgy magában vagy egy finom mártogatóssal az őszi-téli esték könnyű vacsorája a családban. 10-15 perc alatt sütőben megsül, utána kedvünkre variálhatjuk a hangulatunknak és az ízlésünknek megfelelően.

A sült karfiol salátát így készítsd el:

HOZZÁVALÓK

1 közepes fej karfiol, kis darabokra vágva

2 ek olíva olaj

1 kis fej lilahagyma

1 ek citromlé

1 marék dió, serpenyőben szárazon megpirítva

1 marék aszalt áfonya vagy meggy

2 marék mikrozöld vegyesen

só, bors

Az öntethez:

6 ek olíva olaj

2 ek almaecet

1 tk Dijon-i mustár

1 tk méz

só, frissen őrölt fekete bors

 

ÍGY KÉSZÍTSD EL

  1. Melegítsd elő a sütőt 200 fokra , míg melegszik vágd fel a karfiolt apró gerezdekre.
  2. Egy nagy tepsibe tedd a karfiolt, keverd el az olívaolajjal, sóval, borssal, hogy a gerezdeket bevonja az olaj. süsd 10-15 percig, fél úton forgasd át egy kicsit.
  3. Míg sül a karfiol, vágd fel a lila hagymát vékony csíkokra és keverd el a citromlével. Így a hagyma erős íze kicsit tompul és a gyomrot is kevésbé bántja.
  4. A diót pirítsd meg egy száraz serpenyőben, míg illatozni kezd.
  5. Egy kis befőttes üvegbe tedd bele az öntet hozzávalóit, zárd le kupakkal és jó alaposan rázd össze, hogy az öntet hozzávalói elkeveredjenek.
  6. Ha kész a karfiol, tegyél minden hozzávalót egy mély salátástálba és keverd össze a zöldekkel és az öntettel (ezt csak közvetlenül tálalás előtt keverd bele).
  7. Vagy tedd egy nagy tányérra egymás mellé a saláta hozzávalóit , mellé az öntetet és mindenki annyit és abból vesz, amennyit szeretne.
Meleg édesburgonya saláta

Meleg édesburgonya saláta

Nem is tudom, mi a helyes megnevezése ennek az ételnek – édesburgonyás egytálétel vagy meleg édesburgonyás saláta, de nem is ezen van a lényeg.

A legfontosabb, hogy egy villámgyors, nagyon finom és laktató étel, ami megjegyzem, hogy nem csak melegen finom. Semmi extra hozzávaló és a variációk száma is végtelen.

Egy hagymás, fűszeres alaphoz keverjük a zöldségeket, a végén egy tojást is rásüthetünk, majd egy nagy tál (mikro)zöldre halmozzuk fogyasztás előtt. Én a végén egy marék póréhagyma mikrozölddel is megszórtam.

HOZZÁVALÓK (2 személyre)

2 közepes édesburgonya

2 ek olíva olaj

1 közepes fej hagyma

2 kápia vagy egyéb paprika

1 gerezd fokhagyma

2 kanál a kedvenc csípős szószból vagy csemege BBQ szószból

2 tojás

2 nagy marék  vegyes mikrozöld

ÍGY KÉSZÍTSD EL

1. Tegyél fel egy kisebb fazék vizet melegedni. A meghámozott édesburgonyát kockázd fel kb. 3 cm-es kockákra és tedd a forró vízbe. Főzd kb. 5 percig, amíg az édesburgonya kockák megpuhulnak, de nem főnek szét. Ha megfőtt, szűrd le róla vizet.

2. Amíg az édesburgonya fő, csíkozd fel vékonyan a hagymát és kockázd fel a paprikát.

3. Egy nagyobb serpenyőt melegíts fel, tedd bele az olajat, majd az édesburgonya kockákat. Pirítsd az édesburgonyát néhány percig, amíg szépen megbarnul, néha óvatosan átkeverve.

4. 3-4 perc után tedd hozzá a felvágott hagymát, paprikát, a zúzott fokhagymát és közepesen lángon süsd együtt a zöldségeket.

5. Tedd hozzá a kedvenc (nem) csípős BBQ szószodat és keverd el a zöldségekkel.

6. Üss a tetejére tojást és a sütő grillje alatt süsd készre a tojásokat.

7. Egy nagy tányérra készíts elő vegyes (mikro)zöldeket és halmozd a fűszeres burgonyát a tetejére. A tojások tetejére póréhagyma mikrozöldet tettem és görög joghurttal tálaltam.

8. A maradék fűszeres édesburgonya másnap hidegen vagy felmelegítve is finom.

 

Ha szereted az édesburgonyás ételeket, mindenképp próbáld ki ezt a receptet vagy válogass az alábbi édesburgonyás receptek közül: 

Meleg sült kelbimbó-édesburgonya saláta mézes-mustáros öntettel

Édesburgonya saláta bazsalikommal és fetával

Csicseriborsó-sütőtök saláta (édesburgonyával is elkészítheted)