Skip to main content
[et_pb_section fb_built=”1″ _builder_version=”4.16″ custom_padding=”3px||0px|||” global_colors_info=”{}”][et_pb_row _builder_version=”4.16″ custom_margin=”-17px|auto||auto||” global_colors_info=”{}”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”4.16″ global_colors_info=”{}”][et_pb_text _builder_version=”4.17.4″ text_font=”Open Sans||||||||” text_font_size=”16px” custom_margin=”||18px|||” custom_padding=”0px|||||” global_colors_info=”{}”]

Van egy jó hírem. Neked is lehet saját salátás kerted, akár konyhakert nélkül is. Nincs szükség nagy befektetésre, csak néhány eszközre, vetőmagra és egy kis kitartásra, hogy zöld oázist varázsolj otthonodban.

Bár elsőre csábító és kényelmes lehet az előre csomagolt saláták választéka, sajnos a zacskó legtöbbször nem azt rejti, amit várnánk tőle. Friss, ízletes,  roppanós levelek helyett fonnyadt, vegyszerekkel kezelt, tápanyagokban szegény, ízetlen zöldek kerülnek a tányérunkra.

Ha te úgy döntöttél, hogy mostantól magadnak szeretnéd megtermeszteni a vitamindús, vegyszermentes zöldeket, akkor olvasd végig a bejegyzést. Segítek eligazodni, hogy

  • Milyen zöldeket érdemes termeszteni?
  • Milyen eszközökre van szükség a kezdéshez?
  • Melyik évszakban milyen fajtákat érdemes vetni?
  • Gondozási tanácsok – termőföld, öntözés, kártevők
[/et_pb_text][et_pb_text _builder_version=”4.17.4″ text_font=”Open Sans||||||||” text_font_size=”16px” custom_margin=”29px|||||” custom_padding=”3px|||||” global_colors_info=”{}”]

Milyen zöldeket érdemes termeszteni?

Salátaféléket (idesorolom a különböző levélzöldségeket, mikrozöldeket is) növeszteni egyáltalán nem bonyolult, valójában kertre sincs szükség. Ha teljesen kezdő vagy a kertészkedésben, érdemes ezekkel a növényekkel kezdeni, mert gyakorlat nélkül is sikerélményed lehet. Ahogy korábban már említettem, friss zöldek alatt a következőket növényeket értem: 

Salátafélék: a salátáról a többségnek a fejes saláta vagy a jégsaláta ugrik be elsőnek, pedig a lista hosszú. Vannak a fejesedő saláták (pl. Lollo Rosso, szívsaláta stb.), amikkel a szuperrmarketek polcain is gyakran találkozol. Otthoni termesztésre én a különböző tépősalátaféléket javaslom. Ezek nem fejesedő saláták, alsó leveleik folyamatosan szedhetőek. A vetéstől számítva már 4-6 héten belül vághatóak az első levelek. A tépősaláták mellett még javaslom, hogy próbálkozz a rukkola és a madársaláta (galambbegy saláta) termesztésével. 

Levélzöldségek: a salátafélék (amik szintén levélzöldségek) mellett még rengeteg fajta levélzöldség termeszthető, amik változatosan felhasználhatóak a konyhánkban.  A lista nem teljes, csak egy kis ízelítő, milyen sokféle zöld áll már rendelkezésünkre: Ázsia levélzöldségek (Pak Choi, Tsatsoi, mustárfélék, mizuna), spenót, amaránt, mángold,  fodros kel, vérsóska stb.

Mikrozöldek: ezek a fiatal (8-14 napos) növényi hajtások kitűnő tápanyagforrások és kert nélkül , vegyszermentesen növeszthetőek egész évben. Részletesen itt olvashatsz róluk.

[/et_pb_text][et_pb_button button_url=”https://www.greenea.hu/hogyan-termessz-friss-zoldeket” url_new_window=”on” button_text=”TOVÁBB OLVASOM” _builder_version=”4.17.4″ _module_preset=”default” custom_button=”on” button_text_size=”24px” button_bg_color=”#a50925″ button_border_width=”0px” button_border_radius=”0px” background_layout=”dark” global_colors_info=”{}”][/et_pb_button][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

2 hozzászólás

  • Laczkó Katalin szerint:

    Ha már lecsíráztak a mikrozöldjeim, megtettük őket, utána mi a teendő? Látszólag ezek nem fognak nekem hetekig hajtani, bár próbáltam meg a levágás után is 2 naponta locsolni őket, hátha. Nem találom, utána mit tegyek. Köszönöm!

    • salataorsi szerint:

      Kedves Katalin, a mikrozöldek többsége nem hajt újra, mivel azt a részt vágjuk le, ahonnan az új leveleket hozná a növény. Kivéve a zöldborsót, annál marad egy hajtás kezdemény, ahonnan újra tud hajtani. Ha elfogytak a mikrozöldek, új vetésre van szükség. Üdv, Orsi

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .