Szegény salátaöntetekkel olyan mostohán bánik a magyar gasztrokultúra, pedig azt gondolom sokkal többet érdemelnek. A salátakészítő minitanfolyamban egy teljes részt szentelek az önteteknek, hiszen az öntetekkel tesszük teljessé a salátáinkat, az unalmas „nyúleledelből” fantasztikus ízélménnyé varázsolhatjuk zöldségeinket.

A salátaöntetek alapja az édes-savanyú ízkombináció, “agrodolce”, ahogy az olaszok nevezik. E két íz tökéletes harmóniájára törekszünk az öntetünk elkészítésénél. Ebben az epres salátaöntetben az édes ízt az eper és a méz adja, a savanyú ízt pedig fehérbor- vagy almaecet hozzáadásával érjük el.

A különböző gyümölcsös öntetek alapja lehet valamilyen gyümölcslekvár, ennél az öntetnél viszont a friss eperszemeket turmixoljuk össze a többi hozzávalóval. Én tettem bele egy teáskanál mákot is (nem őrőltet), a roppanós mákszemekkel még több textúrát adva a salátámnak.

Készítheted botturmixxal vagy turmixgéppel, de akár egy konyhai aprítógép is bevethető.

Jól áll ez az öntet bármelyik zöldsalátának. A másik nagy előnye, hogy 1 hétig hűtőben is eláll.

HOZZÁVALÓK

  • kb. 15-20 szem (kb.20deka) közepes eper, memosva és csumázva (lehet fagyasztott is)
  • 60ml víz
  • 60ml olívaolaj
  • 60ml almaecet v. fehérbor ecet
  • 2 ek méz (v. több, ha nem elég édes az eper)
  • 1tk mák (elhagyható)

 

ÍGY KÉSZÍTSD EL

A megmosott és csumázott eperszemeket turmixold össze az olívaolajjal, vízzel, mézzel és az ecettel. Legvégül keverd hozzá a mákot, ha használsz. Hűtőben tárolva egy hétig is felhasználhatod.