A legnépszerűbb saláta recept (villámgyors céklasaláta) mellett jónéhány egyszerű és gyorsan elkészíthető céklasaláta receptet találsz az oldalon.
Ebből is látszik, hogy milyen változatosan felhasználható zöldségféle a cékla, saláta-alapanyagnak pedig az egyik legkitűnőbb. Használhatjuk nyersen, főzve és sütve, érdemes tehát rendszeresen tartani a hűtőnkben.
Ehhez a görög céklasalátához főtt céklát használtam, de lehet sült céklából is készíteni. Időhiány esetén pedig használhatunk bolti főtt céklát, ami már szinte szupermarket polcán megtalálható.
Ha magad főzöd a céklát, akkor így csináld:
- Mosd meg a céklákat és vágd le a gyökerét. Ne hámozd meg!
- Tedd oda annyi vízben főni, ami épp ellepi. Forrald fel, majd takarékon főzd kb. 30 percig ill. amíg a céklák megpuhulnak.
- Hagyd kihűlni, majd hámozd meg. Hűtőben 4-5 napig is eláll.
HOZZÁVALÓK
2 közepes cékla, megfőzve
2 dl görög joghurt
1-2 gerezd fokhagyma, zúzva
1 ek citromlé
1 ek olíva olaj
friss zöldfűszer, apróra vágva (használhatsz saját növesztésű, vegyszermentes friss koriandert az ablakpárkányodról)
só, frissen őrölt bors
pisztácia vagy dió (elhagyható)
ÍGY KÉSZÍTSD EL
- Vágd fel a főtt céklát nagyobb darabokra.
- Keverd össze a joghurtot a fokhagymával, citromlével, olívaolajjal, sóval, borssal és a friss zöldfűszerrel.
- Add a joghurtos öntetet a céklához, szórd meg friss zöldfűszerrel, esetleg apróra vágott pisztáciával vagy dióval. Azonnal tálald.
Nem szabad levágni a cékla végeit, mert minden kifő belőle, szinte elveszíti a színét. Meg kell jól mosni és ugy kell főzni, mint a héjában főtt krumplit.
szuper! a céklát minden mennyiségben…