Sok-sok hüvelyes egy jó nagy adag édes-savanyú öntettel nyakon öntve, talán így jellemezhetném legjobban ezt a vegyes babsalátát.

Minimum háromféle babból készítem (most csicseriborsóból, vörös és fekete babból), ősztől-tavaszig rendszeresen kerül az asztalunkra.

A fagyasztómban rengeteg fajta bab vár a későbbi felhasználásra, de készítettem már konzervből, abból is hasonlóan finom, csak arra kell figyelni, hogy a sós vizet alaposan öblítsük le felhasználás előtt.

Ez a vegyes babsaláta akár egy last-minute grill parti egyik fogása is lehet, mivel semmilyen különleges alapanyagot nem igényel, önállóan vagy sült húsok mellé is felszolgálhatod.

Az öntetben a cukor mennyiségét csökkentheted vagy helyettesítheted például mézzel, de teljesen ne hagyd ki, mert a végeredmény túl savanyú, ecetes lesz. Készítsd el legalább 2-3 órával a tálalás előtt, hogy az ízek összeérjenek, sőt másnap még finomabb lesz.

HOZZÁVALÓK

kb. 60 dkg vegyes bab (pl. vörös, fehér, fekete bab, csicseriborsó vegyesen), konzervből is tökéletes,

1/2 fej lilahagyma v. 3 szál újhagyma, apróra vágva, vízben áztatva, hogy elvedd a csípősségét

2 szál szárzeller, vékonyan felkarikázva

1 csokor friss petrezselyem, apróra vágva

1 tk friss rozmaring, apróra vágva

Az öntethez:

80 ml almaecet v. fehérbor ecet

60 ml extra szűz olíva olaj

2 ek cukor v. méz (több-kevesebb ízlés szerint)

1 1/2 tk só

frissen őrölt fekete bors

ÍGY KÉSZÍTSD EL

  1. Kezd a hagymával, hogy legyen ideje a vízben kiázni, így veszít erős ízéből.
  2. Vágd fel apróra a hagymát, öntsd le annyi vízzel, ami ellepi és hagyd állni, amíg elkészíted a többi hozzávalót.
  3. Aprítsd fel apróra a szárzellert és zöldfűszereket és keverd össze egy nagy tálban a babokkal. Ha konzervbabot használsz, alaposan öblítsd le egy szűrőben folyó hideg víz alatt.
  4. Készítsd el az öntetet. Az ecetet, olajat, cukrot, sót és borsot alaposan keverd össze, hogy a cukor és a só feloldódjon.
  5. Add a leszűrt hagymát és a zellert a babhoz és öntsd hozzá az öntetet. Hagyd a hűtőben állni min. 2-3 órát, hogy az ízek összeálljanak. A hűtőben 3 napig is eláll.

KAPCSOLÓDÓ RECEPTEK

10 PERCES BABSALÁTABabsaláta mikrozölddel