Az édes ízű sütőtök (vagy akár édesburgonya) nagyon jól áll a salátáknak, főleg ha izgalmas fűszereket is belecsempészünk az összetevők közé, ahogy ennél a csicseriborsó-sütőtök salátánál tettem.
A tél (és az influenza szezon) közepén minden alkalmat megragadok, hogy vitamindús fogásokat tegyek a család asztalára. A folyamatosan az ablakban növekedő mikrozöldjeim mindig emlékeztetnek, hogy hééé, itt vagyunk, tessék belőlünk valami finomat készíteni…!:)
1-2 marék friss mikrozöld, tetejére 2-3 izgalmas hozzávaló és egy finom öntet tápláló fogássá alakítható a legrohanósabb napokon is.
Ebben a sütőtök salátában a csicseriborsót, sütőtököt (helyette használhatsz édesburgonyát is) és egy fej lilahagymát római kömény-piros paprika-olíva olajos keverékbe forgattam, majd sütőben puhára és aranybarnára sütöttem. (lsd. képen lent)
Míg sülnek a zöldségek, közben elkészítheted az öntetet, ami lehet akár a kedvenc olíva olajos vagy joghurtos önteted, én ennek a padlizsán salátának az öntetével locsoltam meg.
HOZZÁVALÓK
A sült zöldségekhez:
1/2 kisebb sütőtök vagy egy nagyobb édesburgonya
1 konzerv csicseriborsó
1 közepes fej lilahagyma, 8 részre vágva gerezdekben
2 ek olaj
1 kk őrölt római kömény
1 kk őrölt paprika
só, frissen őrölt bors
Az öntethez:
1 tk őrölt paprika
1 tk őrölt római kömény
1 tk méz
1 citrom frissen facsart leve
4 ek olíva olaj
só, frissen őrölt fekete bors
1-2 marék friss mikrozöld vegyesen
ÍGY KÉSZÍTSD EL
- Melegítsd elő a sütőt 200 fokra.
- Egy mély tálba tedd bele az olajat és a fűszereket, keverd össze. Kockázd fel a sütőtököt, kb. 2 cm-es kockákra. Forgasd át a fűszeres olajban, majd helyezd egy nagyobb tepsi felére. (lásd fenti képen)
- Tedd a csicseriborsót és a hagymát a tepsi másik felére és locsold meg a visszamaradt fűszeres olajjal.
- Süsd a zöldségeket 20-25 percig, amíg megpuhulnak ill. szép pirosak lesznek. Félidőben óvatosan forgasd meg.
- Míg a zöldségek sülnek, keverd össze az öntet hozzávalóit.
- Ha kész vannak, hagyd egy kicsit hűlni, majd helyezd a friss zöldek tetejére a sült zöldség keveréket és tálalás előtt locsold meg az öntettel. Megszórhatod feta sajttal is.
Sütőtök és édesburgonya receptek
-
Bulgur saláta sütőtökkel és kelbimbóval
-
Sütőtökös spenót saláta dióval és gránátalmával
-
Meleg sült kelbimbó-édesburgonya saláta mézes-mustáros öntettel
-
Édesburgonya saláta bazsalikommal és fetával