Ennél a mentás cékla körte salátánál elmozdultam egy kicsit a klasszikus cékla-alma párostól és a nyers céklát most körtével kombináltam. Egy kevés friss menta levél, egy egyszerű citromos-olívaolajos öntet, fetasajt és napraforgómag egészíti ki a friss zöldség-gyümölcs párost.

Üde, harsány színével valódi ékszere lehet a karácsonyi asztalunknak (előételként és köretként is), de az ünnepek után is jusson eszünkbe ez téli vitaminbomba a szürke hétköznapjainkon is, ha valami egészséges hangulatjavítóra vágyunk.

Érdemes kemény, de édes körtét választani, mert a puha körte egy nagy masszává áll össze az aprítás során.

Elkészítése minimális munkát igényel (ahogy tőlem megszokhattátok), de jól jön hozzá egy mandolin (zöldségreszelő), amivel pillanatok alatt gyufaszálra vághatjuk a belevalókat. Ha ez nincs, akkor egy éles késsel sem tart sokáig az aprítás, ha pedig nagyon sietünk, akkor használjuk a sajtreszelőnk nagy lyukú felét.

HOZZÁVALÓK

3 közepes cékla, megmosva, meghámozva és gyufaszál vastagságúra vágva

3 körte, kemény, gyufaszál vastagságúra vágva

néhány friss mentalevél

10 deka feta sajt

1 marék napraforgómag, pirítva (elhagyható)

Öntethez:

6 ek olívaolaj

2 ek frissen facsart citromlé

só, frissen őrölt bors

 

ÍGY KÉSZÍTSD EL

  1. Keverd össze alaposan az öntet hozzávalóit.
  2. Egy mandolin (zöldségreszelő) segítségével vagy egy éles késsel aprítsd össze a körtét és a céklát. (Végső esetben a reszelő nagy lyukú felén is lereszelheted.)
  3. Tedd egy mély salátástálba a zöldségeket és locsold meg az öntettel.
  4. Tálaláskor szórd meg a friss mentalevéllel, a napraforgómaggal és morzsold a tetejére a fetasajtot. Frissen elkészítve finom.