Mindegy mekkora kerted van, sőt lehet, hogy egy terasz vagy erkély áll rendelkezésedre, akkor is el tudsz kezdeni salátáaféléket  és friss zöldeket növeszteni.

Lehet, hogy eddig nem is tudtad, de salátát, friss zöldeket növeszteni nagyon egyszerű, még a legkezdőbb kertész is képes rá. A magok elszórása után 4-6 héten belül már szüretelheted is az első friss leveleket.

Nincs szükség kertre, csak néhány ültetőedényre, amiben megterem a család teljes salátaszükséglete, friss, vegyszermentes zöldekkel ellátva a család apraját-nagyját.

Ebben a bejegyzésben összegyűjtöttem mindent fontos tudnivalót, hogyan tudsz friss zöldeket növeszteni ültetőedényben egész évben.

Miért érdemes ültetőedényben salátaféléket, zöldeket növeszteni?

 • kevés gondozást igényelnek,
 • nincs szükség kertre, csak egy-két ültetőedényre,
 • nagyon egyszerű, olcsó és jó móka is egyben,
 • gyorsan elérik a vágható méretet és folyamatosan fogyaszthatóak,
 • nemcsak egészségesek, hanem változatos színeikkel, gyönyörű levelükkel a teraszod/erkélyed 
 • az ültetőedényben történő növesztés védelmet nyújt a kártevők ellen (pl. a meztelen csigák), amik a kerti ágyásban sok kárt tudnak okozni.

Milyen ültetőedényt válassz?

Mivel a legtöbb salátafélének nincs hosszú gyökere, ezért nincs szükség nagy, méretes ültetőedényre. Már egy mélyebb virágláda is elegendő (min. 15-20 cm mély legyen), de növeszthetsz cserépből, műanyagból vagy szövetből készült ültetőládában vagy -edényben. Fontos, hogy legyen rajta vízáteresztő  lyuk, hogy a felesleges víz elfolyhasson.

Nézz körül szövet ültetőedényeink között

Showing 5–8 of 11 results

Mikor növessz salátaféléket?

A salátafélék többsége a hűvősebb időjárást kedveli, sőt a gyenge fagyoknak is ellenállnak. A magokat márciusban már el lehet szórni, de ha van lehetőség benti csíráztatásra,akkor ezt már februárban elkezdhetjük.

A melegben gyorsan magba mehetnek, ezért  érdemes a tavaszi és az őszi hónapokban növeszteni. Vannak azonban olyan fajták, amik jól bírják a nyári meleget is.

Milyen salátaféléket, zöldeket érdemes ültetőedényben növeszteni?

Ültetőedénybe elsősorban

 • a nem fejesedő tépősalátaféléket,
 • spenótot,
 • fodros kelt,
 • rukkolát,
 • ázsiai salátaféléket (pl. Pak choi, tsatsoi stb.),
 • vörös erezetű spenótot,
 • mustárféléket érdemes növeszteni.

Hogyan növessz salátaféléket, zöldeket ültetőedényben?

 1. Válassz ki egy virágládát, ültetőedényt, ami legalább 15-20 cm mély. (Vagy nézz körül az ültetőedényeink között, amik kifejezetten teraszokhoz,, erkélyekhez, kiskertekhez lettek tervezve.)
 2. Töltsd meg az edényed jó minőségű, jó vízáteresztőképességű virágfölddel.
 3. Nedvesítsd meg a földet alaposan és szórd rá a magokat. Nem kell sűrűn, kb. 10-15 cm-es távolságra legyenek egymástól.) Egy vízpermetező segítségével nedvesítsd meg az elszórt magokat, majd szórj rájuk egy vékony réteg földet.
 4. Tartsd mindennap nedvesen a földet és a magokat  (én ehhez vízpermetezőt szeretek használni, hogy a víz ne mossa el a magokat.) Tipp: cserépben, ültetőedényben csíráztatáskor takard le a magvakat folpackkal, amíg az első csírák meg nem jelennek (ebben az esetben elegendő 2 naponta öntözni).
 5. Kb. 4-6 hét múlva érik el a vágható méretet.

 

Maradt még kérdésed?  Írd meg hozzászólásban vagy küld el az info@salatazo.hu-ra!

 

Showing 5–5 of 5 results