Elindítottam a Facebook oldalamon a HÉT SALÁTÁJA sorozatot, ahol minden héten szavazhatnak a követőim, hogy milyen alapanyag felhasználásával készítsek salátát. Ezen a héten a legnagyobb meglepetésemre a gyömbér lett a befutó, aminek több okból is nagyon örültem.

Egyrészt örültem, hogy ilyen nyitottakegy különlegesebb fűszerből készült salátához. Másrészt régóta szerettem volna megosztani az olvasóimmal ezt a saláta receptet, mert az utóbbi idők abszolút családi kedvence lett ez a gyömbéres-szezámmagos csirkesaláta.

A csirkesaláták egyébként is nagy kedvenceim, mert az izgalmas önteteknek hála sokkal finomabbak szerintem, mint egy natúr csirke plusz saláta kombó.

Ez a saláta a szójaszósz-gyömbér-szezámmag fűszerezésnek köszönhetően a kínai ízvilágot varázsolja a tányérodra. Az öntet alapja kiválóan használható húspácként is vagy meglocsolhatod vele a wokban sült zöldségeket. Egy befőttes üvegben hűtőben 1 hétig is eláll.

[ingredients title=”HOZZÁVALÓK”]

Öntethez és páchoz:

60ml szójaszósz

2 ek friss gyömbér, reszelve (kb.5cm-es darab)

1 gerezd fokhagyma, zúzva

3 ek olíva-/szezámolaj

2 ek méz

1/2 tk só ( a mennyisége függ, hogy mennyire sós a szójaszósz)

60ml vörösbor ecet

2 szál újhagyma, fehér és világoszöld része apróra vágva

Salátához:

2 csirkemell filé

kb. 40 deka kínai kel vagy kelkáposzta, vékonyan felcsíkozva

2 közepes sárgarépa, gyufaszál vastagságú csíkokra vágva

2 marék mandula, serpenyőben pirítva és apróra vágva

3 szál újhagyma, fehér és világoszöld része apróra vágva

2 ek szezámmag (fehér és fekete is lehet vegyesen), serpenyőben megpirítva

[/ingredients]

[directions title=”ÍGY KÉSZÍTSD EL”]

  1. Vágd fel a csirkemelleket 2-3 vékonyabb szeletre.
  2. Keverd össze az öntet hozzávalóit (a szójaszószt, mézet, gyömbért, olajat, fokhagymát, sót) az ecet és az újhagyma kivételével.
  3. Egy tálba tegyél 3-4 evőkanállal az öntetből és pácold be a csirkemell szeleteket.(Ezt 1 nappal korábban is megteheted.)
  4. A fennmaradó öntethez keverd hozzá az ecetet és az újhagymát.
  5. Melegíts fel egy serpenyőt és tegyél bele 1-2 ek olajat. Süsd meg a csirkemellet 3-4 percig oldalanként, hogy teljesen átsüljön. (Gyakran mozgasd meg a csirkeszeleteket sütés közben, mert a méz miatt könnyen odaéghet!)
  6. Ha megsült, tedd félre, hogy hűljön.
  7. Vágd fel a zöldségeket, pirítsd meg a magokat és tedd egy mély tálba.
  8. Kockázd fel a csirkemellet kb. 2cm-es kockákra és keverd a zöldségekhez.
  9. Locsold meg öntettel, szórd meg szezámmaggal és tálald frissen.

[/directions]