Ezt a sült karfiol salátát telepakoltam az ősz/tél legfinomabb alapanyagaival, feltúrbózva vitamin- és ízbomba mikrozöldekkel. A pont az “i”-re pedig egy szuperegyszerű citromos öntet, ami összefogja az egész salátát.

Nem tudom, te hogy vagy vele, de én szeretem az ilyen egyszerű, de ízletes ételeket, nem túlbonyolítva adolgokat. A sült karfiol szuper alapanyaga az ilyen ételeknek, enyhén diós ízével jól variálható alapnyag, mint pl. ebben a másik sült karfiol salátában is tettem dióval, áfonyával, zöldekkel.

HOZZÁVALÓK

1 bögre bulgur

1 közepes fej karfiol

1 nagyobb vagy 2 közepes édesburgonya

1 ek olívaolaj

só, bors

1 tk a kedvenc zöldfűszeredből (pl. oregánó, kakukkfű, rozmaring stb.)

1 nagyobb alma

1 marék friss petrezselyem

2 marék mikrozöld mix vegyesen

Az öntethez:

1 dl olíva olaj

1 citrom frissen facsart leve

1 gerezd fokhagyma

1 tk méz

1/2 tk só, frissen őrölt bors

ÍGY KÉSZÍTSD EL

  1. Főzd meg a bulgurt kb. 10-15 perc alatt sós vízben.
  2. Melegítsd elő a sütőt 200 fokra. Vágd fel a karfiolt apró daradokra és a meghámozott édesburgonyát 1.5-2 centis kockákra. Egy nagy tepsiben keverd össze olívaolajjal, sóval és borssal és 1 tk zöldfűszerrel. Süsd aranybarnára a zöldségeket kb. 15-20 perc alatt, félidőben óvatosan átforgatva.
  3. Míg a zöldségek sülnek, tedd az öntet hozzávalóit egy befőttes üvegbe, zárd le és rázd fel, hogy az alapanyagok jól összekeveredjenek. Kóstold meg, ha szükséges, ízesítsd sóval vagy citrommal.
  4. Vágd fel az almát kis kockákra.
  5. Egy mély tálban keverd össze a bulgurt, sült zöldségeket, almát, mikrozöldet és locsold meg az öntettel tálalás előtt. Ha később tálalod, tárold az alapanyagokat külön-külön és csak tálalás előtt keverd össze.