Két okból is nagyon szeretem ezt a lencsesalátát. Az egyik ok, hogy bravúrosan felhasználható hozzá a maradék húsvéti sonka és tojás maradék. A másik ok, hogy tehetsz hozzá a tavasz első zöldségeiből is, akár a zsenge retekből és az újhagymából.
A képen látható salátához jó minőségű szárított sonkát használtam, de így húsvét után a maradék húsvéti sonka is megfelel ennek a célnak.
Ha pedig nem szereted a rukkola intenzív ízét, használj bébi spenótót vagy galambbegy salátát, hiszen ezen zöldsaláták valamelyikével tovább fokozhatod ennek a salátának a vitamintartalmát.
Ha nem frissen tálalod, akkor érdemes a paradicsomot és a zöldsalátát csak tálalás előtt belekeverni.
HOZZÁVALÓK
20 deka szárított lencse v. 1 konzerv lencse, leöblítve
1 kis fej lilahagyma vagy 4-5 szál újhagyma, apróra vágva
1 cs friss petrezselyem, apróra vágva
4 közepes paradicsom v. 1 marék koktélparadicsom, felkockázva
2 tk kapribogyó (elhagyható)
6 ek olíva olaj
2 ek alma- v. fehérborecet
8 szelet szárított sonka v. maradék húsvéti sonka, nagyobb csíkokra vágva
10 deka rukkola saláta v. bébi spenót v. galambbegy saláta
só, frissen őrölt fekete bors
ÍGY KÉSZÍTSD EL
- Ha szárított lencsét használsz, tedd fel főni sós vízben és főzd kb. 20-25 percig, amíg puha, de belül roppanós. Ehhez jó választás a zöld lencse, ami nehezebben fő szét.
- Ha konzerv lencsét használsz, öntsd le a vizet, öblítsd át meleg vízzel.
- Kockázd fel a hagymát, öntsd rá 1 tk ecetet, sózd, borsozd és hagyd állni.
- Keverd össze az olívaolajat a maradék ecettel és ízesítsd egy kevés sóval és borssal.
- Ha a lencse megfőtt, öntsd le róla a vizet és melegen keverd bele az ecetes hagymát és a kapribogyót, ha használsz. Add hozzá az öntet 2/3-át. Sózd, borsozd, ha szükséges.
- Keverd hozzá a petrezselymet, rendezd el a tetején a paradicsomot, sonkát és a zöld salátát. Locsold meg a maradék öntettel és tálalhatod is. Jó étvágyat!