Azok közé tartozom, akik nagyon szeretik a káposztaféléket, ezeken belül pedig a legnagyobb kedvencem a fodros kel. Sok-sok éve elmaradhatalan növénye a kertemnek, sőt a teraszomnak, idén már a virágoskertbe is ültettem néhány tövet. Készítek belőle chipset, pesto-t, salátákat, turmixokba használom ill. a leveseimet is szívesen dúsítom vele.

Az elmúlt években kitapasztaltam a fodros kel növesztésének csínját-bínját, ezeket a tapasztalatokat szeretném megosztani veled.

Kezdjük ott, hogy már mikrozöldként is az egyszerűen növeszthető zöldségek közé tartozik, ha nincs kerted. érdemes fiatal növényi hajtásként az ablakpárkányodon növeszteni. Kifejlett növényként való termesztése sem bonyolult, ha figyelünk az igényeire.

Íme néhány tipp az egészséges fodros kel növény termesztéséhez:

Fodros kel fajták

A Brassica oleracea család sokféle fajtája létezik, amely magában foglalja a brokkolit, a karfiolt, a karalábét, a kelbimbót és a káposztát is. A fodros kel olyan káposztaféle, amelynek levelei szabadon nőnek és nem növeszt fejet.

Különböző levél színű, mintázatú fodros kel fajták léteznek, alacsonyabbra és magasabbra növő fajták. A webshopban a magasra növő, ráncos levelű toszkán (Cavolo Nero), Dwarf Blue fajtákból, ill. az alacsonyabb, lilás levelű Red Russian fajtákból választhatsz.

Hogyan növessz fodros kelt magból?

Legkorábban április végén vetem a fodros kel magokat szabadföldbe (vagy februártól palántákat növesztek odabent, de ez a ritkább). Hidegtűrő, 13 ° C és 24 ° C közötti hőmérsékletet kedveli, de megfelelő öntözés mellett a forró nyári napokat is jól viseli.

Egy nagyobb ültetőedénybe szórom el magokat vékony takarással, majd a későbbiekben a fiatal növényeket szétültetem másik ültetőedénybe vagy a kerti ágyásba. Tápanyagdús talajt igényel és meghálálja a rendszeres öntözést.

Jól bírja a hideg teleket, egyszer fagyott ki nálam, amikor -10 ° C alá esett a hőmérséklet.

A levelek íze a hűvösebb idő beköszöntével megváltozik, édeskésebb lesz.

A fodros kel kártevői

Sajnos minden olyan kártevő szereti, ami a káposztaféléket is szereti (pl.káposztalégy, káposztlepke, földibolha). A nagyüzemi termesztésben ezért sok vegyszert használnak, nemhiába foglal el előkelő helyet a vegyszerezett növények listáján.

Nálam a fizikai védelem vált be, mégpedig egy vékony, könnyen alkalmazható fátyolfóliát/növényvédó fóliát használok a kártevők ellen. Ez a vékony fólia átengedi a fényt, a nedvességet és megvédi a növényt a kártevőktől a nyári hónapokban, amíg a kártevők jelen vannak.

A fodros kel felhasználása

A fodros kel esetében nem kell az egész növényt tőből kihúzni és úgy felhasználni, elegendő az alsó levelekből annyit levágni, amennyire éppen szükséged van.

A vastagabb levelekből érdemes a vastagabb szárat kivágni, ha salátához használjuk, akkor a felvágott leveleket ajánlott az öntettel jól átmaszírozni, hogy megpuhuljanak.

Második évben a káposzta növény gyönyörű sárga virágokat terem, amelyek vonzák a méheket. Ha nem akarod megvárni a teljes kivirágzást, használd fel a rügyeket. A bontatlan rügyeket egyszerűen csípd le őket, és add hozzá salátákhoz.

Fodros kel receptek

Fűszeres lencseleves fodros kellel

fűszeres lencseleves fodros kellel

Fűszeres lencseleves fodros kellel

Fodros kel és kelbimbó saláta

Fodros kel és kelbimbó saláta

Fodros kel és kelbimbó saláta

Fodros kel és körte zöld turmix

fodros kel zoldturmix

Fodros kel turmix almával