Ha ezt a bejegyzést olvasod, lehet azt gondolod: „Már elkéstem, kár már belekezdeni bármibe is a kertben.”  A tavasz végével sokan úgy érzik, hogy ezzel véget ért a kertészeti szezon. Ne aggódj, ezt a bejegyzést olvasva rájössz, hogy egyáltalán nem vagy elkésve semmivel. Rengeteg zöldségféle kerülhet még a kertedbe, magaságyásodba, balkonkertedbe a nyár beköszöntével.

Zöldségfélék

Palántából nevelhető zöldségfélék

Ilyenkor még sok helyen kaphatóak zöldségpalánták, érdemes bevásárolni ezekből. Egészen június végéig palántázhatsz paprikát, paradicsomot, uborkát. cukkinit, padlizsánt és káposztaféléket. A nyári hónapok alatt lesz még idejük megerősödni és termést hozni ezeknek a növényeknek is.

Magról vethető zöldségfélék

Sok fajta zöldségféle vethető magról még júniusban. Ezeknek a zöldségeknek a többségét akár másodvetésként is elvethetjük, amikor a kora tavaszi zöldségeink (pl. borsó, retek stb.) kikerültek a helyükről.

Sárgarépa

A sárgarépát egészen június végéig elvethetjük, érdemes rövid tenyészidejű fajtát választani.

Fodros kel

A fodros kel is vethető magról egészen június végéig, így még lesz ideje megerősödni a növényeknek a tél beköszöntéig. A fodros kel termesztéséről itt írtam részletesen. (Érdemes elolvasni, mert sok gyakorlati tanácsot osztottam meg ebben a bejegyzésben.)

fodros kel Fodros kel termesztése konyhakertben

Mángold

A mángold szép, színes növény. A fiatal levelek nagyon finomak salátákban, a nagyobb leveleket spenót helyett is használhatjuk.

A mángold magját egészen őszig elvetheted. Vesd el a magokat kb. 2-3 cm mélyre, majd a növekedésük során ritkítsd meg a növényeket úgy, hogy mindegyik között körülbelül 25 cm legyen. Szedd gyakran a mángold leveleket, ne aggódj, a növényed majd folyamatosan hozza majd az új leveleket.

A fodros kelhez hasonlóan a mángold is viszonylag jól áttelel a mi éghajlatunkon. Bár a tél második felében már nem szépek a levelei, tavasszal újrahajt és ezután még jó néhány hétig biztosítja számunkra a friss vitaminforrást az ínségesebb kora tavaszi hónapokban.

Salátafélék

A salátafélék gyorsan fejlődő növények, 4-6 hét leforgása alatt már élvezhetjük is az első leveleket a meleg nyári időben. Egyetlen hátrányuk, hogy többségük a hűvösebb időjárást kedveli, a nagy melegben gyorsan virágba, majd magba mennek. 

Ha van árnyékos vagy félárnyékos helyed, akkor oda szórhatsz el a salátafélék magjaiból. A tépősaláták közül nyáron én a Mesclun salátakeveréket vetem, mivel olyan fajtákból áll, amik tolerálják a meleget.  Nagyobb, árnyékot adó növények (pl. paradicsom) tövébe szórom köztes veteményként.

Új-zélandi spenót

A mi spenótunkhoz képest nagy előnye, hogy jól bírja a meleget és száraszságot, így egész nyáron szedhető. A szárazságot sokáig elviseli, sőt magot is érlel, de kevesebb lesz a zöldtömege. A talajra nem igényes, de ha dús lombozatú növényt szeretnénk, akkor tápanyagdús talajba vesd és rendszeresen öntözd.

Cékla

Céklát nemcsak kora tavasszal, hanem júliusig folyamatosan vethetsz. Fiatal zsenge leveleit salátákba is felhasználhatod, az apróbb bébi céklák is nagyon finomak salátákban. Igénytelen, a kártevőknek ellenálló zöldségféle, amiből mindenképp érdemes termeszteni.

Babfélék

A babok többsége melegebb időben érzi jól magát, ezért vetésükkel érdemes megvárni a melegebb hónapokat, akár július végéis is vethetsz babot. Természetesen léteznek olyan változatok is, amelyeknek a hideg körülmények is ideálisak (pl. lóbab). A babok kerüljenek napos helyre, ahol legalább 6 óra napfény éri őket és jó vízelvezetésű talajba vesd.

 

Fűszernövények  

Júniusban sem vagy elkésve a különböző fűszernövények vetésével, ültetésével. Ültethetsz előre nevelt fűszernövény palántákat vagy bizonyos fajtákat közvetlenül magról is vethetsz.

A melegebb júniusi hőmérséklet lehetővé teszi, hogy a fűszernövények magjai gyorsan kicsírázzanak a szabadban, így néhány hét alatt gyönyörű friss fűszernövényeket termeszthetsz.

Válassz gyorsan növekvő fajtákat, például koriandert, kaprot és petrezselymet. Ha van egy igazán védett, napos hely a kertben, a bazsalikom is jó választás lehet.

 

zöldfűszer