Elindítottam a Facebook oldalamon a HÉT SALÁTÁJA sorozatot, ahol minden héten szavazhatnak a követőim, hogy milyen alapanyag felhasználásával készítsek salátát. Ezen a héten a legnagyobb meglepetésemre a gyömbér lett a befutó, aminek több okból is nagyon örültem.
Egyrészt örültem, hogy ilyen nyitottakegy különlegesebb fűszerből készült salátához. Másrészt régóta szerettem volna megosztani az olvasóimmal ezt a saláta receptet, mert az utóbbi idők abszolút családi kedvence lett ez a gyömbéres-szezámmagos csirkesaláta.
A csirkesaláták egyébként is nagy kedvenceim, mert az izgalmas önteteknek hála sokkal finomabbak szerintem, mint egy natúr csirke plusz saláta kombó.
Ez a saláta a szójaszósz-gyömbér-szezámmag fűszerezésnek köszönhetően a kínai ízvilágot varázsolja a tányérodra. Az öntet alapja kiválóan használható húspácként is vagy meglocsolhatod vele a wokban sült zöldségeket. Egy befőttes üvegben hűtőben 1 hétig is eláll.
[ingredients title=”HOZZÁVALÓK”]
Öntethez és páchoz:
60ml szójaszósz
2 ek friss gyömbér, reszelve (kb.5cm-es darab)
1 gerezd fokhagyma, zúzva
3 ek olíva-/szezámolaj
2 ek méz
1/2 tk só ( a mennyisége függ, hogy mennyire sós a szójaszósz)
60ml vörösbor ecet
2 szál újhagyma, fehér és világoszöld része apróra vágva
Salátához:
2 csirkemell filé
kb. 40 deka kínai kel vagy kelkáposzta, vékonyan felcsíkozva
2 közepes sárgarépa, gyufaszál vastagságú csíkokra vágva
2 marék mandula, serpenyőben pirítva és apróra vágva
3 szál újhagyma, fehér és világoszöld része apróra vágva
2 ek szezámmag (fehér és fekete is lehet vegyesen), serpenyőben megpirítva
[/ingredients]
[directions title=”ÍGY KÉSZÍTSD EL”]
- Vágd fel a csirkemelleket 2-3 vékonyabb szeletre.
- Keverd össze az öntet hozzávalóit (a szójaszószt, mézet, gyömbért, olajat, fokhagymát, sót) az ecet és az újhagyma kivételével.
- Egy tálba tegyél 3-4 evőkanállal az öntetből és pácold be a csirkemell szeleteket.(Ezt 1 nappal korábban is megteheted.)
- A fennmaradó öntethez keverd hozzá az ecetet és az újhagymát.
- Melegíts fel egy serpenyőt és tegyél bele 1-2 ek olajat. Süsd meg a csirkemellet 3-4 percig oldalanként, hogy teljesen átsüljön. (Gyakran mozgasd meg a csirkeszeleteket sütés közben, mert a méz miatt könnyen odaéghet!)
- Ha megsült, tedd félre, hogy hűljön.
- Vágd fel a zöldségeket, pirítsd meg a magokat és tedd egy mély tálba.
- Kockázd fel a csirkemellet kb. 2cm-es kockákra és keverd a zöldségekhez.
- Locsold meg öntettel, szórd meg szezámmaggal és tálald frissen.
[/directions]