Dekoratív vendégváró, de gyors hétköznapi vacsorának is tökéletes ez a saláta mézes-mustáros csirkecsíkokkal és avokádóval.
A mézes-mustáros öntet nagyon hálás öntet, a gyerekeknél is nagy kedvenc lehet, segítségével megszerettethetők a különféle saláták. A tradicionális ízek kedvelőinél is kezdheted ezzel az öntettel, ha épp most kezded a saláták bevezetését a családi menübe.
A legszuperebb dolog ebben a salátában, hogy a húspácnak és a salátaöntetnek ugyanaz az alapja. Egy olajos-mézes-mustáros páccal készítjük el a csirkét, a maradék pácot pedig kevés vízzel vagy fehérbor ecettel hígitjuk és a saláta mellé tálaljuk.
Évszaktól függően tudod változtatni a saláta összetevőit. Télen a zöldsaláta lehet madársaláta, római saláta, szívsaláta, bébi spenót vagy rukkola ill. ezek keveréke, paradicsom helyett pedig cikkezz fel egy nagyobb almát. Nyáron a paradicsom mellé mehet kisebb kockára vágott uborka, retek is, a lilahagyma helyett használhatsz újhagymát.
HOZZÁVALÓK (4 személyre)
4 db csirkemell filé v. 4 db filézett csirkecomb
3 nagy marék szezonális zöld saláta (kb. 30 deka)
1 kisebb lilahagyma, vékonyan felkarikázva
1 kisebb konzerv kukorica, levéről leöblítve
20 deka koktélparadicsom , félbevágva (nyáron)
1 nagyobb alma, kicsumázva, vékony cikkekre vágva (télen)
1 nagy érett avokádó, meghámozva, felcsíkozva
Az öntethez ill. húspáchoz:
6 ek olívaolaj
2 ek Dijon-i mustár
2 ek méz
1 gerezd fokhagyma
só, frissen őrölt bors
2 ek víz v. fehérbor ecet
ÍGY KÉSZÍTSD EL
- Keverd össze az öntet (és pác) hozzávalóit, KIVÉVE a fehérbor ecetet (v. vizet).
- A csirkét nagyon óvatosan sózd, borsozd és öntsd rá a pác (öntet) felét. Ha van időd, akkor hagyd állni min. 1 órát. (Ezt a lépést 1-2 nappal korábban is megcsinálhatod.)
- Az öntet másik felébe keverj 2 ek fehérbor ecetet v. vizet.
- Egy felmelegített serpenyőben süsd pirosra a hús mindkét oldalát oldalanként kb. 4-5 perc alatt. A sütési idő nagyban függ a hússzeletek vastagságától, ellenőrizd, hogy valóban jól átsüljenek. A méz miatt a hús gyorsan megéghet, ezért gyakran ellenőrizd.
- Az elkészült húst átlósan vágd fel vékony csíkokra.
- Egy nagyobb tálaló tányéron helyezd el a megmosott és felvágott zöldségeket és a húst a képen látható módon (vagy csak egyszerűen bízd magad a fantáziádra:))
- Locsold meg vagy tálald a megmaradt öntettel.
[info animation_delay=”0″ animate=”” ]TIPP! 1.Süthetsz ropogósra baconszeleteket és ezt a saláta tejére morzsolhatod. 2.Főzz keményre 2 tojást, karikázd fel és add a salátástálhoz.[/info]