Az édes ízű sütőtök (vagy akár édesburgonya) nagyon jól áll a salátáknak, főleg ha izgalmas fűszereket is belecsempészünk az összetevők közé, ahogy ennél a csicseriborsó-sütőtök salátánál tettem.

A tél (és az influenza szezon) közepén minden alkalmat megragadok, hogy vitamindús fogásokat tegyek a család asztalára. A folyamatosan az ablakban növekedő mikrozöldjeim mindig emlékeztetnek, hogy hééé, itt vagyunk, tessék belőlünk valami finomat készíteni…!:)

1-2 marék friss mikrozöld, tetejére 2-3 izgalmas hozzávaló és egy finom öntet tápláló fogássá alakítható a legrohanósabb napokon is.

Ebben a sütőtök salátában a csicseriborsót, sütőtököt (helyette használhatsz édesburgonyát is) és egy fej lilahagymát római kömény-piros paprika-olíva olajos keverékbe forgattam, majd sütőben puhára és aranybarnára sütöttem. (lsd. képen lent)

Míg sülnek a zöldségek, közben elkészítheted az öntetet,  ami lehet akár a kedvenc olíva olajos vagy joghurtos önteted, én ennek a padlizsán salátának az öntetével locsoltam meg.

 

HOZZÁVALÓK

A sült zöldségekhez:

1/2 kisebb sütőtök vagy egy nagyobb édesburgonya

1 konzerv csicseriborsó

1 közepes fej lilahagyma, 8 részre vágva gerezdekben

2 ek olaj

1 kk őrölt római kömény

1 kk őrölt paprika

só, frissen őrölt bors

Az öntethez:

1 tk őrölt paprika

1 tk őrölt római kömény

1 tk méz

1 citrom frissen facsart leve

4 ek olíva olaj

só, frissen őrölt fekete bors

1-2 marék friss mikrozöld vegyesen

 

ÍGY KÉSZÍTSD EL

  1. Melegítsd elő a sütőt 200 fokra.
  2. Egy mély tálba tedd bele az olajat és a fűszereket, keverd össze. Kockázd fel a sütőtököt, kb. 2 cm-es kockákra. Forgasd át a fűszeres olajban, majd helyezd egy nagyobb tepsi felére. (lásd fenti képen)
  3. Tedd a csicseriborsót és a hagymát a tepsi másik felére és locsold meg a visszamaradt fűszeres olajjal.
  4. Süsd a zöldségeket 20-25 percig, amíg megpuhulnak ill. szép pirosak lesznek. Félidőben óvatosan forgasd meg.
  5. Míg a zöldségek sülnek, keverd össze az öntet hozzávalóit.
  6. Ha kész vannak, hagyd egy kicsit hűlni, majd helyezd a friss zöldek tetejére a sült zöldség keveréket és tálalás előtt locsold meg az öntettel. Megszórhatod feta sajttal is.

Sütőtök és édesburgonya receptek

  1. Bulgur saláta sütőtökkel és kelbimbóval

  2. Sütőtökös spenót saláta dióval és gránátalmával

  3. Meleg sült kelbimbó-édesburgonya saláta mézes-mustáros öntettel

  4. Édesburgonya saláta bazsalikommal és fetával


CSICSERIBORSÓS RECEPTEK

  1. Csicseriborsós kence korianderrel

  2. Fűszeres csicseriborsó saláta padlizsánnal

  3. Lencse-cékla-csicseriborsó saláta citromos öntettel

  4. Csicseriborsós bulgursaláta

  5. Kapros cukkinisaláta csicseriborsóval

  6. Tonhal saláta korianderes-joghurtos öntettel

  7. Kuszkuszsaláta grillezett zöldségekkel és sajttal