Két okból is nagyon szeretem ezt a lencsesalátát. Az egyik ok, hogy bravúrosan felhasználható hozzá a maradék húsvéti sonka és tojás maradék. A másik ok, hogy tehetsz hozzá a tavasz első zöldségeiből is, akár a zsenge retekből és az újhagymából.

A képen látható salátához jó minőségű szárított sonkát használtam, de így húsvét után a maradék húsvéti sonka is megfelel ennek a célnak.

Ha pedig nem szereted a rukkola intenzív ízét, használj bébi spenótót vagy galambbegy salátát, hiszen ezen zöldsaláták valamelyikével tovább fokozhatod ennek a salátának a vitamintartalmát.

Ha nem frissen tálalod, akkor érdemes a paradicsomot és a zöldsalátát csak tálalás előtt belekeverni.

HOZZÁVALÓK

20 deka szárított lencse v. 1 konzerv lencse, leöblítve

1 kis fej lilahagyma vagy 4-5 szál újhagyma, apróra vágva

1 cs friss petrezselyem, apróra vágva

4 közepes paradicsom v. 1 marék koktélparadicsom, felkockázva

2 tk kapribogyó (elhagyható)

6 ek olíva olaj

2 ek alma- v. fehérborecet

8 szelet szárított sonka v. maradék húsvéti sonka, nagyobb csíkokra vágva

10 deka rukkola saláta v. bébi spenót v. galambbegy saláta

só, frissen őrölt fekete bors

 

ÍGY KÉSZÍTSD EL

  1. Ha szárított lencsét használsz, tedd fel főni sós vízben és főzd kb. 20-25 percig, amíg puha, de belül roppanós. Ehhez jó választás a zöld lencse, ami nehezebben fő szét.
  2. Ha konzerv lencsét használsz, öntsd le a vizet, öblítsd át meleg vízzel.
  3. Kockázd fel a hagymát, öntsd rá 1 tk ecetet, sózd, borsozd és hagyd állni.
  4. Keverd össze az olívaolajat a maradék ecettel és ízesítsd egy kevés sóval és borssal.
  5. Ha  a lencse megfőtt, öntsd le róla a vizet és melegen keverd bele az ecetes hagymát és a kapribogyót, ha használsz. Add hozzá az öntet 2/3-át. Sózd, borsozd, ha szükséges.
  6. Keverd hozzá a petrezselymet, rendezd el a tetején a paradicsomot, sonkát és a zöld salátát. Locsold meg a maradék öntettel és tálalhatod is. Jó étvágyat!