A koriander egy megosztó fűszer, legyen szó friss korianderről vagy koriandermagról. Nekem sem volt felhőtlen a viszonyom ezzel a fűszerrel, ma pedig már elképzelhetetlen a konyhám koriander nélkül.

Amíg külföldön éltünk, nem volt gond beszereznem a friss koriander zöldet, mióta viszont egy magyar kisvárosba költöztünk, lehetetlen hozzájutni. Próbáltam a kiskertemben növeszteni tavasztól, de több kudarc ért, mit siker.

Viszont mióta megismerkedtem a koriander mikrozölddel, folyamatosan ott virít az ablakomban a friss koriander évszaktól függetlenül. Kiderült, hogy friss koriandert növeszteni nagyon egyszerű, emellett a hab a tortán, hogy teljesen vegyszermentesen tehetem ezt. És még kert sem kell hozzá…!!!

Friss fűszernövényeket rendszeresen fogyasztani nemcsak az ízük miatt jó, hanem ezeknek a zöld csodáknak az egészségre gyakorolt hatása is kiváló. A friss koriander sem kivétel, magas az antioxidáns tartalma, nagy mennyiségben tartalmaz káliumot, vasat, A-, K- és C-vitamint, folsavat, magnéziumot és kalciumot és még sorolhatnám a jótékony hatásait.

Ebben a tonhal salátában annyi izgalmas rejtőzik, hogy a krémes-joghurtos korianderes öntet már csak megkoronázza az alapanyagok ízeit. Zöld salátalapnak használhatsz valamilyen szezonális zöld salátát (spenót, jégsaláta, galambbegy), én az ablakpárkányomon nevelt BIO zöldborsó mikrozöldet tettem bele, de a BIO napraforgó mikrozöld is jól illene hozzá.

Öntet nélkül a saláta 2 napig is eláll hűtőben, az öntetet fogyasztás előtt keverd bele.

HOZZÁVALÓK

Az öntethez:

3 ek tejföl v. görög joghurt

2 ek majonéz

3 ek olívaolaj

2 ek friss koriander, apróra vágva

2 gerezd fokhagyma, zúzva

1/2 citrom frissen facsart leve

só, frissen őrölt fekete bors

A salátához:

2 konzerv tonhal, olajban vagy vízben eltett

4 marék friss zöld saláta, évszaknak megfelelően v. saját növesztésű borsó v. napraforgó mikrozöld

1 konzerv csicseriborsó, leöblítve, lecsepegtetve

1 konzerv vörös bab, leöblítve, lecsepegtetve

2 ek Cheddar sajt, reszelve

1 avokádó, felkockázva

6-8 szem koktélparadicsom, félbe vágva

1 kis lilahagyma, felkockázva

ÍGY KÉSZÍTSD EL

  1. Készítsd el az öntetet. Keverd össze az öntet hozzávalóit alaposan és tedd félre.
  2. Ha szükséges vágd fel a zöld leveleket, keverd össze a csicseriborsóval, vörös babbal, sajttal és hagymával. Avégén óvatosan forgasd bele a paradicsomot és az avokádót.
  3. Az öntetet közvetlenül fogyasztás előtt keverd bele. Öntet nélkül a saláta 2 napig is eláll hűtőben.