Aki kóstolta ezt  a lencselevest, az egyből kérte a receptjét is. Nálunk nemcsak szilveszterkor van lencseleves, 2-3 hetente meg kell főznöm, mivel a tinilányaim annyira szeretik.

Fűszeres leve eltér a megszokott lencseleves ízétől, ne a hagyományos ízekre számíts, ha kipróbálod. A legvégén egy nagy marék zölddel „dúsítom”, ami lehet fodros kel, mángold vagy spenót.

A lencsét én soha nem áztatom, csak átválogatom és átmosom. Így kb. 40-50 perc alatt megfő.

 

HOZZÁVALÓK (4-6 SZEMÉLYRE)

 

25 deka lencse (én zöld lencse párti vagyok, mert nem szeretem, ha szétfő a lencse), megmosva

1 közepes fej vöröshagyma, felkockázva

1 szál szárzeller, felkarikázva (elhagyható)

1-2 ek olíva olaj

3 gerezd fokhagyma

2 közepes sárgarépa, kis kockára vágva

2 marék friss zöld (spenót vagy fodros kel vagy mángold levél)

1 tk római kömény

1 kk paprika

1tk curry por

1 1/2 liter csirke- v. zöldség alaplé

1 konzerv kockázott paradicsom

só, fekete bors

 

ÍGY KÉSZÍTSD EL

  1. Az olajon párold meg a hagymát és a szárzellert, amíg a hagyma megpuhul. Add hozzá a felkockázott sárgarépát és párold 2-3 percig.
  2. Majd keverd hozzá a fokhagymát és a fűszereket (római kömény, piros paprika, curry) és kevergesd 1-2 percig.
  3. Add hozzá a lencsét, öntsd fel az alaplével és a paradicsomkonzervvel. Sózd, borsozd.
  4. Amikor felforrt, vedd le a hőfokot és lassan forralva főzd, amíg a lencse megpuhul (vigyázz, ne főzd szét!) Ez kb. 40-50perc.  Ha nagyon sűrű lenne, tegyél hozzá menet közben vizet.
  5. A legvégén add hozzá a zöld leveleket. Én ezzel már nem is főzöm, a forró létől összeesnek úgyis.

 

KAPCSOLÓDÓ LENCSÉS RECEPTEK

  1. Lencse-cékla-csicseriborsó saláta citromos öntettel

  2. Francia lencsesaláta bacon-nel

  3. Lencsesaláta sonkával és rukkolával

  4. Francia lencsesaláta csirkével és zöldbabbal

  5. Egyszerű lencsesaláta