Skip to main content

Ha rendszeresen használsz friss koriandert a konyhádban, akkor kár lenne a kihagyni a koriander mikrofűszert a mikrozöld kertedből. Kb.14 nap alatt a saját ablakpárkányodon meg tudod termeszteni kert nélkül is, napi 1 perc gondoskodással.

Amikor a koriander növény először kihajt a magból és kibontja két sziklevelét, ezt nevezzük koriander mikrozöldnek/-fűszernek. Ezek a finom levelek ugyanolyan ízűek, mint a koriander fűszernövény levelei. Nem sokkal a sziklevelek megjelenése után megjelennek az első, már cakkos szélű valódi levelek.

A koriander mikrozöld különleges ízt és bőséges tápanyagokat ad az ételeidhez. A legtöbb mikrozöldhöz hasonlóan a Coriandrum sativum is nagyon könnyen termeszthető. A lassabban növő mikrozöldek közé tartozik ugyan, de az élményért megéri várni.

A koriander mikrozöld és a kifejlett koriander között a „betakarítási” időben és tápanyagtartalomban van különbség. A tápanyagokban nagyon gazdag koriander mikrozöldet már 2 hét alatt megnövesztheted egész évben az ablakpárkányodon, kertre sincs szükséged, míg a koriander fűszernövény csak jó időben termeszthető.

Ebben a rövid útmutatóban megmutatom, hogyan lesz a koriander magból ízletes mikrofűszer 14 nap alatt.

Ugyanazokra az anyagokra lesz szükséged, mint a többi mikrozöldnél és a növekedési folyamat szintén hasonló.

A termesztéshez szükséges eszközök

Koriander mag: bármilyen (nem csávázott) koriander mag megfelel a célra, de arra fel kell készülnöd, hogy az egész koriander magok jóval lassabban csíráznak, mint ezek a felezett magok.

Ültetőtálca: nem lesz szükséged mély edényekre (max. 8 cm mély elegendő), de győződj meg arról, hogy vízelvezető lyukak legyenek az edényen. A növesztéshez szükséges tálcákból itt tudsz válogatni.

Ültetőközeg: javaslom a kókuszrostot vagy még a finom szemcsés tőzeg is megfelelő. Mindenképp finom szemcsés ültetőközeget használj, amely folyamatosan nedvességet biztosít a magoknak. Mivel a fiatal növények minden tápanyagot a magból kapnak, nem kell aggódod a tápanyagutánpótlás miatt, nincs szükség virágföldre.

Vízpermetező

Konyhai olló

 

Koriander mikrozöld növesztésének lépései

1.lépés: Készítsd elő a tálcát  a mikrozöldek termesztésére. Töltsd fel a tálcát nedves ültetőközeggel, a lehető legegyenletesebben elsimítva (de nem tömörítve).

2. lépés:  Ezután szórd el a magokat a kókuszrost tetején. Azt akarjuk, hogy a magok viszonylag közel legyenek egymáshoz, de ne fedjék egymást (kb. 5-8 négyzetcentiméterenként). A koriander mikrozöldeknek valamivel nagyobb távolságra van szükségük, mint a többi fajtnak, mert hosszabb ideig nőnek és több levél fejlődik. A magot nem szükséges kókuszrosttal letakarni, én azonban szoktam rá egy vékony réteget szórni az egyenletesebb csírázás miatt.

Felezett koriander magok kókuszroston

3.lépés: Spricceld meg a magokat egyenletesen a vízpermetező segítségével. Fedd le a tálcát egy kartonlappal, vagy egy másik tálcával a csíráztatás ideje alatt, de biztosíts valamennyi szellőzést, hogy be ne penészedjen.

4.lépés: Néhány naponta ellenőrizd a magokat, szükség szerint permetezd vízzel. Lehet, hogy nem csíráznak egységesen, de 5-6 napon belül meg kell jelenniük az első csíráknak.

7 napos kicsírázott koriander magok

5.lépés: Miután a magok kicsíráztak, tedd ki a tálcát a fényre, pl. a legvilágosabb ablakpárkányodra.

TIPP! A penész szereti a sötét és nedves környezetet, ezért a talaj tetejét a lehető legszárazabban kell tartanunk. Az alsó öntözés a legjobb megoldás itt. Töltsd meg egy edényt vízzel, és tedd rá a tálcát. A kókuszrost felszívja a vizet, miközben a hajtások szárazak és penészmentesek maradnak.

A növekedés során a koriander mikrozöldek egy része felfelé nyomja a maghéjat a sziklevelekkel és a levelekkel együtt és a maghéj hajlamos megtapadni a levelek végén. Nyugodtan megeheted maghéjjal együtt (még intenzívebb koriander ízt adva ételeidnek), amennyiben ezt nem szeretnéd, óvatosan húzd át a tenyeredet a koriander mikrozöldek tetején, hogy eltávolítsd a héjakat.

Kb 14 napig tart, amíg a koriander mikrozöldek készek a „betakarításra”. A sziklevél levelei nyitottak és zöldek lesznek, ekkor már bátran felhasználhatod. (A növekedés során fokozatosan megjelennek majd a cakkos szélű valódi levelek is.)

Most már csak elő kell venned a konyhai ollót és le kell vágnod! A szárakat közvetlenül a talajszint felett vágd le. Nem kell az egész tálcányit betakarítanod, elegendő annyit, amennyire szükséged van.

Itt is igaz, hogy a koriander mikrozöldek akkor a legfinomabbak, ha frissen használjuk. Öblítsd le hideg vízzel és nyersen add hozzá salátához, levesekhez, turmixokhoz vagy kedvenc öntetedhez.

The form you have selected does not exist.

 

Receptek friss korianderrel

 

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .