Rengetegszer feltették már nekem a kérdést –  a mikrozöld elnevezés csak valamilyen “puccos” elnevezése a csíráknak? A válasz- NEM.

A csírák és a mikrozöldek két teljesen eltérő kategória. Különböznek a növesztési eljárásukban, a tápanyag összetételükben és  az ízvilágukban is.

Íme 5 különbség a mikrozöldek és a csírák között:

 

🌱A csírák kicsírázott magvak. A mikrozöldek fejlődésben lévő növények/fiatal növényi hajtások; a valamilyen ültetőközegben elvetett magvak már szárat és leveleket is növesztettek.

 

🌱A csírák nedves közegben fejlődnek; a csíramagokat soha nem vetjük el, a csírák kifejlődéséhez magas páratartalmat és megfelelő hőmérsekletet biztosítunk a mag számára. A mikrozöldek növesztéséhez mindig valamilyen ültetőközeget használunk.

 

🌱A csírák kifejlődéséhez általában elegendő néhány nap. A mikrozöldek nagy része a vetéstől számítva kb.2 hét alatt vágható méretűre növekszik.

 

🌱A WHO besorolása alapján a csírák közepesen kockázatos növényi eredetű élelmiszerek csoportjába tartoznak, mivel a csírák előállításához szükséges feltételek a kórokozó baktériumok szaporodása számára is ideálisak (kedvező hőmérséklet, magas páratartalom, hosszú csíráztatási idő). A mikrozöldek növesztése során ilyen veszélyekkel nem kell számolnunk, hiszen a mikrozöld növények szabad levegőn növekednek.

 

🌱A csírák és a mikrozöldek ízükben is eltérnek. A mikrozöldek esetében a fiatal növény szárát és leveleit fogyasztjuk, ízük koncentrált, karakteres, a kifejlett növényhez nagyon hasonló ízük van.

 

🌱A mikrozöldek sokkal változatosabban felhasználhatóak, mint a csírák. Nemcsak feltétként, hanem saláta-, turmix-, peszto alapanyagként is megállják a helyüket.

 

Ha te is szeretnéd kipróbálni a mikrozöld növesztést, hogy egész évben friss, vegyszermentes zöldeket ehess, válogass ültetőcsomagjaink közül:

[products_slider title=”” per_page=”12″ hide_free=”no” show_hidden=”no” animation_delay=”0″ z_index=”” product_in_a_row=”4″ category=”ultetetocsomagok” layout=”default” product_type=”all” orderby=”rand” order=”desc” autoplay=”false” animate=”” ]

 

Kedves Látogató!

Webáruházunk zavartalanul üzemel, amíg a futárszolgálatok működése nincs korlátozva. A  megnövekedett rendelésszám miatt a rendelések feldolgozása a szokásosnál 2-3 nappal többet vesz igénybe ebben az időszakban.

FONTOS! A Foxpost-os rendeléseket márc.22., 20 óráig tudjuk fogadni, ezután a FOXPOST szállítási lehetőséget átmenetileg felfüggesztjük.

A magokkal kézzel közvetlenül nem érintkezünk a csomagolás során, mivel egy automata csomagológép végzi a magok adagolását.