A többi céklasaláta mellett a most mindenképpen valami nagyon színes, izgalmas színvilágú és textúrájú salátát szerettem volna bemutatni. Az is fontos volt, hogy ne kelljen sokat a konyhában állnia annak, aki ki szeretné próbálni és ne kelljen a cékla sütésével időt töltenie, mint ennél a citrusos céklasalátánál.
Aztán az is eszembe jutott, hogy milyen jó párost alkot a sárgarépa és a cékla, amire jó példa ez a villámgyors cékla-alma-sárgarépa saláta, így miért ne kedveznék azoknak is, akik a sárgarépa mellett tették le a voksukat.
Így született meg a fejemben ez cékla-spenót-sárgarépa saláta, amit quinoa-val dúsítottam, hogy egy valóban laktató saláta készülhessen.
Ha gondolod, kihagyhatod a sárgarépát és helyette mehet bele egy másik cékla vagy akár alma is.
Én a cékla és sárgarépa felvágásához egy zöldségreszelőt használtam, ami gyufaszál vastagságúra vágja a zöldségeket, aztán egy késsel még apróbb darabokra vágtam. Ha nincs ilyened, semmi gond, reszeld le a zöldségeket egy nagyobb lyukú reszelőn.
HOZZÁVALÓK (2 vagy 4 személyre)
1 közepes cékla, meghámozva, lereszelve
1 közepes sárgarépa, hámozva, lereszelve
1/2 bögre quinoa
2 marék bébispenót (kb. 10 deka), (zöldborsó mikrozöld is mehet bele spenót helyett)
1 marék mandula, serpenyőben pirítva, majd feldarabolva
1 marék friss petrezselyem vagy menta, apróra vágva
Az öntethez:
2 ek alma v. fehérbor ecet
2 ek olívaolaj
2 ek citromlé
1 tk Dijon mustár
1 ek méz
1/4 tk só
ÍGY KÉSZÍTSD EL
- Kezd a quioná-val. 5 -10 percig áztasd vízben, mert a magokon természetes eredetű keserű bevonat található, mely a madarak elriasztására szolgál, ezt elkészítés előtt le kell áztatni róla.
- Utána kétszeres mennyiségű sós vízben tedd fel főni és főzd kb. 15 percig, amíg a szemek megpuhulnak. Szűrd le és öblítsd át hideg vízzel, hogy gyorsabban lehűljön.
- Míg a quinoa fő, készítsd elő a zöldségeket és az öntetet.
- Az öntet hozzávalóit alaposan keverd össze és tedd félre.
- A céklát és a sárgarépát reszeld le nagy lyukú reszelőn vagy egy zöldségreszelő segítségével vágd gyufaszál vastagságúra, aztán egy késsel még apróbb darabokra.
- A spenótot mosd meg és szárítsd meg és vágd fel kisebb darabokra.
- A mandulát száraz serpenyőben pirítsd meg, ha kihűlt, aprítsd fel.
- Egy mély tálban keverd össze a hozzávalókat és öntsd hozzá az öntet felét. Frissen tálald a maradék öntettel.
- Ha nem azonnal fogyasztod, az öntetet akkor is hozzáöntheted, de a spenótot ne keverd bele, csak tálalás előtt.