Annyi íz keveredik ebben a végtelenül egyszerű sült karfiol salátában, hogy elmondani is nehéz. A sült karfiol enyhén diós íze, a friss mikrozöldek üdesége, az áfonya savanyúsága , a pirított dió zamata egy csodálatos ízkavalkádban köszön vissza minden falattal.

A sült karfiol egyébként nálunk az egyik kedvenc sült zöldség, csak úgy magában vagy egy finom mártogatóssal az őszi-téli esték könnyű vacsorája a családban. 10-15 perc alatt sütőben megsül, utána kedvünkre variálhatjuk a hangulatunknak és az ízlésünknek megfelelően.

A sült karfiol salátát így készítsd el:

HOZZÁVALÓK

1 közepes fej karfiol, kis darabokra vágva

2 ek olíva olaj

1 kis fej lilahagyma

1 ek citromlé

1 marék dió, serpenyőben szárazon megpirítva

1 marék aszalt áfonya vagy meggy

2 marék mikrozöld vegyesen

só, bors

Az öntethez:

6 ek olíva olaj

2 ek almaecet

1 tk Dijon-i mustár

1 tk méz

só, frissen őrölt fekete bors

 

ÍGY KÉSZÍTSD EL

  1. Melegítsd elő a sütőt 200 fokra , míg melegszik vágd fel a karfiolt apró gerezdekre.
  2. Egy nagy tepsibe tedd a karfiolt, keverd el az olívaolajjal, sóval, borssal, hogy a gerezdeket bevonja az olaj. süsd 10-15 percig, fél úton forgasd át egy kicsit.
  3. Míg sül a karfiol, vágd fel a lila hagymát vékony csíkokra és keverd el a citromlével. Így a hagyma erős íze kicsit tompul és a gyomrot is kevésbé bántja.
  4. A diót pirítsd meg egy száraz serpenyőben, míg illatozni kezd.
  5. Egy kis befőttes üvegbe tedd bele az öntet hozzávalóit, zárd le kupakkal és jó alaposan rázd össze, hogy az öntet hozzávalói elkeveredjenek.
  6. Ha kész a karfiol, tegyél minden hozzávalót egy mély salátástálba és keverd össze a zöldekkel és az öntettel (ezt csak közvetlenül tálalás előtt keverd bele).
  7. Vagy tedd egy nagy tányérra egymás mellé a saláta hozzávalóit , mellé az öntetet és mindenki annyit és abból vesz, amennyit szeretne.