A tavasz két csodálatos zöldsége találkozik ebben a spenótos-spárgás krémlevesben. Imádom ezeket a végtelenül egyszerű, mégis fantasztikusan ízletes ételeket, ahol a zöldség jellegzetes íze elegendő, hogy valódi ízélményben legyen részünk.
Sokan félnek a spárgától, mert már többször is belefutottak valamilyen rossz tapasztalásba (fás, kellemetlen ízű stb.). Remélem, akinek volt hasonló rossz tapasztalata korábban és szeretne még egy esélyt adni a spárgának, ez a leves meggyőzi az ellenkezőjéről.
Nekem jobban bejön a zöld spárga, mint a fehér változat, ezt a spárgás pitét is szívesebben készítem a zöld változatból.
A spárgát így készítsd elő:
Vágd le a spárga fás végét (tapintással érezni lehet meddig tart). Ezután a szár többi részét hámozd meg, ha fásnak érzed (szerintem egy zöldséghámozóval a legegyszerűbb), a felső, fej részét ne bántsd, ez a spárga legzsengébb része.
Ennél a spárgalevesnél a spárga csúcsát levesbetétként használjuk, a spárga szára és a spenót adja a leves alapját.
HOZZÁVALÓK
1 köteg zöld spárga, megtisztítva , a csúcsát félretéve, a szárát 2-3 darabba vágva
3 marék friss spenót (kb. 30deka) vagy fagyasztott spenót
1-2 ek olíva olaj v. vaj
1 kis fej hagyma v. 1 db póréhagyma
2 gerezd fokhagyma
kb. 1 liter zöldség- v. csirkealaplé
só, frissen őrölt fekete bors
2 ek vaj, a spárga fejek párolásához
ÍGY KÉSZÍTSD EL
- Készítsd elő a spárgát: Vágd le a spárga fás végét (tapintással érezni lehet meddig tart). Ezután a szár többi részét hámozd meg, ha fásnak érzed (szerintem egy zöldséghámozóval a legegyszerűbb), a felső, fej részét ne bántsd, ez a spárga legzsengébb része, ezt tedd félre.
- Vágd fel a hagymát apróra, a spárga szárával együtt és tedd oda a zsiradékon párolódni kb. 10 percig. Tedd hozzá a fokhagymát zúzva és párold tovább még néhány percig.
- Öntsd hozzá az alaplevet, tedd bele a spenótot , sózd, borsozd és lassan forralva főzd 5 percig.
- Közben egy serpenyőben a vajon 2-3 perc alatt párold meg a spárgacsúcsokat, úgy, hogy még roppanósak maradjanak.
- Egy botmixer segítségével turmixold össze a levest nagyon krémesre. Tehetsz hozzá kevés tejszínt (én ezt kihagyom).
- Tálald a roppanós spárgafejekkel vagy ropogósra sült bacon-nel.