Gondolom neked sem jutott még eszedbe nyers kelbimbót használni salátákhoz? Bevallom, hosszú ideig nekem sem.

Évek óta készítek sült kelbimbó salátát ilyen-olyan módon, a meleg sült kelbimbó-édesburgonya saláta mézes-mustáros öntettel és a sült kelbimbó saláta pirított dióval receptjeit az oldalon is megtalálod.

Sajnos sok-sok év maradt ki az életemből enélkül a (nyers) kelbimbó saláta nélkül, nagy kár érte, mert nagyon megszerettem.

A zöld kelbimbó levelek káposztához hasonlító íze miatt nagyon jó felhasználható salátaalapnak, kísérletezz vele bátran. (Ha kicsit tompítani szeretnél “zöld” ízén, javaslom, hagyd állni az öntettel min. 1-2 órát).

Ez a kelbimbó saláta néhány órán belül elfogyasztva a legfinomabb. Ha mégis maradna, hűtőben lefedve tárold. A kelbimbó lehet egy kicsit megbarnul a tárolás során, egy kevés sóval és ecettel újraélesztheted salátádat.

HOZZÁVALÓK

40-50 deka kelbimbó, megtisztítva, apróra vágva (a receptben elmondom, hogyan csináld)

2 marék mandula (vagy dió), serpenyőben szárazon megpirítva, apróra vágva

2 marék aszalt meggy v. áfonya

1-2 ek reszelt Parmezán sajt (v. más markáns ízű sajt)

Az öntethez (MUSTÁROS-MÉZES-FOKHAGYMÁS ÖNTET)

60 ml olíva olaj

2 ek almaecet

1 ek méz

1 tk Dijon mustár

1 kis fokhagyma gerezd, zúzva

só, frissen őrölt bors

ÍGY KÉSZÍTSD EL

  1. Tisztísd meg a kelbimbót; szedd le a külső, barnás leveleket, a szárát vágd le, vágd fel vékonyan. Az aprítást három módon is elvégezheted. Használhatsz aprítógépet, mandolint (zöldségreszelőt) vagy egy éles késsel is gyorsan megy.
  2. Az öntethez keverd össze a hozzávalókat nagyon alaposan, hogy jól elegyedjenek.
  3. Tedd egy mély salátástálba a saláta hozzávalóit; a felvágott kelbimbót,  a pirított mandulát, az aszalt gyümölcsöt és a reszelt sajtot.
  4. Keverd bele az öntetet, majd hagyd állni egy kicsit. Ha tompítani szeretnél a kelbimbó “zöld” ízén, várj 1-2 órát tálalás előtt.