Ennél a meleg sült kelbimbó-édesburgonya salátánál egy igazi csoda és ízbomba születik a sült kelbimbó és édesburgonya találkozásából. A zöldségek tisztítása után a sütő végzi el a munka nagy részét,  nekünk már csak az öntet elkészítésével kell foglalatoskodni, ami max. 2 perc.

HOZZÁVALÓK

kb- 40 deka kelbimbó, megtisztítva, ha nagyobbak (3-4cm-esnél) félbevágva

2 közepes édesburgonya, meghámozva kb. 3 cm-es kockára vágva

3-4 ek olívaolaj

1 gerezd fokhagyma, zúzva

só, frissen őrölt bors

Az öntethez:

3 ek olívaolaj

1 ek almaecet

1 tk Dijon-i mustár (én magosat használtam)

1 tk méz

só, frissen őrölt bors

 

ÍGY KÉSZÍTSD EL

  1. Melegítsd fel a sütőt 200fokra.
  2. Vágd le a kelbimbók torzsájáról a megbarnult részt és szedd le a külső sárgás leveleket. Kockázd fel az édesburgonyát.
  3. A megtisztított és előkészített zöldségeket tedd egy mély tálba és locsold meg olívaolajjal és nyomd rá a fokhagymát. Jól forgasd át, hogy a zöldségek minden részét bevonja a fokhagymás olaj. Sózd, borsozd és ismét forgasd át.
  4. Egy nagyobb tepsit vékonyan olajozz be és tedd rá a zöldségeket, hogy egymás mellett legyenek. Süsd kb.30- 40 percig, amíg a zöldségek megpuhulnak és szépen megbarnulnak. Kb. 15 perc után forgasd át. A sütési idő függ a sütődtől és a zöldségek nagyságától is.
  5. Amíg a zöldségek sülnek egy mély salátástálban keverd össze nagyon alaposan az öntet hozzávalóit. Ha a zöldségek elkészültek, öntsd az öntetes tálba és óvatosan keverd össze, hogy a zöldségek ne törjenek össze. Melegen, langyosan tálald.
  6. Ha nem eszed meg az összeset, akkor csak a zöldség egy részét keverd az öntethez. A maradék 2-3 napig jól eláll a hűtőben, fogyasztás előtt előmelegített sütőben 5-10 perc alatt újra átmelegszik és olyan lesz, mint frissen.