Gondolom neked sem jutott még eszedbe nyers kelbimbót használni salátákhoz? Bevallom, hosszú ideig nekem sem.
Évek óta készítek sült kelbimbó salátát ilyen-olyan módon, a meleg sült kelbimbó-édesburgonya saláta mézes-mustáros öntettel és a sült kelbimbó saláta pirított dióval receptjeit az oldalon is megtalálod.
Sajnos sok-sok év maradt ki az életemből enélkül a (nyers) kelbimbó saláta nélkül, nagy kár érte, mert nagyon megszerettem.
A zöld kelbimbó levelek káposztához hasonlító íze miatt nagyon jó felhasználható salátaalapnak, kísérletezz vele bátran. (Ha kicsit tompítani szeretnél “zöld” ízén, javaslom, hagyd állni az öntettel min. 1-2 órát).
Ez a kelbimbó saláta néhány órán belül elfogyasztva a legfinomabb. Ha mégis maradna, hűtőben lefedve tárold. A kelbimbó lehet egy kicsit megbarnul a tárolás során, egy kevés sóval és ecettel újraélesztheted salátádat.
HOZZÁVALÓK
40-50 deka kelbimbó, megtisztítva, apróra vágva (a receptben elmondom, hogyan csináld)
2 marék mandula (vagy dió), serpenyőben szárazon megpirítva, apróra vágva
2 marék aszalt meggy v. áfonya
1-2 ek reszelt Parmezán sajt (v. más markáns ízű sajt)
Az öntethez (MUSTÁROS-MÉZES-FOKHAGYMÁS ÖNTET)
60 ml olíva olaj
2 ek almaecet
1 ek méz
1 tk Dijon mustár
1 kis fokhagyma gerezd, zúzva
só, frissen őrölt bors
ÍGY KÉSZÍTSD EL
- Tisztísd meg a kelbimbót; szedd le a külső, barnás leveleket, a szárát vágd le, vágd fel vékonyan. Az aprítást három módon is elvégezheted. Használhatsz aprítógépet, mandolint (zöldségreszelőt) vagy egy éles késsel is gyorsan megy.
- Az öntethez keverd össze a hozzávalókat nagyon alaposan, hogy jól elegyedjenek.
- Tedd egy mély salátástálba a saláta hozzávalóit; a felvágott kelbimbót, a pirított mandulát, az aszalt gyümölcsöt és a reszelt sajtot.
- Keverd bele az öntetet, majd hagyd állni egy kicsit. Ha tompítani szeretnél a kelbimbó “zöld” ízén, várj 1-2 órát tálalás előtt.
A kelbimbot nem kell megfőzni előtte?
Köszönöm a választ
Kedves Judit,
nem kell megfőzni, nyersen kerül bele. Nagyon finom, kellemes íze van a kelbimbónak nyersen, vékonyan lereszelve vagy felvágva.