A szilveszter esték elmaradhatatlan alapanyaga a lencse, leves helyett próbáld ki ezt a bacon-ös lencsesalátát, hidegen-melegen egyaránt fantasztikus. Ehhez a salátához (és minden lencsesalátához) a kevésbé szétfővő zöld lencsét vagy akár a fekete lencsét ajánlom, amik főzés után is megtartják formájukat.
HOZZÁVALÓK
1 bögre lencse (lehetőleg zöld v. fekete)
5 dl víz v. zöldség-/csirkealaplé
1 babérlevél
1 kk só
frissen őrölt fekete bors
kb. 6 szelet bacon szalonna, kisebb kockára vágva
2 nagyobb sonkahagyma (v.lila), meghámozva, félbevágva és vékonyan felszeletelve
2 gerezd fokhagyma, zúzva
1 ek friss rozmaring levél, apróra vágva v. 1 tk szárított
3 nagy zsályalevél, apróra vágva
2 ek kapribogyó, apróra felvágva
1 nagy marék friss petrezselyemzöld, apróra vágva
Az öntethez:
3 ek olívaolaj
1 ek Dijon-i mustár
1 ek balzsamecet
ÍGY KÉSZÍTSD EL
- Mosd meg a lencsét, tedd egy fazékba és öntsd fel a vízzel vagy alaplével, tedd bele a babérlevelet. Forrald fel, mérsékeld a hőt és lassan forralva főzd 20-25 percig, ügyelve arra, hogy a lencseszemek ne főjjenek szét. Ha szükséges, pótold a folyadékot.
- Amíg a lencse fő, egy serpenyőben süsd ropogósra a bacon darabokat. Öntsd le a zsiradékot a baconről, majd add hozzá a hagymát, fokhagymát, rozmaringot és zsályát és főzd 2-3 percig, néha megkeverve, amíg a hagyma egy kicsit megpuhul, de nem teljesen puha. Húzd félre a tűzről.
- Keverd össze az öntet hozzávalóit nagyon alaposan.
- Ha a lencse megfőtt, szűrd le a folyadékot, tedd a lencsét egy mély tálba és sózd meg, majd add hozzá az öntetet. Keverd hozzá a ropogós bacont és a hagymás keveréket, majd a kapribogyót és a petrezselymet.
- Ízesítsd sóval és borssal, ha szükséges. melegen, hidegen egyaránt finom. Hűtőben 5 napig is eláll.