Dekoratív vendégváró, de gyors hétköznapi vacsorának is tökéletes ez a saláta mézes-mustáros csirkecsíkokkal és avokádóval.

A mézes-mustáros öntet nagyon hálás öntet, a gyerekeknél is nagy kedvenc lehet, segítségével megszerettethetők a különféle saláták. A tradicionális ízek kedvelőinél is kezdheted ezzel az öntettel, ha épp most kezded a saláták bevezetését a családi menübe.

A legszuperebb dolog ebben a salátában, hogy a húspácnak és a salátaöntetnek ugyanaz az alapja. Egy olajos-mézes-mustáros páccal készítjük el a csirkét, a maradék pácot pedig kevés vízzel vagy fehérbor ecettel hígitjuk és a saláta mellé tálaljuk.

Évszaktól függően tudod változtatni a saláta összetevőit. Télen a zöldsaláta lehet madársaláta, római saláta, szívsaláta, bébi spenót vagy rukkola ill. ezek keveréke, paradicsom helyett pedig cikkezz fel egy nagyobb almát. Nyáron a paradicsom mellé mehet kisebb kockára vágott uborka, retek is, a lilahagyma helyett használhatsz újhagymát.

HOZZÁVALÓK (4 személyre)

4 db csirkemell filé v. 4 db filézett csirkecomb

3 nagy marék szezonális zöld saláta (kb. 30 deka)

1 kisebb lilahagyma, vékonyan felkarikázva

1 kisebb konzerv kukorica, levéről leöblítve

20 deka koktélparadicsom , félbevágva (nyáron)

1 nagyobb alma, kicsumázva, vékony cikkekre vágva (télen)

1 nagy érett avokádó, meghámozva, felcsíkozva

Az öntethez ill. húspáchoz:

6 ek olívaolaj

2 ek Dijon-i mustár

2 ek méz

1 gerezd fokhagyma

só, frissen őrölt bors

2 ek víz v. fehérbor ecet

 

ÍGY KÉSZÍTSD EL

  1. Keverd össze az öntet (és pác) hozzávalóit, KIVÉVE a fehérbor ecetet (v. vizet).
  2. A csirkét nagyon óvatosan sózd, borsozd és öntsd rá a pác (öntet) felét. Ha van időd, akkor hagyd állni min. 1 órát. (Ezt a lépést 1-2 nappal korábban is megcsinálhatod.)
  3. Az öntet másik felébe keverj 2 ek fehérbor ecetet v. vizet.
  4. Egy felmelegített serpenyőben süsd pirosra a hús mindkét oldalát oldalanként kb. 4-5 perc alatt. A sütési idő nagyban függ a hússzeletek vastagságától, ellenőrizd, hogy valóban jól átsüljenek. A méz miatt a hús gyorsan megéghet, ezért gyakran ellenőrizd.
  5. Az elkészült húst átlósan vágd fel vékony csíkokra.
  6. Egy nagyobb tálaló tányéron helyezd el a megmosott és felvágott zöldségeket és a húst a képen látható módon (vagy csak egyszerűen bízd magad a fantáziádra:))
  7. Locsold meg vagy tálald a megmaradt öntettel.

[info animation_delay=”0″ animate=”” ]TIPP! 1.Süthetsz ropogósra baconszeleteket és ezt a saláta tejére morzsolhatod. 2.Főzz keményre 2 tojást, karikázd fel és add a salátástálhoz.[/info]