Mindegy mekkora kerted van, sőt lehet, hogy egy terasz vagy erkély áll rendelkezésedre, akkor is el tudsz kezdeni salátáaféléket  és friss zöldeket növeszteni.

Salátafélék alatt nemcsak a jól ismert, kevésébé ízletes fejes salátát vagy jégsalátát értem, hanem a nálunk kevésbé elterjedt tépősalátákat és az izgalmas levélzöldségeket (pl. mustárféléket, mángoldot, ázsiai levélzöldségeket, fodros kelt stb.)l

Salátaféléket, friss zöldeket növeszteni nagyon egyszerű, még a legkezdőbb kertész is képes rá. Egyrész a magok elszórása után kb. 4-6 héten belül már szüretelheted is az első friss bébileveleket, másrészt gondozásuk nem igényel előképzetsséget . Nincs szükség kertre, csak néhány ültetőedényre, amiben megterem a család teljes salátaszükséglete, friss, vegyszermentes zöldekkel ellátva a család apraját-nagyját.

Ebben a bejegyzésben összegyűjtöttem mindent fontos tudnivalót, hogyan tudsz friss zöldeket növeszteni ültetőedényben egész évben.

 

Miért érdemes ültetőedényben salátaféléket/ levélzöldségeket növeszteni?

 

  • kevés gondozást igényelnek,
  • nincs szükség kertre, csak néhány megfelelő méretű ültetőedényre,
  • nagyon egyszerű, olcsó és jó móka is egyben,
  • gyorsan elérik a vágható méretet  (4-6 héten belül) és folyamatosan fogyaszthatóak,
  • nemcsak egészségesek, hanem változatos színeikkel, gyönyörű levelükkel a teraszod/erkélyed díszei is lehetnek,
  • az ültetőedényben történő növesztés védelmet nyújt a kártevők ellen (pl. a meztelen csigák), amik a kerti ágyásban sok kárt tudnak okozni