A szüleim főállás mellett fizetés kiegészítésként földi epret termeltek sok-sok éven keresztül, így gyerekként mindig az elsők között juthattam ehhez az ízletes, de nem olcsó gyümölcshöz. Annak ellenére, hogy nővéremmel sokat kellett segítenünk az eperültetvényeken, miközben kilószámra tömtük magunkba az eperszemeket, így sem sikerült megutálnom a földi epret.

Az eperhez kapcsolatos szenvedélyes viszonyom annyit változott az utóbbi években, hogy rájöttem, a süteményeken, turmixokon és leveseken kívül izgalmas kiegészítője lehet a salátáknak is.

Szokásomhoz híven ennél a saláta receptnél is törekedtem arra, hogy ne csak egy szimpla zöldsaláta legyen, hanem minél teljesebb értékű ételt készítsek. (Itt feliratkozva te is megtudhatod, hogyan lesz egy szimpla salátából teljes értékű főétel.)

A bébispenót és az eper mellé került kecskesajt, pirított mandula és quinoa. A quinoa az egyik kedvenc kiegészítőm salátákhoz, itt összeszedtem róla a legfontosabb tudnivalókat.

HOZZÁVALÓK

2-3 marék bébispenót

5-6 db közepes földieper, csumázva és félbe6negyedve vágva

kb. 5 deka friss kecskesajt

2 ek mandula, serpenyőben szárazon megpirítva, majd durvára vágva

5 deka quinoa, megfőzve

Az öntethez

2 ek olíva olaj

1 ek frissen facsart citromlé

1/2 citrom frissen reszelt héja, ha kezeletlen a citrom

1 tk mustár (Dijon-i)

1/2 tk méz

só, frissen őrölt bors

 

ÍGY KÉSZÍTSD EL

  1. Kezd a quinoá-val. Egy szűrőben folyóvíz alatt mosd át, majd tedd fel dupla mennyiségű sós vízben főni, kb. 10-15 perc alatt puhára fő. Öblítsd át hideg vízzel és hagyd egy szűrőben lecsöpögni.
  2. Amíg a quinoa fő, készítsd el az öntetet. Egy mély tálban alaposan keverd össze az öntet hozzávalóit, amíg teljesen elegyednek.
  3. Egy lapos tálra rendezd el a spenótot, az epergerezdeket, morzsold rá a kecskesajtot  és szórd meg a manduladarabokkal. Legvégül add hozzá a főtt quinoá-t  és locsold meg az öntet felével. Tálald frissen a maradék öntettel.