Szerencsére egyre több helyen elérhető az édesburgonya és egyre kevésbé számít különlegességnek ez az ízletes zöldség. Több fajtája is van, az üzletekben leginkább a sárga húsú, édeskés ízű kapható. Sokféleképpen felhasználható, én leginkább levesekhez használom (mint pl. ez a fűszeres répa leves édesburgonyából készítve) vagy sütőben megsütve köretként tálalom.

Egyik nap egy gyors, de laktató salátát szerettem volna, ekkor készült ez az édesburgonya saláta és elmondhatom, hogy fantasztikusan finom lett. A burgonya hámozása és sütése tart a legtovább, utána már percek alatt összeállítható. Friss bazsalikom levelet használj, anélkül kevésbé finom lesz a végeredmény.

HOZZÁVALÓK

4 db közepes édes burgonya, meghámozva, kb. 2cm-es kockára vágva

2 ek olíva olaj

só, frissen őrölt fekete bors

2 szál újhagyma

kb. 5-10 dkg feta sajt

egy szál kakukkfű

egy marék friss bazsalikom levél

Az öntethez:

6 ek extra szűz olívaolaj

2 ek fehérbor ecet

1 kk méz

1 tk mustár

só, frissen őrölt fekete bors

ÍGY KÉSZÍTSD EL

  1. Melegítsd elő a sütőt 200c-ra.
  2. A felkockázott édes burgonyát keverd össze az olívaolajjal, sózd, borsozd. Egy nagyobb tepsiben süsd kb. 20 percig, amíg megpuhul.
  3. Közben készítsd elő az öntetet és a többi hozzávalót.
  4. Az öntet hozzávalóit egy keverőtálban alaposan keverd össze és tedd félre. A hagymát vágd fel apróra.
  5. Ha a burgonya megsült, tedd egy salátástálba, keverd bele a hagymát és az öntet felét. Add hozzá az összetépkedett bazsalikom leveleket és a kakukkfű leveleket, a feta sajtot morzsold a tetejére.
  6. Tálald a megmaradt öntettel.
NYÁRI VÁSÁR Vásárolj 10-15 % kedvezménnyel augusztus 5-ig!