A többi céklasaláta mellett a most mindenképpen valami nagyon színes, izgalmas színvilágú és textúrájú salátát szerettem volna bemutatni. Az is fontos volt, hogy ne kelljen sokat a konyhában állnia annak, aki ki szeretné próbálni és ne kelljen a cékla sütésével időt töltenie, mint ennél a citrusos céklasalátánál.

Aztán az is eszembe jutott, hogy milyen jó párost alkot a sárgarépa és a cékla, amire jó példa ez a villámgyors cékla-alma-sárgarépa saláta, így miért ne kedveznék azoknak is, akik a sárgarépa mellett tették le a voksukat.

Így született meg a fejemben ez cékla-spenót-sárgarépa saláta, amit quinoa-val dúsítottam, hogy egy valóban laktató saláta készülhessen.

Ha gondolod, kihagyhatod a sárgarépát és helyette mehet bele egy másik cékla vagy akár alma is.

Én a cékla és sárgarépa felvágásához egy zöldségreszelőt használtam, ami gyufaszál vastagságúra vágja a zöldségeket, aztán egy késsel még apróbb darabokra vágtam. Ha nincs ilyened, semmi gond, reszeld le a zöldségeket egy nagyobb lyukú reszelőn.

HOZZÁVALÓK (2 vagy 4 személyre)

1 közepes cékla, meghámozva, lereszelve

1 közepes sárgarépa, hámozva, lereszelve

1/2 bögre quinoa

2 marék bébispenót (kb. 10 deka), (zöldborsó mikrozöld is mehet bele spenót helyett)

1 marék mandula, serpenyőben pirítva, majd feldarabolva

1 marék  friss petrezselyem vagy menta, apróra vágva

Az öntethez:

2 ek almabor v. fehérbor ecet

2 ek olívaolaj

2 ek citromlé

1 tk Dijon mustár

1 ek méz

1/4 tk só

 

ÍGY KÉSZÍTSD EL

  1. Kezd a quioná-val. 5 -10 percig áztasd vízben, mert a magokon természetes eredetű keserű bevonat található, mely a madarak elriasztására szolgál, ezt elkészítés előtt le kell áztatni róla.
  2. Utána kétszeres mennyiségű sós vízben tedd fel főni és főzd kb. 15 percig, amíg a szemek megpuhulnak. Szűrd le és öblítsd át hideg vízzel, hogy gyorsabban lehűljön.
  3. Míg a quinoa fő, készítsd elő a zöldségeket és az öntetet.
  4. Az öntet hozzávalóit alaposan keverd össze és tedd félre.
  5. A céklát és a sárgarépát reszeld le nagy lyukú reszelőn vagy egy zöldségreszelő segítségével vágd gyufaszál vastagságúra, aztán egy késsel még apróbb darabokra.
  6. A spenótot mosd meg és szárítsd meg és vágd fel kisebb darabokra.
  7. A mandulát száraz serpenyőben pirítsd meg, ha kihűlt, aprítsd fel.
  8. Egy mély tálban keverd össze a hozzávalókat és öntsd hozzá az öntet felét. Frissen tálald a maradék öntettel.
  9. Ha nem azonnal fogyasztod, az öntetet akkor is hozzáöntheted, de a spenótot ne keverd bele, csak tálalás előtt.