Van egy jó és egy kevésbé jó hírem ezzel kapcsolatban.

A jó hír, hogy semmi különleges eszközt nem szükséges beszerezned, saláták készítéséhez a legalapvetőbb konyhai eszközök is elegendőek. A salátád íze nem ezen fog múlni, max. az elkészítésére kell majd egy kicsit több időt szánnod.

A kevésbé jó hír, ha szeretnél kevesebb időt tölteni egy-egy saláta elkészítésével, mégis érdemes lesz néhány konyhai eszközt beszerezned. Sok értékes percet megspórolhatsz egy-egy hasznos tárgy segítségével.

1.Eszközlista

Az alábbi listában azokat az eszközöket találod, amiket használni fogsz a saláta készítés folyamán ill. megkönnyítik és -gyorsítják a munkádat. Minden eszköz kiváltható mással, ezért ne aggódj, ha valami hiányzik.

  • Éles kés daraboláshoz
  • Hámozó kés vagy zöldséghámozó
  • Káposztagyalu vagy mandolin (zöldséggyalu) – rengeteg fajta zöldség felvágásához használhatod, gyorsan egyforma vastagságúra vághatod fel vele a zöldségeket (pl. káposzta, cékla, alma, sárgarépa, cukkini, retek esetében nagyon hasznos)
  • Reszelő (nagy lyukú) – sárgarépa, cékla, alma reszeléséhez fogod gyakran használni
  • Vágódeszka
  • Saláta centrifuga – a zöld salátaleveleket, fűszernövényeket gyorsan és egyszerűen megmoshatsz és -száríthatsz benne, így tovább eltarthatók lesznek és az öntet is jobban tapad a száraz levelekhez. Kb. 1500 Ft-os beruházás.
  • Nagyobb műanyag edény – a zöldségfélék átmosásához
  • Fazék – a hüvelyesek, gabonák megfőzéséhez
  • Szűrő – a zöldségek, hüvelyesek, gabonák stb. leszűréséhez, leöblítéséhez
  • Befőttes üveg jól záródó tetővel (kb. 2 dl-es) – öntetek készítéséhez
  • Befőttes üveg vagy műanyag doboz tetővel (kb. 5-7dl-es) – az előre elkészíthető salátákhoz (jó, ha több is van ezekből)
  • Serpenyő – húsok, sajtok sütéséhez
  • Salátás tál – a saláták összekeveréséhez, bármilyen mély kerámia vagy üvegtál megfelel
  • Aprítógép – nagyon hasznos háztartási eszköz kencék készítéséhez, különféle zöldségek, diófélék aprításához, de egy vágódeszka és kés is tökéletesen helyettesítheti.

2.Alapkonyha – alapanyagok, amiket érdemes a kamrádban tartanod

FONTOS SZABÁLY!

Egészséges ételeket csak egészséges, jó minőségű alapanyagokból tudsz készíteni. Érdemes ezekből készletet tartanod a konyhaszekrényedben vagy a kamrádban, hogy ne kelljen minden alkalommal a boltba rohangálnod, ha össze szeretnél dobni pl. egy salátát.

A lista nem teljes körű, de kiindulási pontnak jó lehet és természetesen nem úgy értendő, hogy minden egyes elemét kötelezően tartanod kell, hiszen egy csomó minden “csereszabatos”. (A listában nem részletezem a zöldségeket, hiszen ezek többségét úgyis frissen vásárolod.)

2.1.Konzervek

Szeretem a konzerveket, kényelmes őket használni, de mindig nézd meg, hogy ne valami tartósítószerrel és sóval telenyomott borzalmat vegyél. Amik jól jöhetnek saláták készítésekor:

  • Babkonzerv (fehér, vörös, vegyes)
  • Csicseriborsó
  • Lencse
  • Halkonzerv (szardínia, tonhal, lazac)
  • Kukorica
  • Aszalt paradicsom
  • Olívabogyó
  • Peszto

2.2.Mirelitek

A listában azokat a mirelitféléket találod, amiket boltban is be tudsz szerezni és jól jöhetnek salátakészítésnél.

