Néha elkap az érzés, hogy miért is tegyem ki egy ilyen egyszerű ételnek a receptjét, hiszen biztos mindenki ismeri.

Aztán egyből két dolog is eszembe jut.

Az egyik, hogy én sem születtem úgy (sajnos), hogy ismertem minden salátareceptet, hiszen évekig nekem is csak a görög saláta jelentette a salátát.

A másik dolog, ami mindig meggyőz, hogy igenis szükség van ilyen “alapreceptre” a valóság. A családi és baráti események tapasztalatai azt mutatják, hogy van mit fejlődnünk saláták terén, hiszen még mindig nagyon szűk keresztmetszetek mentén mozgunk, ha a salátákról van szó.

Ez a zöldsaláta körtével vagy almával és dióval alkalmas arra, hogy kimozdítsuk magunkat és környezetünket a komfortzónánkból, éppen csak feszegetve a határokat. Egyszerű ízek és hozzávalók jellemzik ezt az ételt, az elkészítése pedig tényleg csak néhány perc.

Felturbózhatod feta vagy kecskesajttal, tálalhatod sült húsok mellé vagy eheted csak magában egy könnyű fogásnak.

A mézes-mustáros öntetből készíts egyből dupla/háromszoros adagot, tárold a hűtőben és bátran használd más salátákhoz is.

HOZZÁVALÓK

2 marék zöldsaláta, (pl. rukkola, bébispenót, galambbegy vagy vegyszermentes mikrozöld)

1 nagyobb alma v. körte, gerezdekre vágva

1 marék dió

1 marék aszalt vörös áfonya (v. meggy)

5 deka feta sajt v. kecskesajt (opcionális)

Az öntethez:

4 ek olívaolaj

2 ek almaecet v. fehérbor ecet

1 ek (magos) mustár

1 ek méz

1/4 tk só

ÍGY KÉSZÍTSD EL

  1. Keverd össze alaposan az öntet hozzávalóit egy kis keverőtálban vagy egy befőttes üveg segítségével.
  2. Mosd meg jól a salátaleveleket és szárítsd meg. Ez azért fontos, hogy az öntet jól meg tudjon tapadni az önteten.
  3. Egy serpenyőben pirítsd meg a diót szárazon kb. 2-3 perc alatt.
  4. Vágd fel az almát vagy körtét vékony gerezdekre.
  5. Egy nagyobb tányérra helyezd el a saláta leveleket, majd rendezd el a saláta levelek tetején az alma/körte szeleteket. Szórd meg a dióval és az aszalt gyümölccsel (és a sajttal, ha használsz.)
  6. Locsold meg az öntet felével, a maradék öntettel tálald. Frissen fogyaszd.