Lehet, hogy te is találkoztál már mikrozöldekkel, csak éppen nem tudtad, hogy mikrozölddel állsz szembe.

Nálunk a mikrozöldeket (mikrosalátákat) leggyakrabban ételek díszítésére használják az éttermek, pedig ennél sokkal több lehetőség rejlik ezekben az apró növényekben.

  • Mik azok a mikrozöldek?
  • Miért érdemes ezeket a növényeket beilleszteni étrendünkbe?
  • Hogyan tudjuk saját magunk növeszteni az ablakpárkányunkon?
  • Mihez használhatunk mikrozöldeket?

Mik azok a mikrozöldek?

A mikrozöldek (vagy más néven mikrosaláták) kicsi ehető növényi hajtások (nem, nem csírák!), általában zöldségfélék (borsó, káposztafélékretek és még sok más fajta), de növeszthetünk fűszernövényekből (koriander, póréhagyma, petrezselyem) is.

(A csírák és a mikrozöldek közötti különbségekről ITT olvashatsz.)

Ezeken a fiatal növényi hajtásokon (fajtától függően 8-10 cm magasak) már megjelennek az első igazi levélkék, de a gyökérrendszer még nem igazán fejlett. A vetéstől számítva 10-12 napra már vághatóak (a gyors növekedésű fajták).

A mikrozöldekben koncetráltan jelenik az adott növényre jellemző íz, pl. a brokkoli mikrozöld valóban brokkoli ízű, a fűszernövények is ízletesebbek a kifejlett növénytársaikhoz képest.