A koriander egy megosztó fűszer, legyen szó friss korianderről vagy koriandermagról. Nekem sem volt felhőtlen a viszonyom ezzel a fűszerrel, ma pedig már elképzelhetetlen a konyhám koriander nélkül.
Amíg külföldön éltünk, nem volt gond beszereznem a friss koriander zöldet, mióta viszont egy magyar kisvárosba költöztünk, lehetetlen hozzájutni. Próbáltam a kiskertemben növeszteni tavasztól, de több kudarc ért, mit siker.
Viszont mióta megismerkedtem a koriander mikrozölddel, folyamatosan ott virít az ablakomban a friss koriander évszaktól függetlenül. Kiderült, hogy friss koriandert növeszteni nagyon egyszerű, emellett a hab a tortán, hogy teljesen vegyszermentesen tehetem ezt. És még kert sem kell hozzá…!!!
Friss fűszernövényeket rendszeresen fogyasztani nemcsak az ízük miatt jó, hanem ezeknek a zöld csodáknak az egészségre gyakorolt hatása is kiváló. A friss koriander sem kivétel, magas az antioxidáns tartalma, nagy mennyiségben tartalmaz káliumot, vasat, A-, K- és C-vitamint, folsavat, magnéziumot és kalciumot és még sorolhatnám a jótékony hatásait.
Ebben a tonhal salátában annyi izgalmas rejtőzik, hogy a krémes-joghurtos korianderes öntet már csak megkoronázza az alapanyagok ízeit. Zöld salátalapnak használhatsz valamilyen szezonális zöld salátát (spenót, jégsaláta, galambbegy), én az ablakpárkányomon nevelt BIO zöldborsó mikrozöldet tettem bele, de a BIO napraforgó mikrozöld is jól illene hozzá.
Öntet nélkül a saláta 2 napig is eláll hűtőben, az öntetet fogyasztás előtt keverd bele.
HOZZÁVALÓK
Az öntethez:
3 ek tejföl v. görög joghurt
2 ek majonéz
3 ek olívaolaj
2 ek friss koriander, apróra vágva
2 gerezd fokhagyma, zúzva
1/2 citrom frissen facsart leve
só, frissen őrölt fekete bors
A salátához:
2 konzerv tonhal, olajban vagy vízben eltett
4 marék friss zöld saláta, évszaknak megfelelően v. saját növesztésű borsó v. napraforgó mikrozöld
1 konzerv csicseriborsó, leöblítve, lecsepegtetve
1 konzerv vörös bab, leöblítve, lecsepegtetve
2 ek Cheddar sajt, reszelve
1 avokádó, felkockázva
6-8 szem koktélparadicsom, félbe vágva
1 kis lilahagyma, felkockázva
ÍGY KÉSZÍTSD EL
- Készítsd el az öntetet. Keverd össze az öntet hozzávalóit alaposan és tedd félre.
- Ha szükséges vágd fel a zöld leveleket, keverd össze a csicseriborsóval, vörös babbal, sajttal és hagymával. Avégén óvatosan forgasd bele a paradicsomot és az avokádót.
- Az öntetet közvetlenül fogyasztás előtt keverd bele. Öntet nélkül a saláta 2 napig is eláll hűtőben.