A tavasz két csodálatos zöldsége találkozik ebben a spenótos-spárgás krémlevesben. Imádom ezeket a végtelenül egyszerű, mégis fantasztikusan ízletes ételeket, ahol a zöldség jellegzetes íze elegendő, hogy valódi ízélményben legyen részünk.

Sokan félnek a spárgától, mert már többször is belefutottak valamilyen rossz tapasztalásba (fás, kellemetlen ízű stb.). Remélem, akinek volt hasonló rossz tapasztalata korábban és szeretne még egy esélyt adni a spárgának, ez a leves meggyőzi az ellenkezőjéről.

Nekem jobban bejön a zöld spárga, mint a fehér változat, ezt a spárgás pitét is szívesebben készítem a zöld változatból.

A spárgát így készítsd elő:

Vágd le a spárga fás végét (tapintással érezni lehet meddig tart). Ezután a szár többi részét hámozd meg, ha fásnak érzed (szerintem egy zöldséghámozóval a legegyszerűbb), a felső, fej részét ne bántsd, ez a spárga legzsengébb része.

Ennél a spárgalevesnél a spárga csúcsát levesbetétként használjuk,  a spárga szára és a spenót adja a leves alapját.

HOZZÁVALÓK

1 köteg zöld spárga, megtisztítva , a csúcsát félretéve,  a szárát 2-3 darabba vágva

3 marék friss spenót (kb. 30deka) vagy fagyasztott spenót

1-2 ek olíva olaj v. vaj

1 kis fej hagyma v. 1 db póréhagyma

2 gerezd fokhagyma

kb. 1 liter zöldség- v. csirkealaplé

só, frissen őrölt fekete bors

2 ek vaj, a spárga fejek párolásához

ÍGY KÉSZÍTSD EL

  1. Készítsd elő a spárgát: Vágd le a spárga fás végét (tapintással érezni lehet meddig tart). Ezután a szár többi részét hámozd meg, ha fásnak érzed (szerintem egy zöldséghámozóval a legegyszerűbb), a felső, fej részét ne bántsd, ez a spárga legzsengébb része, ezt tedd félre.
  2. Vágd fel a hagymát apróra, a spárga szárával együtt és tedd oda a zsiradékon párolódni kb. 10 percig. Tedd hozzá a fokhagymát zúzva és párold tovább még néhány percig.
  3. Öntsd hozzá az alaplevet, tedd bele a spenótot , sózd, borsozd  és lassan forralva főzd 5 percig.
  4. Közben egy serpenyőben a vajon 2-3 perc alatt párold meg a spárgacsúcsokat, úgy, hogy még roppanósak maradjanak.
  5. Egy botmixer segítségével turmixold össze a levest nagyon krémesre. Tehetsz hozzá kevés tejszínt (én ezt kihagyom).
  6. Tálald a roppanós spárgafejekkel vagy ropogósra sült bacon-nel.