A legnépszerűbb saláta recept (villámgyors céklasaláta) mellett jónéhány egyszerű és gyorsan elkészíthető céklasaláta receptet találsz az oldalon.

Ebből is látszik, hogy milyen változatosan felhasználható zöldségféle a cékla, saláta-alapanyagnak pedig az egyik legkitűnőbb. Használhatjuk nyersen, főzve és sütve, érdemes tehát rendszeresen tartani a hűtőnkben.

Ehhez a görög céklasalátához főtt céklát használtam, de lehet sült céklából is készíteni. Időhiány esetén pedig használhatunk bolti főtt céklát, ami már szinte szupermarket polcán megtalálható.

Ha magad főzöd a céklát, akkor így csináld:

  1. Mosd meg a céklákat és vágd le a gyökerét. Ne hámozd meg!
  2. Tedd oda annyi vízben főni, ami épp ellepi. Forrald fel, majd takarékon főzd kb. 30 percig ill. amíg a céklák megpuhulnak.
  3. Hagyd kihűlni, majd hámozd meg. Hűtőben 4-5 napig is eláll.

HOZZÁVALÓK

2 közepes cékla, megfőzve

2 dl görög joghurt

1-2 gerezd fokhagyma, zúzva

1 ek citromlé

1 ek olíva olaj

friss zöldfűszer, apróra vágva (használhatsz saját növesztésű, vegyszermentes friss koriandert az ablakpárkányodról)

só, frissen őrölt bors

pisztácia vagy dió (elhagyható)

ÍGY KÉSZÍTSD EL

  1. Vágd fel a főtt céklát nagyobb darabokra.
  2. Keverd össze a joghurtot a fokhagymával, citromlével, olívaolajjal, sóval, borssal és a friss zöldfűszerrel.
  3. Add a joghurtos öntetet a céklához, szórd meg friss zöldfűszerrel, esetleg apróra vágott pisztáciával vagy dióval. Azonnal tálald.