Ez egy rendkívül tápláló, ugyanakkor üdítő saláta, melynek fő összetevője a petrezselyem. Sokan Libanonhoz kötik, de gyakorlatilag Marokkótól Törökországig a Földközi-tenger egész déli partja mentén ismerik valamelyik változatát. Mára már az egész világon elterjedt, igazi globális saláta lett.

A legnagyobb hiba, amit ezzel a salátával elkövethetsz, hogy túl sok bulgurt teszel bele. Elkészítéséhez csak néhány alapanyagra van szükséged, de arra figyelj, hogy azok valóban frissek és jó minőségűek legyenek. Csak valóban friss petrezselymet és ízletes paradicsomot használj, mert a végeredmény ekkor lesz tökéletes.

A saláta alapja a bulgur (más néven búzatöret), amely nem más, mint a zöld búzaszemek gőzölve, szárítva és törve. Nálunk is kapható, főleg a hiperek bioétel polcain érdemes utánakeresgélni vagy a bioboltokban.

A bulgur elkészítésével kezdjük majd a salátát, amihez két módszer is létezik: megfőzheted forró vízben, mint például a rizst, vagy pedig egyszerűen hideg vízbe áztatod fél órára ( ez utóbbit “haladó” bulgur fogyasztóknak ajánlom:)). Én ezt az utóbbi módszert szeretem ehhez a salátához, mert így megmarad a bulgur kissé diós íze, és nem puhul meg túlságosan, icipicit roppanós marad. Ha viszont puhán szereted a bulgurt, válaszd az első módszert.

HOZZÁVALÓK

3 evőkanál bulgur
6 csokor friss petrezselyem
1 marék friss mentalevél
3 szál újhagyma
3 szem paradicsom
1 dl extra szűz olívaolaj
1 citrom leve
só és frissen őrölt bors
4 salátalevél a tálaláshoz (elhagyható)

ÍGY KÉSZÍTSD EL

  1. Főzd meg a bulgurt puhára kb 20 perc alatt, majd szűrd le és egy kicsit nyomkodd ki.
  2. A leszárazott petrezselymet éles késsel vágd finomra, de ne pépesre.
  3. Aztán következhet a menta, majd az újhagyma, ezeket mind nagyon apróra vágd, és keverd bele a petrezselyembe.
  4. Magozd ki a paradicsomokat, méghozzá úgy, hogy vágd félbe, a magját kapard ki, majd vékony csíkokra szeleteld, és kockázd fel apróra.
  5. Keverd a paradicsomot is a petrezselyemhez, a végén pedig tedd hozzá a bulgurt.
  6. Az olívaolajat keverd össze a citromlével, sóval és borssal. Ne öntsd az öntetet azonnal a petrezselyemhez, csak tálaláskor, mert egyébként a petrezselyem összeesik.
  7. Tálald azonnal, látványos tálalási mód, ha kis salátalevelekbe töltve teszed az asztalra.