A zöldségek után pedig következzenek az öntetek.

(Ha nem tanulmányoztad még át az első részt, ITT találod az 1.leckét.)

Mire van szükséged egy finom öntet elkészítéséhez?

Ahhoz, hogy könnyebben eligazodj az öntetek között, kezdjük egy kis rövid elmélettel.

Az önteteket két csoportra bontjuk:

  • Olajos alapú öntetek
  • Krémes öntetek (joghurtos, majonézes, tejfölös)

Léteznek még az ezekbe a kategóriákba nem sorolható egyéb öntetek, ilyen pl. az avokádó öntet.

Olajos alapú öntetek

A salátaöntetek alapja az édes-savanyú ízkombináció, “agrodolce”, ahogy az olaszok nevezik. E két íz tökéletes harmóniájára törekszünk az öntetünk elkészítésénél, kiegészítve néhány további hozzávalóval, mint mustár, fokhagyma, ízfokozók stb.

Olajok

A legtöbb ilyen öntet alapja az olívaolaj, amihez javaslom válassz valamilyen jó minőségű extra szűz olívaolajat.

Semlegesebb ízű olajok a napraforgó-, szőlőmag-, a repce- és az avokádó olaj. Akkor is használhatod ezeket, ha szeretnéd elkerülni az olívaolaj jellegzetes ízét az öntetedben.

Ecetek 

Balzsamecetet, fehérbor és almaecetet érdemes mindig a szekrényed polcán tartani, ezekből az ecetekből bármikor készíthetsz egy finom salátaöntetet.

Nagyon finom ízű öntet készíthető a sherry ecetből, de ennek borsosabb az ára. Rengeteg fajta ecet kapható már, érdemes ezeknél a jó minőségre törekedni.

Egyéb

A mustárok közül én a jó minőségű dijon-i mustárokat szeretem, általában két fajta van itthon, a sima és a magos. Nagyon sok öntet nélkülözhetetlen összetevője, egyfajta emulgeálószerként működik az öntetek esetében.

Az öntetek édesítéséhez jó szolgálatot tesz a méz (pl. akác, vegyes virág), egészségesebb és gyorsabban oldódik a cukornál.

Krémes öntetek

Magyarországon leginkább a tejfölt és majonézt használjuk öntetkészítéshez. Nincs is ezzel nagy gond, bár érdemes tudni ezekről, hogy magas zsírtartalmúak és rengeteg plusz kalóriát jelentenek.

Ha egészségesebb alternatívát keresel, használj öntet készítéshez joghurtot vagy görög joghurtot, extra finom önteteket készíthetsz ebből is. Keverj hozzá friss vagy szárított fűszereket, citromlevet, mustárt, hogy kihozd belőle a maximumot.

A krémes öntetek jól illenek a zöld alapú salátákhoz, a kevert zöldséges salátákhoz, de a hüvelyesekből készült salátákhoz is adhatod.

Egyszerű salátaöntet formula:

3 rész olajhoz keverj 1 rész ecetet/citruslevet, pl. 6 ek olívaolajhoz adj 2 ek ecetet/citruslevet. Keverj hozzá sót és frissen őrölt fekete borsot, valamint tegyél bele valamilyen ízfokozót.

Az ún. ízfokozók segítségével extra ízeket csempészhetsz salátáidhoz, ezzel is még változatosabbá téve azokat. Néhány ízfokozó, a teljesség igénye nélkül: mustár, fokhagyma, dióolaj, olívabogyó, kapribogyó, gyömbér.


3 egyszerű és gyors öntet recept

1.Klasszikus citromos-olívaolajos öntet

Ez egy nagyon egyszerű alapöntet, ami kiválóan alkalmas erősebb ízű saláták ízesítéséhez, mint pl. a rukkola.

Hozzávalók:

3 ek olívaolaj

1 ek frissen facsart citromlé (ha kezeletlen citromot használsz, a héjból is reszelhetsz bele egy keveset)

só, frissen őrölt bors

Alaposan keverd össze a hozzávalókat, kóstold és ízesitsd ízlésednek megfelelően.


2.Mustáros-mézes öntet

Klasszikus, sokak nagy kedvence. Szinte minden saláta típushoz jól illik.

Hozzávalók:

1 dl olívaolaj

3 ek fehérbor ecet

2 tk mustár (Dijon-i)

2 tk méz

1 kis gerezd fokhagyma, zúzva (ezt el is hagyhatod)

só, frissen őrölt fekete bors

Nagyon alaposan keverd össze a hozzávalókat,akár egy kis habverő segítségével, amíg tökéletesen elegyednek. Kóstold, ha édesebben szereted tegyél még hozzá mézet, ha savanykásabban, akkor mehet bele még ecet.


3.Fokhagymás-citromos joghurtos öntet

Egészséges, alacsony kalóriatartalmú öntet, jól illik pl. a káposztából készült salátákhoz.

Hozzávalók:

1 dl joghurt/görög joghurt

1 ek citromlé

1 kk mustár

1 kis gerezd fokhagyma, zúzva

só, frissen őrölt bors

Itt sincs más teendőd, mint a hozzávalókat alaposan összekeverni és ízlésednek megfelelően ízesíteni.


KAPCSOLÓDÓ RECEPTEK

zöldsaláta körtével

Zöldsaláta körtével, pirított dióval mézes-mustáros öntettel


Meleg sült kelbimbó-édesburgonya saláta mézes-mustáros öntettel

http://vigyazzkeszfozz.blog.hu/2015/03/18/vegyes_kaposztasalata_majonezes-joghurtos_ontettel

Vegyes káposztasaláta majonézes-joghurtos öntettel