Jamie Oliver egyik könyvében bukkantam erre a receptre, amikor inspirációt kerestem lencsesalátához. Most sem okozott csalódást J.O. receptje, fantasztikus és izgalmas ízélmény minden falatja. Hívhatjuk lencsesalátának, ha nagyon akarjuk, de ez sokkal több, mint egy szimpla saláta. Laktató, főételnek is beillő saláta egy-két szelet pirított bagettel.
Egy kicsit tovább tart az elkészítése, mint ennek az egyszerű lencsesalátának, de garantálom, hogy a végeredmény kárpótol minden perc munkáért. Talán az egyik legjobb példa, hogy egyetlen salátába mennyi ízt és textúrát lehet belecsempészni.
Készítheted maradék sült csirkéből, de süthetsz hozzá néhány perc alatt egy csirkemellet és tálald egy egyszerű mustáros-mézes-fokhagymás öntettel és friss ropogós bagettel.
HOZZÁVALÓK
A SALÁTÁHOZ
kb. 30 deka sült csirke maradék, felcsíkozva
30 deka zöldbab
30 deka zöld lencse
4 szál újhagyma
3 főtt tojás
3 ek olívaolaj
AZ ÖNTETHEZ
2 ek dijoni mustár
1 gerezd fokhagyma, zúzott
1 tk méz
2 ek olívaolaj + 1ek olívaolaj a lencséhez
2 ek fehér- v. vörösbor ecet
só, frissen őrölt fekete bors
ÍGY KÉSZÍTSD EL
- Mosd át a lencsét és tedd fel kevés sóval hideg vízben főnni, amíg puhára, de kicsit roppanósra fő (erre alkalmasabb a zöldlencse, a barna hamarabb szétfő).
- Amíg a lencse puhul, főzd meg a tojásokat keményre és a zöldbabot puhára, de roppanósra. Vágd fel vékony karikákra az újhagymát.
- Keverd össze az öntet hozzávalóit is.
- Ha a lencse megfőtt, öntsd le róla a vizet, tedd vissza az edénybe, amiben főtt és keverd bele az olívaolajat, amíg meleg. Tedd hozzá az újhagymát is.
- Egy nagyobb tányérra helyezd el a lencsét, locsold meg az öntet egy részével, majd rendezd el rajta a zöldbabot, a tojás- és csirkedarabokat. Öntözd meg az öntettel és tálald friss ropogós kenyérrel vagy pirított bagettszeletekkel.