A szilveszter esték elmaradhatatlan alapanyaga a lencse, leves helyett próbáld ki ezt a bacon-ös lencsesalátát, hidegen-melegen egyaránt fantasztikus. Ehhez a salátához (és minden lencsesalátához) a kevésbé szétfővő zöld lencsét vagy akár a fekete lencsét ajánlom, amik főzés után is megtartják formájukat.

HOZZÁVALÓK

1 bögre lencse (lehetőleg zöld v. fekete)

5 dl víz v. zöldség-/csirkealaplé

1 babérlevél

1 kk só

frissen őrölt fekete bors

kb. 6 szelet bacon szalonna, kisebb kockára vágva

2 nagyobb sonkahagyma (v.lila), meghámozva, félbevágva és vékonyan felszeletelve

2 gerezd fokhagyma, zúzva

1 ek friss rozmaring levél, apróra vágva v. 1 tk szárított

3 nagy zsályalevél, apróra vágva

2 ek kapribogyó, apróra felvágva

1 nagy marék friss petrezselyemzöld, apróra vágva

Az öntethez:

3 ek olívaolaj

1 ek Dijon-i mustár

1 ek balzsamecet

ÍGY KÉSZÍTSD EL

  1. Mosd meg a lencsét, tedd egy fazékba és öntsd fel a vízzel vagy alaplével, tedd bele a babérlevelet. Forrald fel, mérsékeld a hőt és lassan forralva főzd 20-25 percig, ügyelve arra, hogy a lencseszemek ne főjjenek szét. Ha szükséges, pótold a folyadékot.
  2. Amíg a lencse fő, egy serpenyőben süsd ropogósra a bacon darabokat. Öntsd le a zsiradékot a baconről, majd add hozzá a hagymát, fokhagymát, rozmaringot és zsályát és főzd 2-3 percig, néha megkeverve, amíg a hagyma egy kicsit megpuhul, de nem teljesen puha. Húzd félre a tűzről.
  3. Keverd össze az öntet hozzávalóit nagyon alaposan.
  4. Ha a lencse megfőtt, szűrd le a folyadékot, tedd a lencsét egy mély tálba és sózd meg, majd add hozzá az öntetet. Keverd hozzá a ropogós bacont és a hagymás keveréket, majd a kapribogyót és a petrezselymet.
  5. Ízesítsd sóval és borssal, ha szükséges. melegen, hidegen egyaránt finom. Hűtőben 5 napig is eláll.