Rengeteg olyan zöldséget sikerült megszerettetnem a párommal és a gyerekekkel az elmúlt évek alatt, amikről sokáig azt hittem, hogy lehetetlen. A siker kulcsa az (volt), hogy nem adtam fel. Hiszek abban, hogy igenis meg lehet szeretni és szerettetni az egészséges ételeket és ebben nagyon nagy szerepünk van nekünk, háziasszonyoknak.

Ha pl. az elkészített zöldség/alapanyag valamiért nem ízlik, soha nem próbálom erőszakkal legyűrni a torkokon. De más formában, más fűszerekkel vagy más főzési technikával elkészítve újra és újra visszacsempészem a család asztalára, megadva mindenkinek az újrakezdés lehetőségét. És kérem szépen ez a módszer működik…:)

Házzaságunk elmúlt több, mint 15 évében páromnál a cékla „pfúj, nem tudom megszeretni zöldség” kategóriájába került. Viszont nemrégiben készítettem egy céklasalátát, ami annyira bejött a családnak, hogy párom a múlt heti nagybevásárlásnál maga kérte, hogy vegyünk néhány szemet és készítsek belőle valamit.

Sok embernek idegen (és kellemetlen) a cékla földes íze és max. savanyítva eszi meg. Ennél a salátánál a megsütött céklagerezdeket egy narancsos-citromos-olívaolajos „pácban” hagytam 1 óráig és fantasztikus ízű lett. Ha nincs időd sütni a céklát, meg is főzheted, úgyis nagyon finom lesz.

HOZZÁVALÓK

5-6 db kicsi cékla, egészben megsütve

1 kis narancs leve

1 ek citromlé

1 ek extra szűz olívaolaj

1 marék zöldsaláta  (én mikrozöld keveréket (zöldborsó, brokkoli, fodros kel,retek) használtam

10-15 dkg kecskesajt (fetával is finom)

1 marék dió, szárazon serpenyőben megpirítva

2 alma, savanykás fajta, meghámozva, gerezdekre vágva

só és frissen őrölt bors

ÍGY KÉSZÍTSD EL

  1. Melegítsd elő a sütőt 200C-ra. Mosd meg a céklákat héjastul és csavard egyenként alufóliába. Süsd kb. 45 percig, amíg teljesen megpuhulnak. (A sütési idő függ a céklák méretétől.) (1-2 nappal korábban is elkészítheted)
  2. Hagyd annyira kihűlni, amíg meg tudod fogni. A megsült céklákat hámozd meg, nagyon könnyű dolgod lesz.
  3. Vágd fel 2-3 cm-es kockákra, sózd, borsozd és locsold meg a narancs-, citromlé és az olaj keverékével. Hagyd állni kb.1 órát.
  4. Egy tányérra helyezd el a zöld salátát, tedd rá a céklát, sajtot, diót és almaszeleteket. Tálalás előtt öntözd meg a visszamaradó öntettel. Jó étvágyat!