  • Kukorica
  • Bab
  • Zöldborsó
  • Zöldbab (zöldhüvelyű)

TIPP! A hüvelyesféléket (bab, csicseriborsó, lencse) én leginkább szárazon vásárolom és magam főzöm meg, így nemcsak sokkal olcsóbb, hanem egészségesebb is. Adagokban lefagyasztom és használat előtt kiengedem.

2.3.Teljes kiőrlésű gabonák

Sokáig elállnak és jó szolgálatot tesznek salátád felturbózására. A minitanfolyamban  bemutatom, hogyan lesz egy könnyű zöldséges salátából laktató saláta, ebben a bejegyzésben pedig lépésről-lépésre elolvashatod, hogyan használd a teljes kiőrlésű gabonákat salátakészítéshez.

  • Kuszkusz
  • Bulgur
  • Köles
  • Quinoa
  • Árpa (gersli)
  • Rizs (barna, fekete,vörös)
  • Tönkölybúza

2.4.Ecetek, olajok, mustár, majonéz, méz

Kérlek felejtsd a csípős ízű háztartási ecetet és max. fejes saláta vagy uborkasaláta készítéséhez használd. Nézz körül az interneten vagy a boltokban valamilyen jó minőségű ecetért és kísérletezz. Sokféle ízesítésű ecet kapható, de bőven elég ha 1-2 fajtát beraktározol ezekből és csak akkor veszel újat, ha a korábban vásároltak elfogytak.

Balzsamecetet, fehérbor és almaecetetet érdemes mindig a szekrényed polcán tartani, ezekből az ecetekből bármikor készíthetsz egy finom salátaöntetet.

A legtöbb öntet alapja az olívaolaj, amihez javaslom válassz valamilyen középár kategóriás extra szűz olíva olajat. Drágább, de semlegesebb ízű olajok a szőlőmag és az avokádó olaj.

Hidegen préselt olajok közül javaslom a dióolajat vagy a lenmagolajat, ez utóbbinak íze enyhén kesernyés, de érdemes egy kanálkával mindig hozzáadni az öntethez, egészségvédő hatása miatt.

A mustárok közül én a jó minőségű dijon-i mustárokat szeretem, általában két fajta van itthon, a sima és a magos. Nagyon sok öntet nélkülözhetetlen összetevője.

Sokfajta saláta készül majonézből, egy kisebb dobozzal általában tartok itthon, bár igyekszem legtöbbször magam keverni.

Az öntetek édesítéséhez jó szolgálatot tesz a méz (pl. akác, vegyes virág), egészségesebb és gyorsabban oldódik a cukornál.

2.5.Fűszerek

Amíg lehetőségem van és szezonjuk van, addig leginkább friss zöldfűszereket használok a salátákhoz, igazi ízbombák.

De van néhány szárított fűszer, amik nélkülözhetetlen elemei a fűszerpolcomnak és gyakran keverem salátákhoz.

  • Római kömény (egész és őrölt)
  • Koriander (őrölt)
  • Oregánó
  • Rozmaring
  • Kakukkfű
  • Provance-i keverék
  • Tárkony
  • Menta
  • Kapor
  • Házilag készített fűszerkeverékek (mint pl. ez a mexikói fűszerkevereék)

A bazsalikom, petrezselyem véleményem szerint semmilyen ízélményt nem nyújt szárított formában, a petrezselymet , koriandert és kaprot inkább fagyasztva tárolom.

2.6.Diófélék, magvak, aszalt gyümölcsök

Extra vitaminokat, ásványi anyagokat, esszenciális enzimeket juttathatunk be ezekkel az élelmiszerekkel a szervezetünkbe és nagyon jól feldobhatók velük a saláták.

Általában pirítva keverem a salátákhoz, egy serpenyőben magas hőfokon, szárazon 2-3 perc alatt megpiríthatóak.

Elég ezekből kis mennyiségben a salátákhoz tenni, ezért nem szükséges nagy mennyiségben beraktároznod belőlük.

Diófélék:

  • Dió
  • Kesudió
  • Mandula
  • Mogyoró (török)
  • Pisztácia

Magvak

  • Tökmag
  • Napraforgómag
  • Szezámmag
  • Lenmag
  • Mák

Aszalt gyümölcsök

  • Mazsola
  • Meggy
  • Vörös áfonya
  • Sárgabarack
  • Datolya

Kihagytam valamit a listából? Írd meg kommentben!