Skip to main content
[et_pb_section fb_built=”1″ _builder_version=”4.16″ global_colors_info=”{}”][et_pb_row _builder_version=”4.16″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” global_colors_info=”{}”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”4.16″ custom_padding=”|||” global_colors_info=”{}” custom_padding__hover=”|||”][et_pb_text _builder_version=”4.17.4″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” global_colors_info=”{}”]

A nyár vége még egyáltalán nem jelenti azt, hogy véget ért a növénytermesztés időszaka. Sok fajta zöldségféle és fűszernövény vethető ill. ültethető augusztustól késő őszig.

Ebben a cikkben azokról a fűszernövényekről írok, amiket az őszi időszakban érdemes elvetni magról vagy előnevelt palántákat vásárolva elültetni. (Hogy milyen fajta levélzöldségeket érdemes vetni ősszel, arról itt írtam részletesen.)

Számos fűszernövényt lehet ősszel telepíteni – egynyári, kétéves és évelő növényeket. Íme hét kulináris fűszernövény, amelyet elültethetsz a kertedbe és a konténerekbe ősszel is.

Az ősszel ültetendő egynyári/kétéves fűszernövények

Míg sok évelő fűszernövény, mint például a kakukkfű és az oregano a jó vízelvezetésű talajt részesíti előnyben, az alábbi fűszernövények a legjobban akkor nőnek, ha komposztot és rendszeres öntözést kapnak.

Petrezselyem – Az összes ősszel termesztett fűszernövény közül a petrezselymet használom a leggyakrabban. Folyamatosan vágom, leveleit salátákhoz, pácokhoz, öntetekhez, levesekhez és tésztákhoz. Petrezselymet szoktam vetni tavasszal is, de nyár végén és kora ősszel ismét szórok magokat néhány ültetőedénybe. Késő ősszel ezeket a növényeket a kemény fagyok érkezése előtt lefedem növényvédő hálóval. Így egész késő ősszel és télen is szedhetem a friss petrezselymet. Mivel a petrezselyem kétéves, a növények a következő tavasszal kezdenek virágozni. Ezen a ponton én felszedem és a komposztra dobom őket, de ha van helyed, engedheted, hogy virágozzanak, mivel a beporzók szeretik a virágokat.

Koriander – szeresd vagy utáld (én imádom!), A koriander gyorsan növekvő, különleges ízű gyógy- és fűszernövény, amely nélkülözhetetlen sok ételben. Leggyakrabban mikrozöldként növesztem, mert ott 100%-os a siker és 14 nap alatt már használhatom is. Mivel a tavasszal kertbe vagy konténerbe vetett koriander hajlamos gyorsan virágozni, ezért ősszel is vetek néhány szem magot, mert ez a növény inkább a hűvösebb időt kedveli. Vesd a magokat ültetőedénybe, ablakládába vagy kerti ágyásba a nyár második felétől ősz közepéig, gyakran szüretelve.

Évelő fűszernövények az őszi ültetéshez

Bár a tavasz az elsődleges ültetési évszak a fűszernövények számára, mivel a meleg talaj, a hűvösebb idő és a bőséges nedvesség elősegíti a növények gyors megtelepedését, de ez nem jelenti azt, hogy nem telepíthetjük valamelyik kedvenc fűszerünket nyáron vagy kora ősszel.

A következő évelő fűszernövényeket folyamatosan lehet nyáron kora őszig palántázni/dugványozni, így a gyökerük kellőképpen megerősödik a tél beköszöntéig:

Zsálya – Sok éve termesztek zsályát, és bár nem gyakran használom a konyhában, soha nem lenne kertem nélküle. Miért? A zsálya gyönyörű növény, szürke-zöld levelekkel, de amikor nyár elején virágzik, beporzó növénnyé is válik, számtalan lepkét és méhet vonz a kertbe. Téli károkra hajlamos lehet, a fiatal növényeket takarással megóvhatjuk a fagytól, nálam az idősebb növények takarás nélkül is gond nélkül áttelelnek.

Kakukkfű – A kakukkfű alacsony növekedésű és gyorsan terjedő, szárazságtűrő fűszernövény. Apró virágai rendkívül méhbarátak, a levelek csodálatos illatúak és ízűek. A kakukkfű növényeket kerti ágyásban és cserépben is nevelhetjük. Magról is vethetjük a tavaszi hónapokban, az őszi telepítéshez vásároljunk kakukkfű palántát.

Metélőhagyma – A metélõhagyma a legkönnyebben termeszthető és legmegbízhatóbb évelõ növény. Nem sok helyet vesz igénybe, növesztheted veteményes kertben is, de ha közelebb akarod a konyhádkhoz, ültess virágágyásokba, évelőágyásokba vagy ültetőedényekbe is. Vetheted magról vagy szaporíthatod tőosztással. Télire az edényben nevelt példányokat a lakásban is tarthatod világos helyen. Virágai csodaszép dekorációs elemei lehet kertednek, késő tavasszal a kerek lila virágok vonzzák a méheket és más beporzókat.

Levendula – A levendula a talajjal szemben igénytelen, viszont a jó vízelvezetésű talajt igényli, mivel jobban tűri a szárazságot, mint a túl sok vizet. Amikor ősszel levendulát ültetsz, figyelj arra, hogy hat-nyolc héttel a téli fagyok előtt ültesd el )szeptember végéig), hogy a növényeknek legyen ideje megtelepedni. A növény védelme érdekében az első télen késő ősszel mulcsozd örökzöld ágakkal vagy egy réteg szalmával vagy takard növénytakaró fóliával.

Oregánó – Többféle oregánó található a kertemben. Mivel az ágyásban gyorsan szaporodik, ezért évek óta egy nagyobb ültetőedényben termesztem. Minden évben levágom a hajtásokat, a napon felfüggesztve megszárítom és a leveleket szétmorzsolva elteszem télire. Magjai nagyon lassan csíráznak, ezért érdemes előnevelt palántát beszerezni, a többi növényhez hasonlóan szeptember végéig palántázd el a töveket.

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .