A kelbimbó elhanyagolt zöldség volt évekig nálunk (is). Gyerekkorom rettenetes menzai kelbimbó főzelékei sokáig kísértettek. Eszembe sem jutott, hogy bármit is készítsek belőle, míg egyszer szembejött velem egy sült kelbimbó recept, aminek nem tudtam ellenállni és éreztem, hogy ezt feltétlenül szeretném kipróbálni. A próbálkozásból hatalmas szerelem lett, azóta a kelbimbó rendszeres szereplője az őszi/téli étrendünknek.

A sült kelbimbó elkészítése nagyon egyszerű, leghosszabb ideig a kelbimbók megtisztítása tart. Ebben az ügyes és kevésbé ügyes gyerekkezek jól tudnak segíteni, plusz jó alkalom egy klassz beszélgetésre a gyerekünkkel.

Ehhez a salátához a megsült kelbimbókat pirított dióval és ecetes salátaöntettel tálaljuk. Adhatod valamilyen sült hús vagy hal mellé, de magában egy könnyű diétás vagy vegetáriánus fogásnak is megfelel.

[ingredients title=”HOZZÁVALÓK”]

20 db (kb. 30 dkg) kelbimbó
1 tk só
3 ek olíva olaj
2 nagy marék dió
1 tk friss vagy szárított kakukkfű

Az öntethez

60ml olíva olaj
1 citrom leve
2 ek balzsamecet
2 ek vörösbor ecet
csipet só

[/ingredients]

[directions title=”ÍGY KÉSZÍTSD EL”]

  1. Melegítsd fel a sütőt 180C-ra. Tedd a diót egy lapos tepsibe és pirítsd kb. 8 percig.
  2. Közben, készítsd elő a kelbimbót. Locsold meg olíva olajjal, sózd, borsozd és szórd meg egy kevés kakukkfűvel. Jól forgasd át, hogy az olaj mindenhol bevonja a kelbimbókat. Süsd kb. 30-35 percig, amíg a kelbimbók megpuhulnak és szép barnára sülnek.
  3. Amíg a kelbimbók sülnek,  keverd össze az öntet hozzávalóit.
  4. A salátához add a pirított diót a megsült kelbimbóhoz és locsold meg az öntettel. Jó étvágyat!

[/directions]