Annyi íz keveredik ebben a végtelenül egyszerű sült karfiol salátában, hogy elmondani is nehéz. A sült karfiol enyhén diós íze, a friss mikrozöldek üdesége, az áfonya savanyúsága , a pirított dió zamata egy csodálatos ízkavalkádban köszön vissza minden falattal.
A sült karfiol egyébként nálunk az egyik kedvenc sült zöldség, csak úgy magában vagy egy finom mártogatóssal az őszi-téli esték könnyű vacsorája a családban. 10-15 perc alatt sütőben megsül, utána kedvünkre variálhatjuk a hangulatunknak és az ízlésünknek megfelelően.
A sült karfiol salátát így készítsd el:
HOZZÁVALÓK
1 közepes fej karfiol, kis darabokra vágva
2 ek olíva olaj
1 kis fej lilahagyma
1 ek citromlé
1 marék dió, serpenyőben szárazon megpirítva
1 marék aszalt áfonya vagy meggy
2 marék mikrozöld vegyesen
só, bors
Az öntethez:
6 ek olíva olaj
2 ek almaecet
1 tk Dijon-i mustár
1 tk méz
só, frissen őrölt fekete bors
ÍGY KÉSZÍTSD EL
- Melegítsd elő a sütőt 200 fokra , míg melegszik vágd fel a karfiolt apró gerezdekre.
- Egy nagy tepsibe tedd a karfiolt, keverd el az olívaolajjal, sóval, borssal, hogy a gerezdeket bevonja az olaj. süsd 10-15 percig, fél úton forgasd át egy kicsit.
- Míg sül a karfiol, vágd fel a lila hagymát vékony csíkokra és keverd el a citromlével. Így a hagyma erős íze kicsit tompul és a gyomrot is kevésbé bántja.
- A diót pirítsd meg egy száraz serpenyőben, míg illatozni kezd.
- Egy kis befőttes üvegbe tedd bele az öntet hozzávalóit, zárd le kupakkal és jó alaposan rázd össze, hogy az öntet hozzávalói elkeveredjenek.
- Ha kész a karfiol, tegyél minden hozzávalót egy mély salátástálba és keverd össze a zöldekkel és az öntettel (ezt csak közvetlenül tálalás előtt keverd bele).
- Vagy tedd egy nagy tányérra egymás mellé a saláta hozzávalóit , mellé az öntetet és mindenki annyit és abból vesz, amennyit szeretne.