A kuszkusz durumbúzából készül, eredetileg kézzel sodorták, majd gőzölték és hempergették lisztbe az apró gombócokat. A boltokban kapható kuszkusz már egy “instant”, előgözőlt változata az eredetinek. Egyszerűen forró vízzel fel kell önteni, várni néhány percig, míg megszívja magát vízzel és már lehet is belekeverni a többi hozzávalót.
A kuszkusz főzésénél az kuszkusz-víz aránya 1:1, ami azt jelenti, hogy 1 csésze kuszkuszhoz 1 csésze vizet kell adni. (1 csésze kuszkuszból 4 adag köret készíthető.)
Mit készítsünk kuszkuszból?
A kuszkuszt nemcsak köretnek lehet elkészíteni. Különböző fűszerekkel, friss vagy sült zöldségekkel, magokkal dúsítva salátának is nagyon finom. Levesbetétként is megállja a helyét ill. desszert is készíthető belőle, mint pl. ez a túrótorta.
Hogyan főzzünk pergős kuszkuszt?
HOZZÁVALÓK:
1 csésze kuszkusz (ellenőrizd a csomagoláson, hogy előgőzölt-e)
1-2 ek. olíva olaj
1 csésze forró víz v. zöldség/csirke alaplé
1 kk só
ÍGY KÉSZÍTSD EL:
- Keverd össze az olajat a forró vízzel és a sóval
Egy lábosban, aminek fedője is van, keverd össze az olíva olajat a forró vízzel, majd a sóval. - Add a forró vízhez a kuszkuszt
Öntsd a kuszkuszt a forró vízbe, keverd néhány másodpercig, majd fedd le a lábost. - Várjál 10 percet
Hagyd állni a kuszkuszt 10 percig, hogy magába szívja a vizet. 10 perc után kóstold meg, ha még roppanós, tedd vissza a fedőt és várj néhány percet. - Keverd át villával
Óvatosan keverd át villával, hogy a tésztaszemek szétváljanak. Ezek után már teheted is bele többi hozzávalót.
Mit készíthetsz kuszkuszból?
Például ezeket:
Kuszkusz saláta grillezett zöldségekkel és sajttal