10 évvel ezelőtt, amikor külföldre költöztünk, még alig lehetett kapni zöld spárgát Magyarországon. A fehér spárgával viszont nem igazán sikerül szoros barátságot kötnöm a mai napig, így örömmel tapasztaltam idén tavasszal, hogy már nem kell különleges spárga-lelőhelyek után kutatnom Magyarországon sem.
Leggyakrabban csak sütőben ropogósra sütöm a spárgát és köretként tálalom, ill. levesekhez is gyakran használom. Néhány éve vendégvárás alkalmából készítettem ezt a pitét és igazán nagy sikere volt. Most egy könnyű és gyors vacsora készült belőle, egy nagy tál friss zöldsalátával. Készítheted sült bacon-nel is (a recept alatt megtalálod, hogyan), én most a vegetáriánus változatnál maradtam.
HOZZÁVALÓK:
25 dkg leveles tészta
1 tojás
2 ek olíva olaj
10 dkg ricotta sajt (én normál túróval is próbáltam, azzal is működik, kis tejszínt kevertem hozzá)
10 dkg mascarpone v. más krémsajt
1 citrom héja (kezeletlen), reszelve
2 ek snidling és petrezselyem, apróra vágva
2 ek parmezán v. erős ízű cheddar sajt, reszelve
só és frissen őrölt bors
40-50 dkg zöldspárga, megtisztítva
ÍGY KÉSZÍTSD EL:
- Melegítsd elő a sütőt 200C-ra.
- Nyújtsd ki a tésztát kb. fél centi vastagra ( ha nem előrenyújtott tésztát használsz). Helyezd egy sütőpapírral kibélelt sütőlemezre és hajtogasd vissza a szélét kb. 1cm szélesen, majd a széleket nyomkodd le egy villával.
- Szúrkáld meg a tésztát villával több helyen, majd a szélét kend be a felvert tojással. Süsd 15 percig.
- Közben keverd össze a ricottát, krémsajtot friss fűszereket, citromhéjat, sót, borsot és a fele reszelt sajtot. A maradék tojást is keverd hozzá.
- Ha a tészta megsült, vedd ki a sütőből. Ha felpúposodott, szúrkáld meg hegyes késsel és nyomd le óvatosan. Kend rá a krémsajtos keveréket óvatosan. Helyezd rá a megpucolt spárgákat, kend meg olíva olajjal, szórd meg a maradék sajttal , sózd, borsozd.
- Süsd további 20 percig, ezidő alatt a spárgák is megpuhulnak. Langyosan tálald.
TIPP!
- Adhatsz hozzá ropogósra sütött bacon darabokat is. Süsd ropogósra a baconkockákat, majd mielőtt ráteszed a spárgát a krémsajtra, szórd meg a sült bacon-nel. Utána mehet rá a spárga, amit a baconből kisült zsiradékkal is megkenhetsz.
- Használhatsz zöldfűszeres krémsajtot, akkor a zöldfűszereket elhagyhatod.
- Vágd fel a leveles tésztát 6 darabba és készíts önálló pitéket, ha vendégeket vársz.