Amíg tart a spárga szezon, addig ez a zöldség rendszeresen visszatérő szereplője az ételeinknek. Az a néhány hét, amíg elérhető ez  a finom zöldség, pont elegendő arra, hogy ne unjuk meg.

Az egyik sok éve a repertoárban szereplő spárgás étel a sült spárga. Megunhatatlan étel a maga egyszerűségében, egészséges nassolnivaló és köret is egyben. A spárga előkészítésével együtt nem több 15 percnél az elkészítése.

Én így készítem:

  1. Előmelegítem a sütőt 200 fokra.
  2. Megtisztítom a spárgákat: Levágom a spárga fás végét (tapintással érezni lehet meddig tart). Ezután a szár többi részét vékonyan meghámozom, ha fásnak érzem (szerintem egy zöldséghámozóval a legegyszerűbb), a felső, fej részét ne bántom, hiszen ez a spárga legzsengébb része.
  3. A megtisztított spárgákat kevés olívaolajban megforgatom, sózom, borsozom és egy sütőpapírral kibélelt tepsire teszem egymás mellé. 200 fokon 10 perc alatt szépen megsülnek, megpuhulnak.
  4. Az utolsó 2-3 percben megszórhatod reszelt parmezánnal vagy tálaláskor meglocsolhatod citromlével vagy zöldfűszeres vajjal. Tálalhatod mártogatósok mellé és használhatod salátákhoz is.

 

Kapcsolódó receptek:

Spárgás pite zöldfűszeres krémsajttal

Spenót-spárga krémleves