Adj fehérjeforrást is a salátádhoz!
Habár zöldségeink tele vannak rengeteg vitaminnal, ásványi anyaggal, de alacsony kalóriatartalmúak és kevés bennük a fehérje, ezért van az, hogy csak rövid ideig telítenek el. Ha viszont salátádat kiegészíted valamilyen fehérjeforrással, tovább fogod jóllakottnak érezni magad.
Néhány fehérjeforrás:
- Húsfélék – Lehet akár ez maradék sült hús, felkockázva, de akár grillezhetsz kolbászt is a salátád mellé.
- Konzervhal vagy füstölt hal vagy grillezett hal.
- Sajtfélék – kockára vágott cheddar, az intenzívebb ízű gorgonzola vagy kéksajtok, a sósabb feta sajt vagy néhány szelet grillezhető sajt, mint pl. a halloumi.
- Hüvelyesek – néhány kanál lencse, bab vagy csicseriborsó (használj akár konzervet), nem mellesleg ezekkel plusz vasat is elfogyaszthatsz.
- Tojás – főtt, bugyantott
- Csonthéjasok, magok – pirított vagy natúr mandula, dió vagy pisztácia vagy tök- vagy napraforgómag.
TIPP! Ha rendszeresen készítesz salátát a hét folyamán, érdemes a vasárnapi sültből extra adagot készíteni, a maradékot egész héten felhasználhatod a salátáidhoz.
Adj hozzá kevés szénhidrátot is!
Bár sokan félnek a “szénhidrát”-tól, de szervezetünknek a normál működéséhez szüksége van szénhidrátra is. Válassz “minőségi” szénhidrátforrást, amik teljes kiőrlésű gabonából származik.
Ne csak egy szelet kenyeret majszolj a salátád mellé, tedd azt izgalmasabbá.
Néhány ötlet, hogyan adhatsz szénhidrátot a salátádhoz:
- Készíts croutont belőle. Kockázd fel a kenyeret és egy serpenyőben vagy sütőben pirítsd meg. Ízesítheted fokhagymával, zöld fűszerekkel vagy akár parmezán sajttal.
- Piríts pitakenyeret! Szórd meg zöldfűszerekkel és pirítsd meg a sütőben! – Petrezselymes – fokhagymás pirított pitakenyér
- Készíts egy adag kuszkuszt! Nagyon finom, gyorsan elkészíthető kiegészítő, ami jól bírja a tárolást és a szállítást is. – Itt megtalálod, hogyan főzzél tökéletes, pergős szemű kuszkuszt.
- Főzz valamilyen teljes kiőrlésű gabonát (bulgurt, kölest, rizst) a salátád mellé vagy használd magát a gabonát salátaalapnak! Ebben a bejegyzésben olvashatsz arról, hogyan tudsz ízletes salátát készíteni teljes kiőrlésű gabonákból.
A SALÁTA MINI TANFOLYAM előző részeket itt találod, ha még nem sikerült elolvasni:
Köszönet a sok jó ötletér,tanácsért.Sokat tanultam tőled.
Kedves István, most vettem észre a hozzászólásod, elnézést a kései reagálásért. Örülök, hogy hasznosnak találod az oldalt és a bejegyzéseimet, tarts velem a jövőben is, igyekszem érdekes, hasznos tanácsokat hozni.
Kedves Orsi!
Nagyon köszönöm a rengeteg ötletet, így változatosan tudok salátát összerakni, nem lesz unalmas 1-2 hét után sem.
Továbbra is szeretném olvasni tanácsaidat.
Köszönettel
Nánai Vali
Kedves Vali!
Nagyon örülök, hogy hasznosnak találtad a mini tanfolyamot. Annak pedig még jobban, hogy egy kicsit segíteni tudtam változatosabban elkészíteni a salátáidat.
Jó salátázást!
Orsi
Kedves Orsi!
Nagyon szépen köszönöm a sok ötletet!
Már az első két leckéből sokat tanultam!
Gratulálok a kitűnő receptekehez!
Üdv.: Havasi Éva
Kedves Éva!
Nagyon örülök, hogy sok hasznos dolgot tudtam megosztani veled a salátákkal kapcsolatban.
Köszönöm, hogy velem tartasz és bízom benne, hogy a jövőben is találsz majd kedvedre való recepteket az oldalamon. Orsi