Bakonyi Orsi vagyok.

A Salátázó és Greenea oldalak létrehozója.

2016 óta osztom meg receptjeimet, kertészeti és növénytermesztési tanácsaimat online, hogy ezzel is segíthessek miként fogyassz MÉG TÖBB ZÖLDSÉGET a mindennapokban.

Ha szeretnéd magadnak megtermeszteni saját mikrozöldjeidet, salátáidat, zöldségféléidet vagy friss zöldfűszereidet, nézz körül az oldalaimon, sok hasznos ötletet találhatsz.

Miért csinálom?

Az elmúlt 10 évben olyan tapasztalatokat szereztem, amivel segíteni tudlak az utadon, hogyan tudsz az egészséged érdekében több zöldséget beilleszteni a mindennapokba és gyakorlati tanácsokkal támogatlak, hogy kevés időráfordítással saját magad termeszd meg a napi salátaadaghoz szükséges BIO zöldeket.

Az én történetem

Miután kisgyerekes anyuka lettem, egyre fontosabb szemponttá vált az életünkben, hogy egészséges ételek kerüljenek az asztalunkra. Nemcsak a szülés előtti alakomat szerettem visszaszerezni, hanem a gyerekek, a családom egészsége miatt is aggódtam.

A egészséges étkezéshez kapcsolódó szerteágazó információhalmazból próbáltam kiválasztani a számomra legkivitelezhetőbb módszert. A különböző diétákat tanulmányozva rájöttem, hogy egy dolog közös bennük: együnk sok zöldséget. Akkoriban Írországban éltünk, ahol kénytelen voltam változtatni a főzési szokásaimon, mivel sok “magyar” alapanyag elérhetetlen volt.

És ezzel egy új világ nyílt meg előttem – megismertem addig ismeretlen zöldségféléket, alapanyagokat, számomra új elkészítési módokat. Az addigi “magyaros és egészségtelen” konyhai és étkezési kultúránk fokozatosan alakult át. A korábban “húsimádó” férjem is ódákat zengett az ételekről, amiket készítettem és a gyerekeim is imádták a változatosan elkészített zöldséges ételeket.

10 év külföld után Magyarországra visszaköltözve hiányzott az a sokrétű zöldségválaszték, amit korábban megszoktam. Mivel a kertészkedés volt az első számú hobbim, nekiálltam megtermeszteni azokat a zöldségféléket, amiket annyira hiányoltam.

Mivel csak kis terület állt rendelkezésemre, új termesztési módszereket is meg kellett ismernem, mint pl. a konténeres termesztés vagy a beltéri kertészkedés. Faltam a könyveket, egyéb tudásanyagokat, hogy megismerjem ezeket a módszereket és végre én is megtermeszhessem a saját BIO zöldségeinket. Aztán a tanultakat gyakorlatban is kipróbáltam.

Elkezdtem blogot írni a receptjeimmel, ami nem várt olvasottságot hozott. Majd a recepteket egy webáruház követte, ahol kedvenc mikrozöld magjaimat kezdtem árulni. Ebből a blogból jött létre a webáruházam, ahol komplett megoldást nyújtok mindenkinek, aki szeretné magának megtermeszteni a vegyszermentes zöldjeit.

Szeretném, ha sok emberhez elérne az üzenetem – nem kell nagy erőfeszítéseket tennünk, ha saját magunk előállított friss alapanyagokból szeretnénk tápláló ételeket készíteni.

Salátázó Blog

Használd ki az ablakpárkányod, teraszod, erkélyed és kezdj el növeszteni!

Milyen fajtákat válassz az őszi, téli salátakertedhez?

Milyen fajtákat válassz az őszi, téli salátakertedhez?

Annak ellenére, hogy még javában tombol a nyár és a nyári zöldségek többsége most kezdett el érni, most van itt a megfelelő idő egy őszi kert megtervezésére – és magok vetésére is!  Ebben a cikkben tippeket fogok megosztani, hogy milyen zöldeket érdemes vetni most...

bővebben
Krémes zöldfűszeres salátaöntet

Krémes zöldfűszeres salátaöntet

Ennek a krémes zöldfűszeres salátaöntet receptnek az alapja a görög joghurt, a krémes joghurt adja a tejszínességet. Van már egy másik zöldfűszeres öntet az oldalon, az viszont olívaolajjal készül és jóval kevesebb zöldfűszer van benne. A tejszínes joghurt teszi...

bővebben
Mit főzzél májusban?

Mit főzzél májusban?

Minden évszaknak (sőt hónapnak) megvannak a szezonális zöldségei, gyümölcsei. Májustól hétről-hétre bővül a friss zöldségek választéka, bővelkedünk az ízletes zöldségekben, néha azt sem tudjuk, mit készítsünk belőlük. A május szezonális zöldségeihez (spárga,...

bővebben
Ezért válaszd a friss salátát a bolti zacskós helyett

Ezért válaszd a friss salátát a bolti zacskós helyett

Kényelmi termékeknek nevezik azokat az előre csomagolt és kiporciózott termékeket, amiket szinte bármikor megtalálsz a boltok polcain, hűtőiben. Ma már egy zacskó saláta is lehet ilyen, hiszen ott van előtted becsomagolva, csak el kell venned. Összegyűjtöttünk 5 okot,...

bővebben
Mit főzzél januárban?

Mit főzzél januárban?

Sok izgalmas, ízletes étel készíthető januárban is szezonális zöldségekből, gyümölcsökből. Összegyűjtöttem egy helyre néhány gyorsan elkészíthető, egészséges étel receptjét, ha számodra is fontos, hogy szezonális alapanyagok szerepeljenek az étrendedben.Fodros...

bővebben
Lencsés receptek szilveszterre

Lencsés receptek szilveszterre

Ha gazdagságra, anyagi jólétre vágysz az új évben, akkor a babona szerint szilveszter vagy újév napján lakj be jól lencsével és megérkezik a bőség az újévben. Ha nem a babona miatt, hanem egyszerűen az íze miatt vágysz egy finom lencsés ételre és ez jó lenne, ha nem...

bővebben
Sült karfiol saláta édesburgonyával citromos öntettel

Sült karfiol saláta édesburgonyával citromos öntettel

Ezt a sült karfiol salátát telepakoltam az ősz/tél legfinomabb alapanyagaival, feltúrbózva vitamin- és ízbomba mikrozöldekkel. A pont az "i"-re pedig egy szuperegyszerű citromos öntet, ami összefogja az egész salátát. Nem tudom, te hogy vagy vele, de én szeretem az...

bővebben