Bakonyi Orsi vagyok.
A Salátázó és Greenea oldalak létrehozója.
2016 óta osztom meg receptjeimet, kertészeti és növénytermesztési tanácsaimat online, hogy ezzel is segíthessek miként fogyassz MÉG TÖBB ZÖLDSÉGET a mindennapokban.
Ha szeretnéd magadnak megtermeszteni saját mikrozöldjeidet, salátáidat, zöldségféléidet vagy friss zöldfűszereidet, nézz körül az oldalaimon, sok hasznos ötletet találhatsz.
Miért csinálom?
Az elmúlt 10 évben olyan tapasztalatokat szereztem, amivel segíteni tudlak az utadon, hogyan tudsz az egészséged érdekében több zöldséget beilleszteni a mindennapokba és gyakorlati tanácsokkal támogatlak, hogy kevés időráfordítással saját magad termeszd meg a napi salátaadaghoz szükséges BIO zöldeket.
Az én történetem
Miután kisgyerekes anyuka lettem, egyre fontosabb szemponttá vált az életünkben, hogy egészséges ételek kerüljenek az asztalunkra. Nemcsak a szülés előtti alakomat szerettem visszaszerezni, hanem a gyerekek, a családom egészsége miatt is aggódtam.
A egészséges étkezéshez kapcsolódó szerteágazó információhalmazból próbáltam kiválasztani a számomra legkivitelezhetőbb módszert. A különböző diétákat tanulmányozva rájöttem, hogy egy dolog közös bennük: együnk sok zöldséget. Akkoriban Írországban éltünk, ahol kénytelen voltam változtatni a főzési szokásaimon, mivel sok “magyar” alapanyag elérhetetlen volt.
És ezzel egy új világ nyílt meg előttem – megismertem addig ismeretlen zöldségféléket, alapanyagokat, számomra új elkészítési módokat. Az addigi “magyaros és egészségtelen” konyhai és étkezési kultúránk fokozatosan alakult át. A korábban “húsimádó” férjem is ódákat zengett az ételekről, amiket készítettem és a gyerekeim is imádták a változatosan elkészített zöldséges ételeket.
10 év külföld után Magyarországra visszaköltözve hiányzott az a sokrétű zöldségválaszték, amit korábban megszoktam. Mivel a kertészkedés volt az első számú hobbim, nekiálltam megtermeszteni azokat a zöldségféléket, amiket annyira hiányoltam.
Mivel csak kis terület állt rendelkezésemre, új termesztési módszereket is meg kellett ismernem, mint pl. a konténeres termesztés vagy a beltéri kertészkedés. Faltam a könyveket, egyéb tudásanyagokat, hogy megismerjem ezeket a módszereket és végre én is megtermeszhessem a saját BIO zöldségeinket. Aztán a tanultakat gyakorlatban is kipróbáltam.
Elkezdtem blogot írni a receptjeimmel, ami nem várt olvasottságot hozott. Majd a recepteket egy webáruház követte, ahol kedvenc mikrozöld magjaimat kezdtem árulni. Ebből a blogból jött létre a webáruházam, ahol komplett megoldást nyújtok mindenkinek, aki szeretné magának megtermeszteni a vegyszermentes zöldjeit.
Szeretném, ha sok emberhez elérne az üzenetem – nem kell nagy erőfeszítéseket tennünk, ha saját magunk előállított friss alapanyagokból szeretnénk tápláló ételeket készíteni.
Salátázó Blog
Használd ki az ablakpárkányod, teraszod, erkélyed és kezdj el növeszteni!
Mit vessél júniusban?
Ha ezt a bejegyzést olvasod, lehet azt gondolod: "Már elkéstem, kár már belekezdeni bármibe is a kertben." A tavasz végével sokan úgy érzik, hogy ezzel véget ért a kertészeti szezon. Ne aggódj, ezt a bejegyzést olvasva rájössz, hogy egyáltalán nem vagy elkésve...
6 tipp, hogyan használd fel mikrözöldjeidet a mindennapokban
Anno kezdő mikrozöld kertészként sikerült elég egysíkúan felhasználni az ablakpárkányon nevelt mikrozöldjeimet - a reggeli szendvicsekbe kerültek vagy egy omlett mellé tettem egy marékkal. Akkoriban még max. az éttermekben találkozhattunk mikrozöldekkel, így a...
Beltéri fűszer- és zöldségeskert télen
Valóban termeszthetőek-e friss fűszernövények és zöldségfélék beltéren a tél folyamán? A válasz: igen, de….és ez egy nagy DE. Ezt annak ellenére mondom, hogy a magazinok, a social media és a televíziós műsorok folyamatosan azt az elképzelést szorgalmazzák, hogy a...
Mi az a „fehér anyag” a mikrozöldjeimen? Penész vagy gyökérszőr?
Mikor az első tálca mikrozöldemet növesztettem sok-sok évvel ezelőtt, meglepődtem, milyen gyorsan növekednek a zöldjeim. Minden nap többször is megnéztem, mert lenyűgözött az eddig soha nem tapasztalt növekedési sebesség:) Egyik reggel, amikor a mikrozöldjeimet...
Mit főzzél augusztusban?
Augusztusban rengeteg friss zöldség elérhető, néha még nehéz is választani, éppen melyik friss zöldségből készítsünk valami finomságot. A forró nyári napokon leginkább valami hűsítő, könnyű ételre vágyunk, ami gyorsan elkészül. Íme egy csokorban sok-sok receptötlet,...
Ősszel vethető/ültethető fűszernövények
A nyár vége még egyáltalán nem jelenti azt, hogy véget ért a növénytermesztés időszaka. Sok fajta zöldségféle és fűszernövény vethető ill. ültethető augusztustól késő őszig. Ebben a cikkben azokról a fűszernövényekről írok, amiket az őszi időszakban érdemes elvetni...
Hogyan termessz koriander mikrozöldet egész évben?
Ha rendszeresen használsz friss koriandert a konyhádban, akkor kár lenne a kihagyni a koriander mikrofűszert a mikrozöld kertedből. Kb.14 nap alatt a saját ablakpárkányodon meg tudod termeszteni kert nélkül is, napi 1 perc gondoskodással. Amikor a koriander növény...
Hogyan termessz fodros kelt?
Azok közé tartozom, akik nagyon szeretik a káposztaféléket, ezeken belül pedig a legnagyobb kedvencem a fodros kel. Sok-sok éve elmaradhatalan növénye a kertemnek, sőt a teraszomnak, idén már a virágoskertbe is ültettem néhány tövet. Készítek belőle chipset, pesto-t,...
Marinált paradicsom zöldfűszerekkel
Ha csak egyetlen fajta zöldséget (gyümölcsöt) termeszthetnék nyaranta, akkor biztos a paradicsomot választanám. Igyekszünk évek óta csak szezonban termett paradicsomot fogyasztani. Minden tavasszal ültetek néhány tövet, mert nincs finomabb a frissen szedett...