Ok, tudom, hogy ez egy salátákról szóló blog és azt ígértem, hogy itt minden a salátákról fog szólni. Jogos a kérdés, hogy jön ide egy fűszerkeverék recept, aminek látszólag nem sok köze van a salátákhoz. Pedig van….
Az üzletekben készen kapható mexikói fűszerkeverékeket a háziasszonyok csak sült húsokhoz használják (és talán jól is teszik, ha maradnak ennél).
Azonban egyáltalán nem nagy ördöngösség egy saját magunk által összekevert fűszerkeveréket összeállítani, amit bármikor nyugodt szívvel előkaphatunk, mert tudjuk, hogy nincs benne semmi ízfokozó és nem kívánatos alapanyag, csak az általunk ismert és kedvelt fűszerek.
Ez a fűszerkeverék a mexikói ízvilágot idézi elénk, készülhet csípős és nem csípős változatban (vagy mindkettőben), a család ízléséhez igazodva és bármelyik háztartásban fellelhető fűszerekből áll. Javaslom készíts egyből dupla vagy tripla adagot és a felesleget tedd egy fűszertartóba a fűszerpolcodra, hogy bármikor elővehesd.
Így bármikor nyugodtan fűszerezheted vele
- kedvenc sült zöldségeidet,
- keverheted salátaöntetekbe (mint pl. ennél a mexikói csirkesalátánál),
- szórhatod chillis babhoz és
- természetesen pácolhatod benne a sütésre váró húsokat is.
HOZZÁVALÓK
1 ek chili paprika (ha szereted a csípőset)
2 tk őrölt római kömény
1 tk fűszerpaprika (én füstöltet használok)
1/2 tk szárított oregánó
1/2 tk fokhagymás só
1/4 tk só
1/4 tk őrölt fekete bors
1/4 tk cayenne pepper ) ha nincs otthon, ne aggódj, enélkül is finom lesz)
ÍGY KÉSZÍTSD EL
Keverd össze a hozzávalókat és használd húsokhoz, salátákhoz, zöldségekhez. Ha nagyobb adagban készíted, egy jól záródó üvegben, SÖTÉT HELYEN tárold.