Tél végén, tavasz elején, ahogy mindenkinek, nekem is kihívás, milyen vitamindús ételeket tegyek a család asztalára. Ilyenkor szoktam kreatívan nyúlni az elérhető alapanyagokhoz és új, izgalmas kreációkat az asztalra varázsolni, mint ez a fodros kel és kelbimbó saláta bacon-nel.

A fodros kelt és a kelbimbót is rendszeresen használom a konyhámba, jó néhány recept alapanyagai ezek az ízletes zöldségek, nagy kedvenc ez a kelbimbó saláta pirított mandulával, sajttal és aszalt meggyel vagy ez a meleg sült kelbimbó-édesburgonya saláta mézes-mustáros öntettel. (A cikk végén találsz még jó néhány recept ötletet ezekhez a zöldségekhez.)

Összekeverve azonban még sohasem használtam, de a végeredmény igazán meggyőző volt, hogy a jövőben is bátran nyúljak ehhez a zöldségkombinációhoz. Ha szeretnél többet tudni a fodros kelről és a káposztafélékről, akkor olvasd el ezt a bejegyzést, itt részletesen leírtam, hogyan vásárold, tárold, készítsd elő ezeket.

A fodros kel leveleit alaposan mosd meg használat előtt,  a vastag szárát vágd ki és jól szárítsd meg a leveleket. A kelbimbó külső sárgás leveleit távolítsd el és így vágd fel egy éles kés segítségével vagy egy káposztagyalun reszeld le (az ujjakra tessék vigyázni!).


HOZZÁVALÓK

  • 4 marék fodros kel levél, leszárazva és vékonyan felcsíkozva v. vegyszermentes fodros kel mikrozöld
  • kb. 20-30 deka kelbimbó, megtisztítva, káposztagyaluval v. késsel vékonyan felvágva
  • 6 szelet bacon szalonna, ropogósra sütve
  • 1-2 ek Parmezán v. érett Cheddar sajt, lereszelve
  • 2 ek mandula vagy dió, serpenyőben szárazon megpirítva
Az öntethez:
  • 60 ml olíva olaj
  • 3-4 ek frissen facsart citromlé,
  • 1 tk Dijon-i mustár
  • 2 gerezd fokhagyma, zúzva
  • 2 ek lila- v. újhagyma, apró kockára vágva
  • só és frissen őrölt bors

ÍGY KÉSZÍTSD EL

  1. Vágd fel a fodros kelt és a kelbimbót vékony csíkokra, ha  fodros kel mikrozöldet használsz, azt nem kell felvágnod. (Hogyan készítsd elő a kelbimbót és fodros kelt, azt fentebb leírtam.)
  2. Keverd össze alaposan az öntet hozzávalóit. Ízesítsd az ízlésednek megfelelően.
  3. Süsd meg a bacont ropogósra, tedd félre hűlni. Ha kihűlt, törd fel kisebb darabokra.
  4. Pirítsd meg a diót vagy a mandulát egy serpenyőben szárazon, amíg illatozni kezd. Vágd fel nagyobb darabokra.
  5. Keverd össze a felaprított kelbimbót, fodros kelt, reszelt sajtot, diót vagy mandulát.
  6. Fogyasztás előtt fél órával keverd bele az öntet 2/3-át és hagyd állni. Szórd meg bacondarabokkal és a maradék öntettel tálald.
  7. Hűtőben öntettel 1 napig, öntet nélkül 3-4 napig is eláll.

KAPCSOLÓDÓ RECEPTEK

  1. Meleg sült kelbimbó-édesburgonya saláta mézes-mustáros öntettel
  2. Bulgur saláta sütőtökkel és kelbimbóval
  3. Kelbimbó saláta pirított mandulával, sajttal és aszalt meggyel
  4. Amit a káposztafélékről tudni érdemes
  5. Fodros kel saláta szőlővel
  6. Káposztasaláta retekkel, almával és feta sajttal