Aki kóstolta ezt a lencselevest, az egyből kérte a receptjét is. Nálunk nemcsak szilveszterkor van lencseleves, 2-3 hetente meg kell főznöm, mivel a tinilányaim annyira szeretik.
Fűszeres leve eltér a megszokott lencseleves ízétől, ne a hagyományos ízekre számíts, ha kipróbálod. A legvégén egy nagy marék zölddel „dúsítom”, ami lehet fodros kel, mángold vagy spenót.
A lencsét én soha nem áztatom, csak átválogatom és átmosom. Így kb. 40-50 perc alatt megfő.
HOZZÁVALÓK (4-6 SZEMÉLYRE)
25 deka lencse (én zöld lencse párti vagyok, mert nem szeretem, ha szétfő a lencse), megmosva
1 közepes fej vöröshagyma, felkockázva
1 szál szárzeller, felkarikázva (elhagyható)
1-2 ek olíva olaj
3 gerezd fokhagyma
2 közepes sárgarépa, kis kockára vágva
2 marék friss zöld (spenót vagy fodros kel vagy mángold levél)
1 tk római kömény
1 kk paprika
1tk curry por
1 1/2 liter csirke- v. zöldség alaplé
1 konzerv kockázott paradicsom
só, fekete bors
ÍGY KÉSZÍTSD EL
- Az olajon párold meg a hagymát és a szárzellert, amíg a hagyma megpuhul. Add hozzá a felkockázott sárgarépát és párold 2-3 percig.
- Majd keverd hozzá a fokhagymát és a fűszereket (római kömény, piros paprika, curry) és kevergesd 1-2 percig.
- Add hozzá a lencsét, öntsd fel az alaplével és a paradicsomkonzervvel. Sózd, borsozd.
- Amikor felforrt, vedd le a hőfokot és lassan forralva főzd, amíg a lencse megpuhul (vigyázz, ne főzd szét!) Ez kb. 40-50perc. Ha nagyon sűrű lenne, tegyél hozzá menet közben vizet.
- A legvégén add hozzá a zöld leveleket. Én ezzel már nem is főzöm, a forró létől összeesnek úgyis.
Fantasztikus dolog! Otthon, könnyen termeszthető, friss ízekkel. Minden ételt fel lehet vele dobni és a gyerekek is szivesen gondozzák és fogyasztják. Igazi öröm nézni, ahogy növekszik. Egyszerűen ki kell probálni!!!