Ha tudod milyen formában használhatod a céklát salátákhoz, akkor ez a zöldség kiváló saláta alapanyag. Íme, néhány gyakorlati tanács, ha céklás salátát szeretnél készíteni:
Így vásárold és tárold a céklát!
- A téli és a kora tavaszi időszak zöldségféléje, szeptemberben és októberben érik. Zsenge levelei felhasználhatók zöldsalátákhoz, gumója nyersen, főzve és sütve is remek alapanyag.
- Vásárláskor ügyelj arra, hogy kemény, feszes céklákat válassz, amelyek még nem fonnyadtak.
- Hűvös helyen hónapokig eláll, megfőzve, sütve viszont csak pár napig (hűtőben).
Így használd salátákhoz!
A céklát nyersen, főzve és sütve is keverheted salátákhoz. Főzött, vákuumozott cékla már sok helyen kapható, nem is kell már vesződnöd a főzéssel.
Nyersen nagy lyukú reszelőn lereszelve vagy nagyon vékonyan felszeletelve keverd a salátákba, mert állaga keményebb a többi zöldséghez viszonyítva.
Így süsd sütőben: a céklát jól mosd meg, és héjastól tekerd alufóliába, miután megkented kevés olajjal. Kb. egy óra alatt sül puhára, a héját ezután könnyű leszedni. A megfőtt vagy megsütött céklát vágd fel apró kockákra, cikkekre és így használd salátákhoz.
Így süsd serpenyőben: Hámozd meg és mosd meg a céklát, majd nagyon vékony szeletekre vagy kockára vágd fel. Forrósítsd fel az olajat, és a céklakarikákat, -szeleteket hirtelen süsd meg, majd konyhai törlőpapírra szedd ki lecsepegtetni.
Zöld salátákkal, almával, sárgarépával, káposztával kombinálhatod, citrusos-olívás öntetekkel és majonézes-joghurtos öntettekkel is tálalhatod. Finom saláták készíthetők céklából feta-, kecskesajttal, a zöldfűszerek közül a menta, kapor, petrezselyem is jól áll neki.